GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έπος 40-41 : 51 είναι οι Αεροπόροι μας που δεν επέστρεψαν Ποτέ! (Αθάνατοι)

Μακρύς ο κατάλογος των πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του καθήκοντος. ...





Μακρύς ο κατάλογος των πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του καθήκοντος.
Ανάμεσά τους και 51 Αεροπόροι που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο λεύκωμα των βετεράνων αεροπόρων, δεν επέστρεψαν.
Αυτή είναι η ιστορία τους,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μια ευκαιρία για μια αναδρομή στο παρελθόν τότε που οι Έλληνες είπαν το ΌΧΙ στον Άξονα δίνοντας το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας

H Διοίκηση  της Ελληνικής Αεροπορίας Διώξεως (ΔΑΔ) είχε την εξής διάταξη:

* 21η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη P.Z.L. P.24F/G και Gloster Gladiator MkI στα Τρίκαλα.
* 22η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη P.Z.L. P.24F/G στη Θεσσαλονίκη.
* 23η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη P.Z.L. P.24F/G στη Λάρισα.
* 24η Μοίρα Διώξης με αεροσκάφη Bloch MB.151 και Avia B.534 στην Ελευσίνα.


Συνοπτικά, κατά την έναρξη των επιχειρήσεων, υπήρχαν 158 πολεμικά αεροσκάφη, όλων των τύπων από τα οποία φέρονται να ήταν εν ενεργεία τα 128 ενώ μόνο τα 59 ήταν καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά.

Η Ελληνική Αεροπορία κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρχικά την Ιταλική Αεροπορία, η οποία παρέταξε 463 αεροσκάφη πρώτης γραμμής και γενικά καλύτερων επιδόσεων.

Ενώ τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα με δύναμη μεγαλύτερη των 1000 αεροπλάνων και με τη διαφορά των αντιπάλων να είναι χαοτική.


Υποσμηναγός ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ του Κωσταντίνου : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916.
Το Σεπτέμβριο του 1936 κατατάχθηκε στο τμήμα αξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας.
Στην έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου υπηρετούσε στο 3/2 σμήνος στρατιωτικής συνεργασίας.
Σκοτώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στον τομέα Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) Πίνδου, με αεροπλάνο Henschel, στο οποίο επέβαινε ώς παρατηρητής.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής το ελληνικό αεροσκάφος δέχθηκε επίθεση απο ιταλικά καταδιωκτικά.
Ο χειριστής του αρχισμηνίας Τσάντας, λόγω βλάβης στον κινητήρα, αναγκάσθηκε να το προσγειώσει στη θέση προφήτης Ηλίας Βασιλειάδας βορειοανατολικά της Καστοριάς. Ωστόσο ο παρατηρητής Γιάνναρης ήταν ήδη νεκρός.

Επισμηνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ του Δημητρίου: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919.
Το Σεπτέμβριο του 1936 κατατάχθηκε στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας. 
Εξαφανίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στο Σμόλικα ( τομέας ΤΣΔΜ Πίνδου), επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Henschel τoυ 3/1 σμήνους στρατιωτικής συνεργασίας.

Υποσμηναγός ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννου: Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη.
Τον Οκτώβριο του 1935 κατατάχθηκε στο τμήμα αξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας. Εξαφανίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης στο Σμόλικα (τομέας ΤΣΔΜ Πίνδου), επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Henschel toυ 3/1 σμήνους στρατιωτικής συνεργασίας.

Σμηναγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ του Αριστοτέλους: Γεννήθηκε στα Βίλλια Αττικής το 1915. 
Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο τμήμα αξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας Στις 2 Νοεμβρίου 1940 ως αρχηγός σχηματισμού ανέλαβε την αντιμετώπιση εχθρικών αεροσκαφών που κατευθύνονταν εναντίον των Ιωαννίνων.
Όμως κατά τη διάρκεια της άνισης αερομαχίας ( 3 ελληνικά καταδιωκτικά εναντίον 15 ιταλικών καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών) το αεροπλάνο του τύπου PZL χτυπήθηκε από τα εχθρικά πυρά και κατέπεσε στη Ζίτσα Ιωαννίνων με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή.

Επισμηνίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στην Παραλία Βοιωτίας το 1918. 
Το Σεπτέμβριο του 1936 κατατάχθηκε στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας. 
Σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1940 επιβαίνοντας σε αεροσκάφος PZL, κατά τη διάρκεια της αερομαχίας μεταξύ 3 έλληνικών και 15 ιταλικών αεροοσκαφών πάνω από τα Ιωάννινα.

