GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Atlantic Council:Ώρα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ - Το ΑΚΕΛ και η Ρωσία

To θέμα της υποψηφιότητας-ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θέτει στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσής η δεξαμενή σκέψης του Atlantic Cou...





To θέμα της υποψηφιότητας-ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θέτει στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσής η δεξαμενή σκέψης του Atlantic Council.
«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επτά νέα μέλη στη Συμμαχία, επεκτείνοντας τα σύνορά του προς τα ανατολικά από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα.
Καθώς το ΝΑΤΟ φτάνει στα 70κοστά  γενέθλιά του, θα μπορούσε πλέον να βρεθεί χρόνος να προστεθεί ένα νέο μέλος: αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει φωτογραφίζοντας την Κύπρο.

Ο αναλυτής Damon Wilson αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή από για τους λόγους που η Κύπρος δεν έγινε μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα που κατά την άποψή του θα πρέπει η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Πέραν από την αυξανόμενη ρωσική παρουσία τονίζεται πως  «τα ύδατα γύρω από την Κύπρο έχουν γίνει μια ζώνη ανησυχίας όσον αφορά τις μη κρατικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και των ροών προσφύγων».

«Το διαιρεμένο νησί προσφέρει τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κακοποιοί παράγοντες, καθώς η περιορισμένη κυπριακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας έχει οδηγήσει σε άσκοπες προκλήσεις.
Το 2014, οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν σε πετρελαιοφόρο που κατασχέθηκε από πειρατές της Λιβύης  που κατευθύνονταν προς το νησί.
Σε μια δραματική  αποτροπή, οι αμερικανικές δυνάμεις ενήργησαν, υποστηρίζοντας τις κυπριακές αρχές που ξεπέρασαν τα μέσα τους και περιορίστηκαν από ad hoc μέτρα», σημειώνει.

«Όσο το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας όχι μόνο σε ό, τι μπορούν να επιτύχουν οι Κύπριοι στο νησί τους, αλλά και στην ευρύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ημιτελή δουλειά στην  Κύπρο είναι και η ημιτελής δουλεία μιας ολόκληρης της Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής», προσθέτει  προσθέτοντας πως η αντί να είναι η Κύπρος ένας  με αναπηρία στη διατλαντική κοινότητα  θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία για μια άλλη στρατηγική νίκη για τον ελεύθερο κόσμο.

Για το θέμα της ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις που παραμένει αγκάθι, σημειώνει πως αν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Η.Β είναι μέλη του ΝΑΤο ωστόσο η Συμμαχία δεν έχει τεθεί ως λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας.
«Τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή», αναφέρει.

Με την ένταξη του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε διευθέτηση, οι ελληνικές και τουρκοκυπριακές κοινότητες, μαζί με την Αθήνα και την Άγκυρα και σε συνεργασία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη συμφωνίας.
Η Κύπρος παραμένει το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι καν μέλος του προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη, εξαιτίας του προβλήματος επανένωσης.
Ωστόσο, η άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενσωματώσει αυτόματα και ως εκ τούτου θα αντικαταστήσει το σύστημα εγγυήσεων με μια δέσμευση της Συμμαχίας για ολόκληρο το νησί χωρίς την ανάγκη εναλλακτικών μηχανισμών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνεχίζει ανάλυση, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο νησί, αντλώντας από το υπάρχον προσωπικό υποδομών και στελεχών από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Αυτό το νέο κέντρο επιχειρήσεων θα παρείχε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ μια κοινή συνειδητοποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο για μη ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές, παράνομη ναυτιλία κτλπ.
Θα υποστηρίξει επίσης τους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ που επικεντρώνονται ορθά στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας τόσο  στις ρωσικές όσο και στις μη κρατικές απειλές.
Επιπλέον, η διένεξη συγκρούσεων από τη Λιβύη στη Συρία εκθέτει σε πολλά μέλη του ΝΑΤΟ σημαντικό κίνδυνο και ένα κέντρο προώθησης επιχειρήσεων στην Κύπρο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς.
Το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) βασίζονται στη λειτουργία τους για την εξαγωγή χημικών όπλων από τη Συρία στην Κύπρο.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η εξασφάλιση της περιορισμένης παρουσίας της Τουρκίας στο νησί  μέσα σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εμπιστοσύνη στην δική της ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα καθησυχάσει τις ελληνοκυπριακές και ελληνικές ανησυχίες τοποθετώντας σταθερά αυτή την παρουσία στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.
Αυτή η προσέγγιση θα αντικαταστήσει το παλαιό σύστημα εγγυητών εξωτερικής ασφάλειας με την ενσωμάτωση μιας ενοποιημένης Κύπρου σε μια συμμαχία βασισμένη στην αμοιβαία άμυνα […].

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Κύπρο - κατά την έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης - θα μπορούσε να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να δεσμευτούν να σφυρηλατήσουν ένα κράτος μαζί.
Πράγματι, ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη δηλώσει πιθανή υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημειώνει το Atlantic Council.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως δω  και καιρό  υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παίξει  σαμποτάρει  οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς η Ρωσία θα προσπαθήσει να διατηρήσει μια βασική σφήνα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η επιτάχυνση της πτώσης των ρωσικών επενδύσεων και των επιχειρηματικών δεσμών στην Κύπρο μπορεί να δώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το περιθώριο ελιγμών για τις εγγυήσεις ασφάλειας μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Στο παρελθόν, οποιοσδήποτε ρόλος του ΝΑΤΟ έχει απομακρυνθεί, δεδομένης της προσδοκίας ότι οι Ελληνοκύπριοι κομμουνιστές (με τη μορφή του πολιτικού κόμματος ΑΚΕΛ), μια σημαντική δύναμη στην ελληνοκυπριακή πολιτική, να μπλοκάρουν μια τέτοια πρόταση.
Ενώ τα μέλη του ΑΚΕΛ  μερικές φορές εξακολουθούν να παπαγαλίζουν  τα επιχειρήματα της Μόσχας, οι σχέσεις ψυχρού πολέμου μεταξύ μιας κομμουνιστικής σοβιετικής ένωσης και του ΑΚΕΛ φαίνονται άνευ σημασίας στις σημερινές νέες γεωπολιτικές συνθήκες. 
Επιπλέον, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η  Ρωσία διαθέτει μόνιμο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι διαπραγματευτές έχουν αποφύγει το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπολίτευση από τη Μόσχα.
Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων δεν θα πλαισιωθεί ούτε ως αντιρωσική ούτε απαιτεί ρητά την έγκριση της Μόσχας.», αναφέρει.