GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μετάφραση της επιστολής-τελεσίγραφο των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας…

Προς την αυτού εξοχότητα Χουλουσί Ακάρ Υπουργό Εθνικής Αμύνης Υπουργείο Εθνικής Αμύνης Δημοκρατία της Τουρκίας ...





Προς την αυτού εξοχότητα Χουλουσί Ακάρ

Υπουργό Εθνικής Αμύνης

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

Δημοκρατία της Τουρκίας

Άγκυρα

Αγαπητέ κύριε υπουργέ

Ηταν ευχαρίστηση να σας υποδεχτώ στο Πεντάγωνο τον Απρίλιο, όπως και το τηλεφώνημα που δέχτηκα στις 28 Μαΐου 2019.
Εκτιμώ τις συζητήσεις μας και σας ευχαριστώ για την επιστολή της 6ης Απριλίου 2019.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαίτερα τον διάλογο ΗΠΑ-Τουρκίας και την στρατηγική εταιρική μας σχέση. 
Ωστόσο απογοητευτήκαμε όταν μάθαμε πως η Τουρκία έστειλε προσωπικό στην Ρωσία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα S-400.
Αν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, όπως συζητήσαμε στο τηλεφώνημα της 28/5/2019 , οι δύο χώρες μας πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την αποσύνδεση της Τουρκίας από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35.
Αν ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε την σχέση μας, η Τουρκία παραλάβει τους s-400,  τότε δεν θα παραλάβει τα F-35.
Διαθέτετε επίσης την επιλογή να αλλάξετε πορεία σχετικά με τους S-400.
Πριν από την σύνοδο Ιουνίου του 2019 στις Βρυξέλλες, επισύναψα μία περίληψη των δράσεων  που θα λάβουν οι ΗΠΑ για να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 από τις 31 Ιουλίου 2019.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς αλλά όχι σε όλους τους Τούρκους σπουδαστές που τώρα εκπαιδεύονται στα F-35, να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους πριν από την αναχώρησή τους ως τις 31 Ιουλίου 2019.
Επίσης ενημερώσαμε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης πως δεν προτείνουμε την έναρξη κανενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης για τουρκικό προσωπικό στα F-35 στις ΗΠΑ, ενώ προσδοκούμε πώς θα κληθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή παύση της συμμετοχής της Τουρκίας στην προγραμματισμένη διαχείριση του προγράμματος F-35, δεν θα σχεδιάσουμε τουρκική συμμετοχή στην ετήσια στρογγυλή τράπεζα διευθυνόντων συμβούλων F-35 που θα γίνει στις 12 Ιουνίου, ενώ και οι προγραμματισμένες ενημερώσεις στα έγγραφα διοίκησης του προγράμματος θα προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Όλες οι ενέργειες γίνονται με γνώμονα τον πιθανό κίνδυνο από την παρουσία των s-400 στην Τουρκία και  είναι ανεξάρτητες από τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία και αφορούν τις κυρώσεις CAATSA.
Υπάρχει έντονη αποφασιστικότητα διακομματικά από το Αμερικανικό Κονγρέσο να εφαρμοστούν οι κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας εάν η Τουρκία αποκτήσει τους S400.
Πέραν του γεγονότος ότι θα απειληθούν πλατφόρμες όπως η F-35, η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, θα εμποδίσει τη δυνατότητα του έθνους σας να ενισχύσει ή να διατηρήσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει την Τουρκία σε στρατηγική και οικονομική υπερεξάρτηση από τη Ρωσία και θα υποβαθμίσει την πολύ ικανή αμυντική βιομηχανία  της Τουρκίας καθώς και τους φιλόδοξους στόχους οικονομικής ανάπτυξης. 
Επιλέγοντας αυτή την οδό θα οδηγήσει σε απώλεια εργασιακών θέσεων, του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος  και του διεθνούς εμπορίου.

Ο πρόεδρος Τράμπ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το διμερές εμπόριο από 20 δις που ισχύει τώρα σε περισσότερα από 75 δις, όμως κάτι τέτοιο θα καταστεί δύσκολο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσουν σε ισχύ τις κυρώσεις CAATSA.
Θα ήθελα να βεβαιώσω ότι θα χειριστούμε αυτό το ζήτημα με ένα σεβαστό τρόπο, ώστε να διατηρήσουμε άλλες πτυχές της εις βάθος συνεργασίας μας όσον αφορά την ασφάλεια. 
Αναμένω την απάντησή σας και τη συνέχιση των συνομιλιών, καθώς χαράσσουμε την περαιτέρω πορεία μας.

Πάτρικ Μ. Σάναχαν

Σχ: Είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως τη δημοσιότητας όχι μια δήλωση, αλλά ένα έγγραφο με τόσο ρητές και κατηγορηματικές ανακοινώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, σχετικά με τους S-400.