GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ε.Αποστολάκης για F-35: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ - – Τζ.Πάιατ: «Το F-35 είναι στην διάθεση της Ελλάδας»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ άφησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος ...




Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ άφησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κληθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Σε περίπτωση που αυτό δρομολογηθεί, θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία και θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα και το υπουργείο Άμυνας «εξετάζουν και μελετούν τη δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου προς το κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να πουλήσουν τα τελευταίας γενιάς μαχητικά F-35 στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο υπουργός από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση της πολεμικής αεροπορίας Ηνίοχος 2019 αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου σημειώνοντας πως το ελληνικό υπουργείο άμυνας εκτός από την αναβάθμιση των f-16 αυτή την περίοδο είναι και στη διαδικασία «για να επιλέξει το νέο αεροσκάφος νέας γενιάς με την πολεμική αεροπορία». 
Συνεπώς πρόσθεσε τη δήλωση βοηθάει σε αυτή την προοπτική.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση Ηνίοχος λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη f-35 από την Ιταλία.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Παιατ – που βρίσκεται επίσης στην Ανδραβίδα και παρακολουθεί την άσκηση Ηνίοχος – είπε πως είναι καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα f35 και πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση των f-16 που κάνει η Ελλάδα είναι το απαραίτητο είναι το αναγκαίο βήμα για να περάσει στην επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών όπως είναι τα f-35.

«Σήμερα περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό μήνυμα περνάμε όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου πραγματοποιείται η τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε την άσκηση άκρως επιτυχημένη τονίζοντας ότι «η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη με αρκετά δύσκολα σενάρια και εξελίσσεσαι σε όλο το FIR της Ελλάδας.
Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτή.
Με αυτή την άσκηση προχωράει ακόμα ένα βήμα σε καλύτερο επίπεδο η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των Νατοϊκών κρατών».

Υπογράμμισε, δε, πως με την άσκηση αυτή η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι «επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας. Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».

Στην άσκηση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα (1/4) και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 77 αεροσκάφη ανάμεσα τους και έξι ιταλικά F-35, διάφοροι τύποι F-16, Φάντομ, Τορνέιντο, Μιράζ-2000, καθώς επίσης και εναέρια ραντάρ και τάνκερ.

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιπρόσωπος από την πρεσβεία της Ιταλίας και παρατηρητές από πολλές χώρες.

Δείτε φώτο: