GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

26 Ιουνίου 1913, η απελευθέρωση της Καβάλας από τους Βούλγαρους φονιάδες

Το αντιτορπιλικό “Δόξα”, υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή, μαζί με τα “Πάνθηρ” και “Ιέραξ”, εισπλέουν στο λιμάνι τής Καβάλας και στην σ...





Το αντιτορπιλικό “Δόξα”, υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή, μαζί με τα “Πάνθηρ” και “Ιέραξ”, εισπλέουν στο λιμάνι τής Καβάλας και στην συνέχεια άγημα τού “Δόξα” απελευθερώνει την πόλη και γίνεται δεκτό από τους κατοίκους με άκρατο ενθουσιασμό.






{Το αντιτορπιλικό «Δόξα» φωτογραφημένο στο λιμάνι της Καβάλας. Με αυτό μεταφέρθηκε και αποβιβάστηκε στο λιμάνι της πόλης άγημα το οποίο επισήμως την απελευθέρωσε.
Ο κυβερνήτης του «Δόξα», Πλωτάρχης Κριεζής, ορίστηκε από τον Αντιναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη διοικητής, της Καβάλας.}

Οι Βούλγαροι είχαν εγκαταλείψει την πόλη παίρνοντας ως ομήρους τον Μητροπολίτη και τριάντα προκρίτους. 
Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, είχε διοργανώσει εικονική απόβαση στην Θάσο, αποσπώντας την προσοχή των Βουλγάρων στην περιοχή και κατάφερε με αυτό το τέχνασμα την απόβαση στην Καβάλα και την απελευθέρωση τής πόλεως.



{Η είσοδος της 7ης Μεραρχίας κατά την απελευθέρωση της Καβάλας.
Τα τμήματα της 7ης Μεραρχίας Πεζικού έφτασαν στην περιοχή της Καβάλας μετά την απελευθέρωση τον Ιούλιο του 1913.}

Η παραπλανητική κίνηση τού Κουντουριώτη, άρχισε από τις 23 τού μήνα, κάνοντας τούς Βούλγαρους να πιστέψουν πως ο Ελληνικός στρατός συγκεντρώνει την κύρια δύναμή του στο νησί.
Ήθελε να αποφύγει τον βομβαρδισμό τής πόλεως, γιατί κάτι τέτοιο θα την κατέστρεφε λόγω τής πολεοδομίας της.
Από τους 4.000 Βούλγαρους τής πόλεως , έμεινε πίσω ένα τάγμα και μία διμοιρία δολοφόνων υπεύθυνων για τις σφαγές των αμάχων και τις λεηλασίες των υποχωρούντων.
Ο Ελληνικός Στρατός, με την έγκαιρη απελευθέρωση τής πόλης, απέτρεψε τον ολοκληρωτικό εμπρησμό της, τον οποίον σχεδίαζαν οι φονιάδες Βούλγαροι.


{Έλληνες στρατιώτες μετά την απελευθέρωση της Καβάλας φωτογραφημένοι μπροστά στη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Η Μονή χτίστηκε από τον Άγιο Γερμανό τον 5ο ή σύμφωνα με άλλους τον 8ο μ.χ. αι., για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση είναι «αχειροποίητος». Κατά τον 11ο αι. χτίστηκε το «καθολικό» της Μονής και έγινε Σταυροπηγιακή, δηλ. εξαρτιόταν απευθείας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.}


{Το πλοιάριο με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ ήδη έχει απομακρυνθεί από την προβλήτα της Καβάλας. Φωτογραφία από την απελευθέρωση της πόλης.}


{Από την απελευθέρωση της Καβάλας. Ο ποιητής Ματσούκας εκφωνεί λόγο στο ενθουσιασμένο πλήθος}

.