GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Μόνο αν προχωρήσουν με γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων»!

της Φανούλας Αργυρού* Απάντηση στο απλοϊκό ερώτημα Ομήρου, Θεοφίλου, Αρέστη και Χατζηχαμπή  «Μόνο αν προχωρήσουν με ...






της Φανούλας Αργυρού*

Απάντηση στο απλοϊκό ερώτημα Ομήρου, Θεοφίλου, Αρέστη και Χατζηχαμπή 

«Μόνο αν προχωρήσουν με γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων»!

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΤΕ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ‘Η ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ… ΕΚΤΟΤΕ, ΟΥΔΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Α ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Στις 24 Μαρτίου 2019 δημοσιεύθηκε στην «Σημερινή» άρθρο του κ. . Γιαννάκη Λ.  Ομήρου, τέως προέδρου  της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο «Ένα απλοϊκό ερώτημα», στο οποίο διερωτάται γιατί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μένουν ανεκμετάλλευτα και δεν υλοποιούνται.
Συγκεκριμένα τα ψηφίσματα 550/84 και 789/92 αμφότερα των οποίων  μιλούν για επιστροφή της περιοχής των Βαρωσίων στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών… 

Στις  31 Μαρτίου 2019, η « Σημερινή» δημοσίευσε δεύτερο άρθρο με τίτλο «Ένα απλό ερώτημα για την Αμμόχωστο» των  κ.. κ. Θεόφιλου Β. Θεοφίλου, Γεώργιου Κ. Αρέστη, και Δημήτριου Χ. Χατζηχαμπή.  
Στο άρθρου τους οι συγγραφείς αναφέρονται στο άρθρο του κ. Γιαννάκη Λ.. Ομήρου και διερωτώνται και αυτοί με την σειρά τους για το ίδιο θέμα.

Καταρχήν μια διευκρίνιση.

Ο κ. Γ. Λ. Ομήρου αναφέρθηκε σε «συμφωνία «υψηλού επιπέδου» μεταξύ Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου του1979».
Έχουμε αποδείξει από έγγραφα του ΟΗΕ ότι τα όσα  συνομολογήθηκαν τότε ήσαν  πρακτικά που πάρθηκαν κατά τις συναντήσεις με τον ΓΓ ως κατευθυντήριες γραμμές, ως οδηγίες  για τους διαπραγματευτές για επανέναρξη των συνομιλιών.
Όπως ακριβώς και στις 12 Φεβρουαρίου 1977 μεταξύ Μακαρίου-Ντενκτάς και πάλιν προεδρεύοντος της συνεδρίας του ίδιου Αυστριακού ΓΓ του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχαιμ. 

‘Εγραψε ο κ Γ. Λ. Ομήρου μεταξύ άλλων « Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι τόσο στη συμφωνία του 1979 όσο και στα πιο πάνω, σχετικά με την επιστροφή της Αμμοχώστου, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει σαφής αποσύνδεση από την τελική λύση του Κυπριακού…».

«Εποικοδομητικές ασάφεις»

Δυστυχώς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τα οποία γράφουν οι Βρετανοί ως οι “penholders” τους,  εμπεριέχουν τις λεγόμενες κατά σερ Ντέιβιντ Χάνει εποικοδομητικές ασάφειες τους.
Διερωτήθηκε κανείς γιατί κανένα ψήφισμα ξεκινώντας από το 353 της 20ης Ιουλίου 1974 δεν αναφέρεται σε καθαρά και ονομαστικά ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ, ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας το 541 και το 550 που εκδόθηκαν επί καιρώ Μάργκαρετ Θάτσερ και είναι υπέρ μας καταδικάζοντας την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ήταν αναγκαίο να  υποστηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω του ότι οι Βρετανοί δεν είχαν άλλη εκλογή. 
Όφειλαν να το κάνουν για τα δικά των συμφέροντα λόγω των βάσεων τους στο νησί και του ρόλου τους βάση της «Συνθήκης Εγγυήσεως».
Έστω και αν το 1974  η τότε Εργατική/Σοσιαλιστική Κυβέρνηση Χάρολτ Γουίλσον (με ΥΠΕΞ τον Τζέιμς Κάλλαχαν) συμφώνησαν  στην τουρκική εισβολή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπούλεντ Ετσεβίτ παραβιάζοντας τη Συνθήκη.