Επισμηναγός ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΣΟΣ του Θεοδώρου: Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1908.
Το Μάιο του 1928 κατατάχθηκε ως εθελοντής στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας.
Σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ιταλικά αεροσκάφη διώξεως Fiat, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, τύπου Breguet-19, καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά 3 χλμ. ανατολικά της Σαμαρίνας (Πίνδος).

Ανθυποσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΒΑΝΗΣ του Πολυχρόνη: Γεννήθηκε το 1918 στο Χορτιάτη Θεσσαλονικής:
Το Μάιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ιταλικά αεροσκάφη διώξεως Fiat, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής-βομβαριστής, τύπου Breguet-19, καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά 3 χλμ, ανατολικά της Σαμαρίνας (Πίνδος).

Σμηναγός:ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στο Σελεγούδι Λακωνίας το 1908.
Το Μάιο του 1927 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας.
Σκοτώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης μεραρχίας Πϊνδου-Μαλάσοβα, νοτιοανατολικά της Κλεισούρας, επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Blenheim.

Ανθυποσμηναγός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΒΡΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στον Άγιο Χριστόφορο Κοζάνης το 1918.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης μεραρχίας Πϊνδου-Μαλάσοβα, νοτιοανατολικά της Κλεισούρας, επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Blenheim.

Σμηναγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ του Βασιλείου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911.
Τον Οκτώβριο του 1925 κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1932 μετατάχθηκε στη Ναυτική Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης μεραρχίας Πϊνδου-Μαλάσοβα, νοτιοανατολικά της Κλεισούρας, επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Blenheim, της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Σμηναγός ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ του Νικολάου: Γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας το 1918.
Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτύχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Σμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του Θεοδώρου: Γεννήθηκε στην Αράχωβα Λακωνίας το 1909. Τον Απρίλιο του 1929 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπλοϊας.
Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτύχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Υποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΑΣ του Αθανασίου: Γεννήθηκε στην Καρυδιά Πέλλας το 1915. 
Τον Αύγουστο του 1938 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Κέρκυρας και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης του τομέα ΤΣΔΜ από μικρό ύψος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, τύπου Potez 25, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
Ο σμηναγός πέθανε κατά την επιστροφή στη βάση του, το αεροδρόμιο της Νέας Κούκλαινας.
Το αεροσκάφος οδήγησε μέχρι το αεροδρόμιο ο παρατηρητής Κωνσταντίνος Σαράφης.

Ανθυποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. 
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Ανθυποσμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΡΑΒΙΓΓΙΔΗΣ του Γαρυφάλλου: Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 1917.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Εξαφανίσθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία με αροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής. 
Αργότερα βρέθηκε νεκρός στο όρος Ιβάν.

Επισμηνίας ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΡΝΙΔΗΣ του Ιπποκράτους: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916.
Το Σεπτέμβριο του 1936 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών Εξαφανίσθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία με αεροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε ως χειριστής. Αργότερα βρέθηκε νεκρός στο όρος Ιβάν.

Ανθυποσμηναγός ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ του Μιχαήλ: Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1916.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Εξαφανίσθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής στην Κορυτσά, όταν ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί το αεροσκάφος του τύπου Fairey Battle, της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Ανθυποσμηναγός ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΒΑΤΖΗΣ του Συμ.: Γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1918.
Το Μάρτιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον ίδιο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία, όταν το αεροσκάφος τύπου Potez 63 της 31ης Μοίρας βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, χτυπήθηκε από φίλια αντιαεροπορικά πυρά και φλεγόμενο κατέπεσε νότια του χωριού Μεσοχωρίου.

Ανθυποσμηναγός ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ του Αποστόλου: Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1918.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Τραυματίσθηκε από εχθρικά πυρά στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στον τομέα της Κορυτσάς με αεροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού.
Πέθανε από αιμορραγία, στη διάρκεια της πτήσης ενώ το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση του με ελαφρές ζημιές, οδηγουμενο από το χειριστή Δημήτριο Πιτσίκα.

