GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Τραμπ προειδοποιεί για το «τέλος» του Ιράν - Απαντά η Τεχεράνη

Δεν πέρασαν αρκετά 24ωρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόθυμος για συνομιλίες με την Τεχεράνη, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτ...




Δεν πέρασαν αρκετά 24ωρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόθυμος για συνομιλίες με την Τεχεράνη, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε μέσω twitter άμεση απειλή για το Ιράν, υποδηλώνοντας ότι η ισλαμική δημοκρατία θα καταστραφεί εάν επιτεθεί στα συμφέροντα της χώρας του.

«Εάν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του.
Μην απειλήσετε ποτέ ξανά τις ΗΠΑ», διεμήνυσε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή.

Αιτία για την οποία ο  Τραμπ κλιμάκωσε επικίνδυνα την ρητορική του στάθηκαν οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας με drones κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η φιλοϊρανική οργάνωση των Χούτι.
Άλλος λόγος θεωρείται η ισχυρή έκρηξη κοντά στη φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη, στη Βαγδάτη, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές.

Από την πλευρά του, το Ιράν δηλώνει πως δεν θέλει πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό τουλάχιστο δήλωσε ο επικεφαλής των ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον στερείται της «βούλησης» για την καταπολέμηση της Τεχεράνης.

"Η διαφορά μεταξύ μας και αυτών είναι ότι φοβούνται τον πόλεμο και δεν έχουν τη βούληση γι’ αυτό", δήλωσε ο γενικός στρατηγός Hossein Salami, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

O Salami έχει κάνει αρκετές δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από τη δήλωση της Ουάσιγκτον ότι μια κοινή ομάδα επιχειρήσεων έχει αναπτυχθεί στον Περσικό Κόλπο για να στείλει στο Ιράν ένα μήνυμα.

Ο Ιρανός στρατηγός χαρακτήρισε την κίνηση ως μέρος ενός "ψυχολογικού πολέμου", σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη έχει συνηθίσει στη μεγάλη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Το Σάββατο, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, υποβίβασε την προοπτική ενός νέου πολέμου στην περιοχή, λέγοντας ότι η Τεχεράνη ήταν αντίθετη και ότι καμία πλευρά δεν έχει την "ψευδαίσθηση" ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ισλαμική δημοκρατία.

«Είμαστε σίγουροι... δεν θα υπάρξει πόλεμος, αφού ούτε θέλουμε έναν πόλεμο ούτε κανείς έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ο Ζαρίφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA στο τέλος μιας επίσκεψης στην Κίνα.

Πάντως οι New York Times ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο είχε προτείνει να στείλει μέχρι και 120.000 στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση κλιμάκωσης με το Ιράν, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαίωσε ο κ. Τραμπ.

Το CNN σημειώνει πως η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό ρητορικής, διπλωματικής πίεσης, οικονομικών κυρώσεων και τώρα στρατιωτικής στάσης, προκειμένου να αλλάξει θεμελιωδώς τη φύση του ιρανικού καθεστώτος.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο σύμβουλος της Αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ομάδα δράσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και μια ομάδα βομβιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, απαντώντας σε «αριθμό ανησυχητικών και κλιμακωτών ενδείξεων και προειδοποιήσεων» από το Ιράν.