GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης Ε.Ε. για αποχώρηση μέλους

Νικολέττα Κουρούσιη To θρίλερ γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης το άρθρ...





Νικολέττα Κουρούσιη

To θρίλερ γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης το άρθρο 50, δηλαδή τα βήματα που απαιτούνται σε ενδεχόμενη απόφαση κράτους-μέλους να αποχωρήσει από την Ένωση και τη δυνατότητα ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας αποχώρησης.
Σε περίπτωση που κάποιο κράτος - μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Έ.Ε. προβλέπονται ορισμένες διαδικασίες, σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν δοκιμαστεί στην πράξη.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα δύο ετών από την κατάθεση του επίσημου αιτήματος αποχώρησης - στο διάστημα του οποίου πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για τους όρους του διαζυγίου καθώς και για τη μορφή της μετέπειτα σχέσης μεταξύ του κράτους που αποχώρησε και της Ε.Ε. - αν και προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του κράτους - μέλους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

1.   Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

2.   Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση.
Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3.   Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.

4.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν.
Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.   Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.

Φιλελεύθερος