Το ΣΑ στο  550/84 αφενός εκφράζει τις ανησυχίες του για τις περαιτέρω ενέργειες απόσχισης στο κατεχόμενο μέρος της ΚΔ και καταδικάζει την υποτιθέμενη ανταλλαγή πρέσβεων μεταξύ Τουρκίας και της παράνομης «ΤΔΒΚ»  αφετέρου καλεί όλες τις χώρες  να μην βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο την αποσχισθείσα οντότητα (σ.σ. δεν ονομάζει την Τουρκία ως εισβολέα και κατοχική δύναμη).
΄Όμως, πως μπορεί να συμβιβαστεί εδώ η πολιτική της ΕΕ με το ψήφισμα 550 (να μην βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο την αποσχισθείσα οντότητα)  όταν «από το 2006, 449 εκ ευρώ έχουν δοθεί στην «τουρκοκυπριακή κοινότητα» τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ανάπτυξη της υποδομής των κατεχομένων (ειδικά στο τομέα μεταφοράς, ενέργειας, περιβάλλοντος, τηλεπικοινωνίες, υδατοπρομήθεια) » όταν τέτοια χρηματοδότηση απευθείας ή εμμέσως είναι προς το όφελος της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα;
Πηγές:




Δεύτερον, η βρετανική θέση  ήταν και παραμένει,  ότι το θέμα της αναγνώριση του ψευδοκράτους θα έλθει με τη λύση.
Δηλαδή με την δική μας πρώτα αναγνώριση!

Τρίτον, αν μελετήσει καλά ένας τα ψηφίσματα και τα λεκτικά τους θα βρεί δυστυχώς ότι δεν υπάρχει σαφής αποσύνδεση από την τελική λύση του Κυπριακού.  
Αλλά σκόπιμα δίδεται αυτή η εντύπωση.
Και εξηγώ. 

«Καρότο» χωρίς… αντίκρισμα

Προσωπικά δεν ξεχωρίζω την κατεχόμενη Αμμόχωστο από την υπόλοιπη κατεχόμενη γη μας.
Τα ψηφίσματα δυστυχώς σκόπιμα είναι αμφιλεγόμενα και στην περίπτωση δίνουν ένα καρότο στους Αμμοχωστιανούς αλλά δίχως αντίκρισμα.
Και ως άνθρωπος που απορρίπτω την ρατσιστική, απαρχάιντ βρετανο-τουρκική ΔΔΟ, πρέπει να αναφέρω ότι το ψήφισμα 789 του 1992 (που να σημειωθεί είναι από τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν επί καιρώ που υπηρετούσε ο σερ Ντέιβιντ Χάνει στον Οργανισμό), είναι μέρος μιας αλυσίδας ψηφισμάτων. 
Το 789 επιβεβαιώνει και το 774 το οποίο  επιβεβαιώνει την Έκθεση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι ημερ. 3.4.1992 , δηλαδή τις απορριφθείσες συνομόσπονδες βρετανικές «Ιδέες Γκάλι» για ΔΔΟ, για εδαφικές αναπροσαρμογές,  στη τελευταία σελίδα της οποίας έχει και  χάρτη τύπου Σχεδίου «Ανάν» στην σε παράγραφο 25 παραχωρεί το 55% της ακτογραμμής της νήσου στο προτεινόμενο «Τουρκικό ομόσπονδο κράτος» .
Το 750 (1992) επιβεβαιώνει και το  649 του 1990 με το οποίο,  επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου,  κατάφεραν οι Βρετανοί να περάσουν για πρώτη φορά την λύση δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας και επίσης παραπέμπει στην έκθεση του ΓΓ Γκάλι στην οποία ξεκαθαρίζεται επακριβώς τι σημαίνει ΔΔΟ.


