GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Λίβανος προειδοποιεί για τον αγωγό East Med

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους γείτονές του στη Μεσόγειο απευθύνει η Λίβανος για τον προωθούμενο αγωγό μεταφοράς φυσικού αε...





Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους γείτονές του στη Μεσόγειο απευθύνει η Λίβανος για τον προωθούμενο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Basil, με επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μονγκερίνι και τους ομολόγους του της Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, ζητά  ο αγωγός να μην παραβιάσει τα δικαιώματα του Λιβάνου στην ΑΟΖ του.

Ο Λίβανος δεν έχει ακόμα οριοθετήσει ΑΟΖ, λόγω διαφοράς  με το Ισραήλ, με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή έκτασης 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία σύμφωνα με τη Βυρητό επικαλύπτει μέρος των τριών βόρειων οικοπέδων της.

Το Reuters δημοσιεύει μάλιστα απόσπασμα της επιστολής του λιβάνιου υπουργού εξωτερικών προς τον έλληνα ομόλογό του.

"Ο Λίβανος δεν θα ανεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας του, ειδικά σε ότι αφορά την όποια, πιθανή απόπειρα από πλευράς Ισραήλ να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία του Λιβάνου επί της Αποκλειστικής Οικονομικής του ζώνης".

Το Omega επικοινώνησε με τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε παρέλαβε τέτοια επιστολή από τον ομόλογό του του Λιβάνου.
Εξάλλου, ο κύριος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως ο σχεδιασμός για τον East Med, δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση διέλευση από την ΑΟΖ του Λιβάνου.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΥ

-

https://omegalive.com.cy/o-libanos-proeidopoiei-gia-ton-agwgo-east-med