GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στην αντεπίθεση η Λευκωσία: Έπεσαν οι υπογραφές για αμυντική συνεργασία με την Γαλλία – Επιστολή-σοκ ετοιμάζουν οι Βρετανοί!

Την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας...




Την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν σήμερα οι Υπουργοί Άμυνας Γαλλίας και Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Σάββας Αγγελίδης μετέβη σήμερα στο Παρίσι και με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Florence Parly, υπέγραψαν αμυντική συνεργασία που επιβεβαιώνει και την ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τη Γαλλίδα Υπουργό για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κ. Parly επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης μετέβη σήμερα στο Παρίσι και συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα. Florence Parly.



Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενέργειων της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλίδα Υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Επίσης οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Δεν κάνω πίσω οι Βρετανοί και ετοιμάζουν επιστολή όπου εμμέσως δεν θα αναγνωρίζουν τα δικαίωματα της Λευκωσίας στη Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα δεν θα αναγνωρίζουν στην Ελλαδα να κηρύξει ΑΟΖ.

Βλέπουμε δηλαδή ΗΠΑ και Μ. Βρετανία να παίρνουν θέση υπέρ των Τούρκων, αφήνοντας τον Ελληνισμό στη μοίρα του.
Βάζουν εν ολίγοις στο παιχνίδι της ενεργειακής εξίσωσης την Άγκυρα, κάτι που είναι ανήθικο, καθώς ο Ρ. Τ. Ερντογάν παραβιάζει συνεχώς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως, η Λευκωσία κάνει αντεπίθεση.
Μόλις έχουμε αρχίσει ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, σε σχέση με αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ, και τυχόν ανταπόκρισης από πλευράς Βρετανών.

Προσερχόμενος απόψε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη, στο οίκημα του Δήμου Καραβά, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφου να πει κατά πόσο υπήρξε μέχρι στιγμής αντίδραση στα διαβήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, απάντησε «μόλις έχουμε αρχίσει».

Χθες, η τοποθέτηση των Βρετανών μέσω του σερ Άλαν ήταν ξεκάθαρη: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του.
Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση»

Η απάντηση ήρθε μετά από την ερώτηση Ελληνοκύπριου βουλευτή στο Βρετανικό κοινοβούλιο.

Δείτε για πρώτη φορά το βίντεο:


 ΙΔΟΥ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές το Λονδίνο εμμένει στις θέσεις του στηριζόμενο στους εξής άξονες:

Το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται και αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οριοθέτηση ΑΟΖ της

Με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας δεν συμφωνεί με γεωτρήσεις σε περιοχές που είναι διαφιλονικούμενες και η περιοχή στην οποία βρίσκεται τώρα το Fatih δεν είναι οριοθετημένη ΑΟΖ.

Εδώ βρίσκεται το κλειδί στην πρόταση.
Με την λέξη διαφιλονικούμενες, το Λονδίνο ακυρώνει εμμέσως την Κυπριακή ΑΟΖ!

Με βάση το δίκαιο της θάλασσας θα ήταν οριοθετημένη ΑΟΖ αν είχε συμφωνηθεί με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Άρα ως εκ τούτου το Ηνωμένο Βασίλειο διαφωνεί με την πρόθεση για γεώτρηση του Fatih στην συγκεκριμένη περιοχή.