GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κοίτα, κύριε, που τους φάνηκαν λίγα τα κοιτάσματα!

του  Άριστου Μιχαηλίδη    Στην πρώτη γεώτρηση, που έγινε στο τεμάχιο 10, στον στόχο «Δελφύνη», δεν ανακαλύφθηκε κοίτασμα....






του  Άριστου Μιχαηλίδη   

Στην πρώτη γεώτρηση, που έγινε στο τεμάχιο 10, στον στόχο «Δελφύνη», δεν ανακαλύφθηκε κοίτασμα. 
Λυπηθήκαμε όλοι, όπως ήταν λογικό.
Τώρα, στη δεύτερη γεώτρηση, στον στόχο «Γλαύκος», εντοπίστηκε κοίτασμα, που αν το μετατρέψεις σε χρήματα αξίζει κάπου $35 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ και αν το μετατρέψεις σε χρόνια που καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου είναι κάπου 200.
Ναι, καλύπτονται οι ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια.
Αλλά, δεν δικαιούμαστε να χαρούμε.
Ούτε για μια στιγμή.
Διότι, έχουμε ένα σωρό φακίρηδες, που καραδοκούν να προσγειώνουν τον κόσμο, μην τον αφήσουν να σκεφτεί ότι έχει μια προοπτική, έχει μια διέξοδο στην παγίδα που τον οδήγησαν, έχει έστω νέα δεδομένα για να αντιτάξει στις βάρβαρες συνθήκες που τον περιβάλλουν.
Για παράδειγμα, η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του κοιτάσματος, είναι για βραβείο κλαμένου της χρονιάς.
«Ως ΑΚΕΛ δεν αντιμετωπίζουμε τον εντοπισμό του κοιτάσματος ως ευκαιρία για πανηγυρισμούς και φιέστες».
Είδατε κανέναν να πανηγυρίζει και να στήνει φιέστες;
Είδατε κανέναν να λέει υπερβολές;
Αντίθετα, οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και την ExxoMobil έγιναν μετρημένα και σοβαρά, όπως αρμόζει σε ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα.
Αλλά, ούτε να χαρούμε δεν μπορούμε.
Αμέσως να μας προσγειώσουν.
«Βέβαια», συνεχίζει, «το κοίτασμα δεν ανταποκρίνεται  στις πολύ ψηλές προσδοκίες, που κάποιοι καλλιέργησαν μέσα από υποβολιμαία δημοσιεύματα».
Ποιος έδωσε ψηλές προσδοκίες;
Μήπως, είναι λίγο το γεγονός ότι μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στη «Δελφύνη», έχουμε τώρα κοίτασμα που για τα μεγέθη μας μπορεί να χαρακτηριστεί και μαμούθ;
Μήπως, είναι λίγο, που αυτά τα αποτελέσματα κάνουν τον αντιπρόεδρο της ExxoMobil, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας υδρογονανθράκων, Τρίσταν Άσπρεΐ, να δηλώνει ότι αν ανακαλυφθούν επαρκείς ποσότητες, που είναι σίγουρο ότι θα ανακαλυφθούν, «η προτιμητέα επιλογή θα ήταν η μεταφορά του αερίου στην ξηρά για να στηρίξει ένα τερματικό»;
Το ότι, δηλαδή, ο αμερικάνικος κολοσσός βλέπει την Κύπρο ως βάση, ως ενεργειακό κόμβο, είναι γεγονός που «δεν ανταποκρίνεται στις πολύ ψηλές προσδοκίες, που κάποιοι καλλιέργησαν»;
Μα, δεν είναι προσδοκίες πια, είναι μια ορατή προοπτική, έστω μια πραγματική βάση για να στηριχθεί αυτή η προοπτική, που μόνο άνοες δεν βλέπουν.

Αλλά, και η ανακοίνωση του άλλου μεγάλου κόμματος, του ΔΗΣΥ, ομοίως αποθαρρυντική. 
«Ευελπιστούμε πως μετά τη σημερινή ανακοίνωση τόσο η εταιρεία ΕxxonMobil όσο και οι άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εδώ και προσδοκούμε πως τα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι ακόμη καλύτερα».
Μα, με αυτά τα δεδομένα το σίγουρο είναι ότι η ΕxxonMobil και οι άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους και θέλουν να μείνουν εδώ και να συνεχίσουν τις έρευνες.
Γιατί προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες το κυβερνών κόμμα;
Και τι σημαίνει προσδοκούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον;
Θέλουμε και καλύτερα αποτελέσματα από αυτό για να χαρούμε;

Γιατί τα λένε αυτά;
Γιατί είναι αποφασισμένοι να μη λειτουργήσουν ποτέ ως πολιτικοί με όραμα και ιδέες και διεξόδους.
Είναι αποφασισμένοι να μας οδηγήσουν εκεί που ήθελαν εξαρχής:
Να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε καμιά προοπτική, κανένα μέλλον, αν δεν ικανοποιήσουμε τα τουρκικά συμφέροντα, αν δεν αποδεχτούμε τη μοίρα του υποτελούς στην τουρκική επεκτατική πολιτική.

Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε και δεν θα πανηγυρίσουμε ποτέ αν δεν απελευθερωθεί η πατρίδα μας.
Και όπως πολλές φορές έγραψα σε αυτή τη στήλη, ας πάρουν οι σουλτάνοι όλο το φυσικό αέριο φτάνει να φύγουν μια και καλή από την Κύπρο.
Δεν θα πανηγυρίσουμε επειδή θα γίνουμε μαχαραγιάδες πετρελαιάδες, όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε την πατρίδα μας.
Δηλαδή, δεν είναι τα εισοδήματα η ουσία, αλλά η αξιοποίηση αυτού του δώρου της φύσης για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ειρηνικό κι ελεύθερο μέλλον.
Και, που να πάρει, η ανακάλυψη της ΕxxonMobil και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, δεν μπορεί να υποβαθμίζεται. 
Χρειάζεται σοφή διαχείριση από σοφούς ηγέτες.
Το ερώτημα είναι αν τους διαθέτουμε.
Ας σκεφτούμε, όμως, ότι με τη νέα ανακάλυψη και, φυσικά, αν η ηγεσία ανοίξει κάπως το μυαλό της και πάψει να φοβίζει τον λαό, λες και η δουλειά της είναι να τον παραδώσει στην Τουρκία δεμένο χειροπόδαρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πια ένα ισχυρό χαρτί να αξιοποιήσει στον αγώνα επιβίωσης.
Επιτέλους, ας το αξιοποιήσει.

-