GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τα βασικά εμπόδια που δεν διώχνουν τις Βάσεις από την Κύπρο

- Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, αναφορικά με τη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Ά...

-



Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, αναφορικά με τη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Άγιο Μαυρίκιο, χαρακτηρίστηκε ως απόφαση σταθμός και σημαντικό νομικό όπλο στην φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, υπάρχουν δυο σημαντικά «εμπόδια» τα οποία πρέπει να προσμετρήσουν πριν δημιουργηθούν αυθαίρετες εντυπώσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

Χωρίς να υποβαθμίζεται η σημαντικότητα της σχετικής γνωμοδότησης, η οποία επαφίεται στην κυβέρνηση κατά πόσο θα την εκμεταλλευτεί πολιτικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρόκειται πρώτον, για μια μη δεσμευτική απόφαση.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ερμήνευσε το Διεθνές Δίκαιο για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον τρόπο που το ερμήνευσε, όμως αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα και αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων.

Ακόμη όμως και δεσμευτική να ήταν η εν λόγω απόφαση, και αυτό είναι  το κυριότερο εμπόδιο όπως μας ανέφεραν έγκριτοι νομικοί, δεν υπάρχει στο διεθνές σύστημα ένας παγκόσμιος μηχανισμός που θα την επιβάλει.

Ως εκ τούτου, για να υλοποιηθεί η όποια απόφαση νομικής ή άλλης φύσεως θα πρέπει να υπάρξει η οικειοθελής συμμόρφωση του κράτους που ενέχεται στην υπόθεση.
Με απλά λόγια η απόφαση αυτή αποτελεί μεν ένα πολύ ισχυρό νομικό όπλο το οποίο ωστόσο δεν «διώχνει» από μόνο του τις Βρετανικές Βάσεις, ούτε από τον Άγιο Μαυρίκιο, ούτε από την Κύπρο.
Αυτό, όπως μας σημείωσαν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντιθέτως θα πρέπει να διεκδικήσει να μπει σε έναν διάλογο έχοντας στο χέρι πολύ σημαντικά νομικά επιχειρήματα.

-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-