O Philip Hammond κατά την προεκλογική εκδήλωση των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου 10.5.2015 στην Αδελφότητα Λονδίνου

Δυστυχώς τα ψηφίσματα και ένας μπορεί με άνεση να ισχυριστεί ότι το 789 που επιβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα για λύση ΔΔΟ ειδικά το 750 – που κανένας δεν αγγίζει δυστυχώς –  είναι ένα καλό παράδειγμα, γράφτηκαν με επιτηδειότητα αλλά εξηγούνται πολύ εύκολα αν ένας τα βάλει στη σειρά.  
Εξού και βέβαια για 45 χρόνια τίποτα δεν γίνεται γιατί αφενός ο λαός απορρίπτει τη ΔΔΟ και αφετέρου η Τουρκία έχει περαιτέρω βλέψεις επί της νήσου.
Στα  βρετανικά Αρχεία ούκ ολίγες οι αναφορές, για τις τουρκικές θέσεις  ότι το θέμα αυτό θα λυθεί με τη συνολική λύση του Κυπριακού!
Και αυτό μας ξεκαθάρισε ανερυθρίαστα  ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (σημερινός Υπουργός Οικονομικών) του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμμοντ, στην προεκλογική εκδήλωση στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο Λονδίνο στις 10 Απριλίου 2015.

Έγραψα σχετικά  στην «Ελευθερία» Λονδίνου στις 25.5.2015 και στην «Σημερινή» 8.5.2015 με τίτλο «Τουρκική» η θέση Χάμοντ για Αμμόχωστο».

Ερωτηθείς ο κ. Χάμοντ τι γίνεται με την επιστροφή της Αμμοχώστου, απάντησε: «Στις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είδα ένα άτομο που είναι δεσμευμένο να φέρει εις πέρας τη δουλειά…
Αυτό είναι κάτι που παρατράβηξε, νομίζω υπάρχει η θέληση απ’ όλες τις πλευρές να πάνε το επιπλέον μίλι για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, η οποία να επιλαμβάνεται και του ειδικού θέματος που αναφέρατε, της Αμμοχώστου, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης. 
Νομίζω σ’ αυτήν τη φάση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει κανείς ένα συγκεκριμένο θέμα έξω από τη διαδικασία και να το χειριστεί ξεχωριστά…».

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/230315/tourkiki-i-thesi-xamont-gia-ammoxosto

Και τώρα να παραθέσω την απάντηση στο απλοϊκό ερώτημα, που όντως είναι δικαιολογημένο.
Γιατί τα ψηφίσματα δεν εφαρμόζονται. Βοηθούμενα βεβαίως από τις διαδοχικές υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς που,  πρέπει να σημειωθεί δίνει την συγκατάθεσή της για αυτά.
Η απόφαση πάρθηκε στις 14 Αυγούστου 1974.

Συμπαιγνία Wilson/Waldheim –  Μόνο αν προχωρήσουν  με γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων!

Στις 14 Αυγούστου 1974, ο K. Waldheim  συναντήθηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό Harold Wilson στο Λονδίνο και του εξέφρασε την έκπληξη του για το μέγεθος των παραχωρήσεων που ο Μαύρος και ο Κληρίδης ήταν διατεθειμένοι να κάνουν.
Ήταν έτοιμοι να δεχθούν την αρχή της ομοσπονδίας, ακόμα και διευθετήσεις καντονίων.
Όμως είχαν το δικαίωμα να έχουν χρόνο να διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους για τις λεπτομέρειες των τουρκικών προτάσεων..

Ο γενικός γραμματέας είπε ότι δεν πίστευε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα περνούσε ψήφισμα που να έδινε εξουσία στα Ηνωμένα Έθνη κάτω από το Άρθρο 7 του Χάρτη.
Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε ότι δεν θα ήταν σοφό να επιδιωχθεί τέτοιο ψήφισμα και το βρετανικό ψήφισμα που είχε περάσει εκείνο το πρωί ήταν προσεκτικά μελετημένο ούτως ώστε να μην ζητεί κάτι τέτοιο.



Ίσως να χρειαζόταν να το ξανασκεφθούν αν οι καταστάσεις άλλαζαν, π.χ. αν οι Τούρκοι πήγαιναν πέρα των υποτιθέμενων στόχων τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν ολόκληρη τη νήσο ή να ενεθάρρυναν μια γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων.
Όμως όπως είχαν τα πράγματα, η βρετανική κυβέρνηση δεν έβλεπε την ανάγκη για στρατιωτική δράση που μπορούσε είτε αυτή είτε τα Ηνωμένα Έθνη να πάρουν εκείνη την ώρα ή σε επόμενο στάδιο…

Έκτοτε, κανένα από  τα ψηφίσματα του Σ.Α για το Κυπριακό, εκδίδεται κάτω από το Άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ για να είναι αναγκαστική η υλοποίησή του.  (βιβλίο γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κ.Δ 1955-2011»).

*Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ (28/4/2019 σελ.13)