GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ξεκινάνε οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρ...






Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου».

Για τη σύμβαση που αφορά τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ανατεθεί στην ExxonMobil, την Total και τα ΕΛΠΕ σημείωσε ότι «ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση το υπουργείο μας και έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα έλθει στη Βουλή αμέσως μετά, άρα κλείνει ο κύκλος των συμβάσεων, η τελευταία που έχει μείνει θα υπογραφεί αμέσως μετά την επικύρωση από τη Βουλή -τον Ιούνιο ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με τις διακρατικές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός ανέφερε:

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με το Ισραήλ και με την Κύπρο.

»Ο στόχος μας είναι -εφόσον μπαίνει στον χάρτη της παραγωγής υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος- να κάνουμε δύο πράγματα:

»Πρώτον δουλεύουμε από κοινού πάνω στο πώς θα μεταφερθεί αυτό το αέριο στην Ευρώπη, που θα είναι και η κύρια αγορά.

»Αυτό είναι το πρόγραμμα του EastMed, ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού, που θα παίρνει όλο το αέριο από αυτές τις χώρες προς την Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ιταλία.

»Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι ιδρύσαμε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου το Gas Forum πριν από έναν μήνα, στο οποίο μετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία.

»Αυτό είναι ένας χώρος διαλόγου και συντονισμού όλων των ενεργειών μας, όλων των χωρών αυτών, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες.

»Με αυτά τα δύο δεδομένα νομίζω ότι έχει προχωρήσει αρκετά η συνεργασία στην ευρύτερη πλέον περιοχή και τα σχέδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα πλέον στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το δυναμικό, με ασφαλή αγορά την Ευρώπη».


tribune.gr