GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Θρίαμβος της Λεπέν στη Γαλλία: Πρώτη με 3 έως 5 μονάδες διαφορά από τον Μακρόν

Θρίαμβος για τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το κόμμα της προηγείται με 3 έως...




Θρίαμβος για τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το κόμμα της προηγείται με 3 έως 5 μονάδες από το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το παραπάνω σημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα απολέσει εντελώς την ικανότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θέλει χωρίς να αναπροσαρμόσει στα νέα δεδομένα την κυβέρνησή του.




Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό και να ζητήσει, ενδεχομένως, νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe.

Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Κρίσιμη επομένως για τον Μακρόν η σημερινή εκλογική αναμέτρηση που είναι η πρώτη από την εκλογή του.
Πήρε το ρίσκο να εμπλακεί ενεργά στην καμπάνια και να δώσει έτσι το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να την μετατρέψει σε δημοψήφισμα για το άτομό του, και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το ρίσκο αυτό που πήρε του γύρισε μπούμερανγκ.

Βέλγιο: Νίκη των εθνικιστών στον βορρά

Το δεξιό κόμμα Vlaams Belang κατέγραψε σήμερα ισχυρή άνοδο στη Φλάνδρα, στον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) παραμένει πρώτο στη Βαλονία, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα και τα οποία ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα.

Εκτός από τις ευρωεκλογές, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να εκλέξουν τους βουλευτές τους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Το Vlaams Belang, αντίπαλο κόμμα των Φλαμανδών εθνικιστών N-VA και σύμμαχος του Εθνικού Συναγερμού (της γαλλικής δεξιάς) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνά το 18% στη Φλάνδρα, σύμφωνα με αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το 15% των εκλογικών τμημάτων αυτής της περιφέρειας.

Το ποσοστό είναι σαφώς πάνω από το 5,9% που είχε καταγράψει τον Μάιο του 2014 και επίσης πάνω από το 14,8% που έδειχνε η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από τις εκλογές στα μέσα Μαΐου.

Η επίδοση αυτή αναμένεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εθνικιστών Φλαμανδών της N-VA, πρώτης πολιτικής δύναμης της Φλάνδρας, που άσκησε την εξουσία σε συνασπισμό σε εθνικό επίπεδο από το 2014 έως το 2018.

Το N-VA λαμβάνει 27,2%, υποχωρώντας κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2014, σύμφωνα με τα μερικά αυτά αποτελέσματα που μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο VRT.


pronews.gr