GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΣΥΡΙΖΑ: «Να εφαρμόσουμε λύση “Βόρειας Μακεδονίας” στα προβλήματά μας με την Τουρκία σε Αιγαίο και Θράκη»!

Σε μια άνευ προηγουμένου ομολογία ότι η Ελλάδα επιδιώκει λύση τύπου Πρεσπών στα «προβλήματα» με την Τουρκία δηλαδή να κάνει πα...

Σε μια άνευ προηγουμένου ομολογία ότι η Ελλάδα επιδιώκει λύση τύπου Πρεσπών στα «προβλήματα» με την Τουρκία δηλαδή να κάνει παραχωρήσεις στο Αιγαίο, ανάλογες αυτών που έκανε με τα Σκόπια, προχώρησαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον Τούρκων μέσα στην ελληνική Βουλή.

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Χρήστος Καραγιαννίδης «ξεφούρνισε» στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία,  πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την "Βόρεια Μακεδονία"»!
κάτι που έχει αναφέρει το pronews ήδη απο τις 21 Ιανουαρίου.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει "διάλογος" μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας «με σεβασμό όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία»!

Δηλαδή υποχωρήσεις σες Αιγαίο και Θράκη όπως ακριβώς ζητουν και οι Τούρκοι παρά το γεγονός ότι η πάγια γραμμή της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες είναι ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Τώρα θέλουν να προχωρήσουν σε "διάλογο" ανατρέποντας τη βασική γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αναγνωρίζοντας στην Τουρκία το διακίωμα να θέτει ζητήματα στο Αιγαίο!

Και όλα αυτά μπροστά σε τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας που υποστήριξαν πως μέρος των εσόδων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποδοθεί και τους Τουρκοκυπρίους ο κ. Δουζίνας -ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας- είπε:

«Πάνω από το 1/3 της επικράτειας βρίσκεται υπο ξένη κατοχή.

Η επίσημη θέση ως προς την Κύπρο είναι ότι όταν γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε σε κυρίαρχο ταμείο και μέρος αυτού θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου.
Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει.
Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».

Και τουρκικές απειλές μέσα στη Βουλή των ΕλλήνωνΟ βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ από το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα για την κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου του ΝΑΤΟ είπε ξεκάθαρα πως θα υπάρξουν συνέπειες για την Κύπρο καθώς οι έρευνες κοιτασμάτων που πραγματοποιούνται τώρα είναι μονομερείς.

Νωρίτερα, ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ από το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα ανέφερε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του μέσα στη Βουλή των Ελλήνων:

«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο.

Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε  να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά.

Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά.
Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο.
Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Συνεχίζοντας την προκλητική παρέμβασή του, ο Αχμέτ Γιλντίζ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε για την Κύπρο:

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη.
Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες αυτό θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες.

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή.
Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή.

Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες.
Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμαν Ασκίν Μπακ κλείνοντας την συζήτηση και αναφερόμενος την πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση των διαφορών ακολουθώντας το μοντέλο Πρεσπών είπε «έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος.

Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο.

Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις.
Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».


-