GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα – Ο Μαδούρο καλεί τον στρατό στα όπλα – Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, με τον αμερικανικό στρατό να εξετάζει τακτικές εισβολής και τον Μαδούρα να...





Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, με τον αμερικανικό στρατό να εξετάζει τακτικές εισβολής και τον Μαδούρα να θέτει τον στρατό σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο με 7 άτομα έχει πέσει στη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του πληρώματος και των επιβατών μέχρι στιγμής.
Το ελικόπτερο μπορεί να ήταν Bell 412.

Η Βενεζουέλα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος με τον Νικολάς Μαδούρο να προσπαθήσει να κρατήσει και τον Χουάν Γκουαϊδό να προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη του στρατού.
Ενός στρατού που παίζει κεντρικό ρόλο στην εξουσία στη χώρα με τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους. Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις στέκονται στο πλευρό του Μαδούρο, παρά τις προσπάθειες του Γκουαϊδό να κερδίσει τη στήριξή τους.

Ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε, το Σάββατο, τις ένοπλες δυνάμεις στη Βενεζουέλα να είναι «έτοιμες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση στο έδαφος της της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε τους στρατιωτικούς να είναι έτοιμοι «να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το μεσημέρι σκοτώθηκαν μετά από ενέδρα τέσσερις στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγού Σίλβα Ζαπατα, καθώς και δύο αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους σε αεροναυτική βάση.

Ο Μαδούρο μίλησε σε στρατιώτες κατά την επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες (βορειοδυτικά).
Κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και την Ουάσινγκτον ότι σχεδιάζουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του. 
«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από τους στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εισβολής στη Βενεζουέλα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό όταν εκείνος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος τη Βενεζουέλα και δεν έχει κρύψει ποτέ πως θέλει να «πέσει» από την εξουσία ο Μαδούρο.

Μόλις την περασμένη την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως μια «στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι πιθανή. Αν είναι απαραίτητο, αυτό είναι που θα κάνουν οι ΗΠΑ».
Κάτι ανάλογο είχε κάνει και πριν από μήνες ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομιλία του Μαδούρο έγινε λίγο πριν ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος κάλεσε τους Βενεζουελάνους να πορευθούν «ειρηνικά» προς τους στρατώνες προκειμένου να επιχειρήσουν, εκ νέου, να αποσπάσουν την υποστήριξη του στρατού.

Την Τρίτη, ο Χουάν Γκουαϊδό είχε καλέσει σε στρατιωτική εξέγερση, η οποία ξεφούσκωνε ώρα την ώρα.
Το κάλεσμά του στον στρατό προκάλεσε ωστόσο τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο την Τρίτη και την Τετάρτη που αμαυρώθηκαν από βίαιες συγκρούσεις.

.

pentapostagma.gr