GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Μετά τη Συρία, ανοίγει ο φάκελος ενέργεια Ανατολικής Μεσογείου»

Ο τρόπος διαχείρισης της Ανατολικής Μεσογείου και το ζήτημα των φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο αναμένεται να καταστεί προτερα...




Ο τρόπος διαχείρισης της Ανατολικής Μεσογείου και το ζήτημα των φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο αναμένεται να καταστεί προτεραιότητα της Άγκυρας το επόμενο διάστημα εκτιμούν Τούρκοι αξιωματούχοι. 
Προς το παρόν, αναφέρει η ιστοσελίδα Petroleum Economics, η κύρια ανησυχία της Τουρκίας για την εξωτερική πολιτική είναι η Συρία.
Ωστόσο, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη που εδρεύει στην Άγκυρα, "Τούρκοι ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι μόλις κλείσει ο φάκελος Συρία, το μεγαλύτερο θέμα στο τραπέζι θα είναι ο φάκελος της  Ανατολικής Μεσόγειου".

«Η ανακάλυψη μεγάλων πόρων φυσικού αερίου από τη νότια ακτή της Κύπρου και η δημιουργία μιας νέας περιφερειακής ενεργειακής συμμαχίας που θεωρείται εχθρική προς την Τουρκία έχουν ήδη προκαλέσει βαθιά δυσαρέσκεια στην Τουρκία",  δήλωσε ο Firdevs Robinson, ένας Τούρκος σχολιαστής με έδρα το Λονδίνο.

Κατά την άποψη του Robinson, ακόμη και σήμερα, όπου η τουρκική πολιτική είναι βαθιά διαιρεμένη, το ζήτημα της Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει «ενοποιητική αιτία".
"Εάν η γεωπολιτική της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζεται ως απειλή εθνικής ασφάλειας, είναι πολύ πιθανό ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κοινή γνώμη θα ευθυγραμμιστούν με την κυβέρνηση", είπε.

Το σχετικό δημοσίευμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι ημερομηνίας 17 Μαΐου, αρκετό δηλαδή χρονικό διάστημα πριν τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, και αναφέρει πως τυχόν ήττα του κυβερνώντος ΑΚP (όπως και έγινε) θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο επιθετική ενεργειακή πολιτική έναντι της Κύπρου.
Εκ των υστέρων διαφαίνεται πως όντως ο Ερντογάν, αφού έχασε τις εκλογές, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις με επικοινωνιακό ψυχολογικό πόλεμο και την αποστολή του δεύτερου γεωτρύπανου Yavuz στην περιοχή  μας.

sigmalive.com