Επισμηνίας ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΑΛΚΑΝΑΣ του Πάνου: 
Γεννήθηκε στους Χράνους Αρκαδίας το 1916.
Τον Αύγουστο του 1936 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών.
Στις 18 Νοεμβρίου 1940, στη διάρκεια περιπολίας με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, βορειοανατολικά της Κορυτσάς.
Οταν εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροσκάφος του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματα τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Σμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΩΣΤΑΣ του Σταύρου: Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1917.
Το Νοέμβριο του 1934 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας στο τμήμα αξιωματικών χειριστών.
Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αερομαχίας στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, όπου εκτελούσε αποστολή περιπολίας, με αεροπλάνο PZL της 22ης Μοίρας Διώξεως.

Υποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1917.
Τον Οκτώβριο του 1938 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Κέρκυρας απ’όπου τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στόχων, όταν το αεροσκάφος του Henschel 126 χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και ανεφλέγη στην περιοχή Καπετίστας Ιωαννίνων.

Υποσμηναγός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΣ του Σταύρου: Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά Λακωνίας το 1917.
Τον Οκτώβριιο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας στο τμήμα αξιωματικών χειριστών. 
Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, από έκρηξη βόμβας, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του αεροδρομίου της Κοζάνης, έδρα της 2ης Μοίρας παρατήρησης όπου υπηρετούσε.

Υπόσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΑΚΗΣ του Ιωάννη : Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1916.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, στο τμήμα αξιωματικών χειριστών. 
Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού με αεροσκάφος Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στην περιοχή Πόγραδετς-Λυν-Ελβασαν, τομέα του Γ Σώματος Στρατού.

Ανθυποσμηναγός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Νικήτη Χαλκιδικής το 1913.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πυροβολικού και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού με αεροσκάφος Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στην περιοχή Πόγραδετς-Λυν-Ελβασαν, τομέα του Γ Σώματος Στρατού.

Ανθυποσμηναγός ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΙΑΠΗΣ του Δημητρίου: Γεννήθηκε στη Φούρκα Χαλκιδικής το 1917.
Το Μάιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού με αεροσκάφος Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στην περιοχή Πόγραδετς-Λυν Ελβασαν, τομέα του Γ Σώματος Στρατού.

Υποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ του Χαραλάμπους : Γεννήθηκε στην Αρραβωνίτσα Αχαίας το 1916.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήχθη στη Σχολή Αεροπορίας.
Σκοτώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1940, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να καταρριφθεί το αεροπλάνο του στην περιοχή Μοσχόπολης (τομέας του Γ Σώματος Στρατού).

Αντισμήναρχος ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ του Ηρακλέους: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905.
Τον Ιανουάριο του 1924 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας και το 1928 μετατάχθηκε στην Αεροπορία. Χάθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής στα Ιωάννινα, με αεροσκάφος Potez 63 της 31ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Επισμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ του Θεοδώρου: Γεννήθηκε στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας το 1907.
Τον Οκτώβριο του 1926 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Τον Απρίλιο του 1931 εντάχθηκε στη δύναμη της Σχολής Αεροπλοϊας του Σέδες και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Χάθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής στα Ιωάννινα, με αεροσκάφος Potez 63 της 31ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Αντισμήναρχος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ του Βασιλείου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908.
Το Μάρτιο του 1926 γράφτηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας για να εκπαιδευθεί ως χειριστής αεροπόρος.
Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, τύπου Blenheim της 32ης Μοίρας βομβαρδισμού, που επρόκειτο να εκτελέσει βομβαρδισμούς στόχων στην Αλβανία, κατέπεσε στο έδαφος μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλαρ της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του.

Επισμηναγός ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Σπηλιά Χανίων το 1904.
Το Σεπτέμβριο του 1924 κατατάχθηκε ως εθελοντής στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας για να εκπαιδευθεί ως χειριστής αεροπόρος.
Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, τύπου Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, που επρόκειτο να εκτελέσει βομβαρδισμούς στόχων στην Αλβανία, κατέπεσε στο έδαφος μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλαρ της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του.

Σμηναγός ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ του Κλήμεντος: Γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας.
Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στην Αλβανία, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού, επιβαίνων ως χειριστής αεροσκάφους Blenheim της 32ης Μοίρας βομβαρδισμού.

Ανθυποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στα Λευκά Πάρου το 1911.
Το Δεκέμβριο του 1929 κατατάχθηκε ως εθελοντής στην Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, τύπου Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, που επρόκειτο να εκτελέσει βομβαρδισμούς στόχων στην Αλβανία, κατέπεσε στο έδαφος μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλαρ της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του.

Ανθυποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ του Φωτίου: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1917.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στην Αλβανία, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού, επιβαίνων ως παρατηρητης αεροσκάφους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Ανθυποσμηναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1914.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πυροβολικού Θεσσαλονίκης και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού(Αλβανια), ως πλήρωμα αεροσκάφους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Επισμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΛΗΑΤΣΕΑΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στην Πλάτσα Μεσσηνίας το 1901.
Τον Ιανουάριο του 1926 μετατάχθηκε στη Ναυτική Αεροπορία από το Ναυτικό όπου υπηρετούσε, και εκπαιδεύθηκε ως οδηγός αεροπόρος.
Σκοτώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1941 στο Πόγραδετς, όταν, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, το αεροπλάνο τύπου Blenheim 126 στο οιποίο επέβαινε ως παρατηρητής, χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και χάθηκε στο βάθος χαράδρας.

Σμηναγός ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ του Παναγιώτη: Γεννήθηκε στο Λεόντιο Κορινθίας το 1909.
Το Μάιο του 1927 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας. Σκοτώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1941 στο Πόγραδετς, όταν, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, το αεροπλάνο τύπου Blenheim 126 στο οιποίο επέβαινε ως χειριστής, χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και χάθηκε στο βάθος χαράδρας.

Σμηναγός: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗΣ του Ανδρέα: Γεννήθηκε το 1901 στην Αθήνα.
Το Φεβρουάριο του 1922 κατατάχθηκε στο Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα απ’ όπου μετατάχθηκε στην πολεμική Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια αποστολής ανθυποβρυχιακής έρευνας στο κρητικό πέλαγος, όταν το αεροσκάφος τύπου Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στη θύελλα και κατέπεσε στη θάλασσα, κοντά στην Παλαιοχώρα Σελινού Χανίων.

Σμηναγός ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΙΝΟΣ του Αποστόλου: Γεννήθηκε στην Πελασγία Φθιώτιδας το 1907. Τον Ιανουάριο του 1927 κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό απ΄όπου, 4 χρόνια μετά, μετατάχθηκε στη Ναυτική Αεροπορία ως παρατηρητης αεροπόρος. 
Σκοτώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια αποστολής ανθυποβρυχιακής έρευνας στο κρητικό πέλαγος, όταν το αεροσκάφος τύπου Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στη θύελλα και κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στην Παλαιοχώρα Σελινού Χανίων.

Σμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας το 1916.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης, το αεροπλάνο του τύπου Potez-63 καταρρίφθηκε από την ιταλική αεροπορία στην περιοχή Βοσκοπόλια Θερεπέλι της Αλβανίας.
Ο παρατηρητής Νίκος Βολωνάκης εγκατέλειψε το αεροπλάνο με το αλεξίπτωτο του ενώ ο χειριστής Σμηναγός δεν μπόρεσε λόγω βλάβης να ανοίξει το δικό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Σμηναγός ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΑΡΔΑΒΙΛΙΑΣ του Ευαγγέλου: Γεννήθηκε στον Κεραστάρη Αρκαδίας το 1915.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Σκοτώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1941, όταν στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση ιταλικών αεροσκαφών εναντίον του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, χτυπήθηκε από τις σφαίρες των πολυβόλων τους που κυριολεκτικά τον γάζωσαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος του τύπου Gladiator να πέσει σε μία άκρη του αεροδρομίου και να συντριβεί.

Επισμηναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΡΜΠΕΛΟΣ του Παναγιώτη: Γεννήθηκε στο Γεωργίτσι Λακωνίας το 1907.
Τον Απρίλιο του 1928 καταταχθηκε στη Σχολή Αεροπορίας. Σκοτώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1941 με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, όταν στη διάρκεια αποστολής συνοδείας φίλιου αεροσκάφους, ενεπλάκη σε αερομαχία με ίταλικά διώξεως Macchi, βόρεια της Κλεισούρας και καταρρίφθηκε.

Αρχισμηνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΧΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918.
Το Σεπτέβριο του 1936 εισήλθε στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας. 
Σκοτώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1941, στη διάρκεια αναχαίτισης εχθρικών αεροσκάφων, όταν λόγω τραυματισμού του, αναγκάσθηκε να πραγματοποιήσει ανώμαλη προσγείωση του αεροσκάφους του τύπου Gladiator της 21ης Μοίρας Διώξεως, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Παραμυθιάς.
Λόγω της ανώμαλης προσγείωσης το αεροσκάφος έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί.

Αντισμήναρχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ του Ευσταθίου: Γεννήθηκε στο Δρύαλο Λακωνίας το 1908. 
Τον Οκτώβριο του 1926 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1931 εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Αεροπορίας και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Νιβίτσα-Σλατινία της Αλβανίας, όταν το αεροσκάφος του Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού, καταρρίφθηκε σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη διώξεως.

Επισμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΤΣΙΚΑΣ του Στυλιανού: Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας το 1904.
Το Μάιο του 1928 μετατέθηκε στη Σχολή Αεροπορίας από το πυροβολικό όπου υπηρετούσε.
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Νιβίτσα-Σλατινία της Αλβανίας, όταν το αεροσκάφος του Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού, καταρρίφθηκε σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη διώξεως.

Ανθυποσμηναγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ του Αθανασίου: Γεννήθηκε στην Αξιούπολη Κιλκίς το 1917. Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, όταν το αεροσκάφος του Blenheim της 32ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού Αναγνώρισης κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά ενώ εκτελούσε, ως παρατηρητής, αποστολή αναγνώρισης -βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

Ανθυποσμηναγός ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το 1915.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία. 
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, όταν το αεροσκάφος του Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά ενώ εκτελούσε, ως πολυβολητης βομβαρδιστής, αποστολή αναγνώρισης -βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

Επισμηνίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1919.
Τον Οκτώβριο του 1938 εισήλθε στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών της Σχολής Αεροπορίας. 
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κοντά στις Κουκουβάουνες Αττικής (Μεταμορφωση), όταν το αεροσκάφος του τύπου Avro 626 στο οποιο επέβαινε ως χειριστής, κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος ενώ εκτελούσε αποστολή φωτοπολυβόλου.

Επισμηνίας ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΡΙΤΣΑΣ του Νικολάου: Γεννήθηκε στην Πολυθέα Τρικάλων το 1919.
Το Νοέμβριο του 1939, εισήλθε στη Σχολή Τεχνιτών Αεροπορίας.
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κοντά στις Κουκουβάουνες Αττικής (Μεταμορφωση), όταν το αεροσκάφος του τύπου Avro 626 στο οποιο επέβαινε ως παρατηρητής, κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος ενώ εκτελούσε αποστολή φωτοπολυβόλου.

Αρχισμηνίας ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ του Λουκά: Γεννήθηκε στο Χρυσό Φωκίδας το 1917.
Τον Οκτώβριιο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών. 
Σκοτώθηκε στις 15 Μαρτίου 1941, όταν το αεροσκάφος του PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, καταρρίφθηκε στη διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη στην περιοχή Λιτοχώρου, βορείως των Τρικάλων.

Επισμηνίας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΚΚΑΣ του Βασιλείου: Γεννήθηκε το 1917 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, στο τμήμα υπαξιωματικών χειριστών. 
Σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1941, όταν το αεροσκάφος του Bloch της 24ης Μοίρας Διώξεως καταρρίφθηκε στη διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη στην περιοχή Λιτοχώρου, βορείως των Τρικάλων.

Στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων και Βρετανών Αεροπόρων που πολέμησαν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, κατά τον ελληνο-ιταλο-γερμανικό πόλεμο (28 Οκτωβρίου 1940-31 Μαίου 1941) έχει ανεγερθεί ένα απέριττο αλλά και επιβλητικό μνημείο-ανάλογο της θυσίας των πεσόντων- στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μετά από πρόταση της RAFA Αθηνών.

Επελέγη το συγκεκριμένο αεροδρόμιο καθώς πάνω από την Ελευσίνα διεξήχθη η τελευταία αερομαχία για την υπεράσπιση της Αθήνας, την 20η Απριλίου 1941, ημέρα κατά την οποία σκοτώθηκε και ο επισμηναγός της RAF και διοικητής της 33ης Μοίρας Διώξεως με αεροσκάφη Hurricane, Pat Pattle, ο οποίος με το φλεγόμενο αεροσκάφος του κατέπεσε στον κόλπο της Ελευσίνας.

Οι Έλληνες αεροπόροι, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, είπαν για άλλη μια φορά «όχι» στους επίδοξους κατακτητές και δαφνοστεφανώθηκαν ηρωικώς μαχόμενοι υπέρ πατρίδος και ελευθερίας «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», για να υπερασπιστούν τις πανάρχαιες αξίες και τα ιδανικά της ταυτότητας του λαού μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Με πληροφορίες απο το  ΑΠΕ
veteranos.gr