GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΤΟ ''ΠΑΙΧΝΙΔΙ'' ΠΑΙΡΝΕΙ ''ΦΩΤΙΑ'' ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

- Εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αποξένωσης της διαχείρισης τμήματος του FIR Λευκωσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από διαπραγματεύσει...

-



Εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αποξένωσης της διαχείρισης τμήματος του FIR Λευκωσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ με την ενεργό εμπλοκή του Eurocontrol. 

Οι συζητήσεις, αλλά και επεξεργασία συγκεκριμένων σεναρίων για νέες ρυθμίσεις από τις τρεις πλευρές, γίνονται στο πλαίσιο μελέτης λύσεων, ώστε να αρθούν πριν το επόμενο καλοκαίρι οι μεγάλες καθυστερήσεις που προκαλούμε σε πτήσεις του Ισραήλ.

-

Η πλειοψηφία των πτήσεων των αεροδρομίων του Ισραήλ, σχεδόν αμέσως μετά την απογείωσή τους μπαίνουν στο FIR Λευκωσίας.
Οι κορεσμένες δυνατότητες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου, οδηγούν σε καθυστερήσεις που αυξάνονται λόγω της συνεχούς αύξησης της κίνησης αεροσκαφών, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εισηγήσεις του Ισραήλ, μετά και από διμερή συμφωνία που έφερε αλλαγή του επιπέδου σχέσεων του με το Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας), έφτασαν και σε λύσεις με τις οποίες αλλάζει χέρια η διαχείριση της πλευράς του FIR Λευκωσίας που επηρεάζει άμεσα τις πτήσεις του Ισραήλ.

Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο λόγω του ότι και οι πλείστες πτήσεις από Ιορδανία, που διέρχονται πάνω από το Ισραήλ, εισέρχονται στο FIR Λευκωσίας και προστίθενται στην κίνηση αυτή.
Το Ισραήλ από χρόνια κάνει παραστάσεις προς την Κύπρο για εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση του νοτιοδυτικού τμήματος του FIR Λευκωσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι εμπειρίες του τελευταίου καλοκαιριού, έκαναν τους Ισραηλινούς εξαιρετικά πιεστικούς στην εξεύρεση λύσης, δεδομένου ότι και η δική τους αεροπορική κίνηση αυξάνεται αισθητά, αλλά και συμφωνίες με χώρες νοτιότερα του Ισραήλ με τις οποίες ανοίγει τους ουρανούς του για υπερπτήσεις από τις χώρες αυτές, αναμένεται να προσθέσουν ακόμα περισσότερη αεροπορική κίνηση. 

Η λύση της «αποξένωσης» που προτείνεται ως μονόδρομος από τους Ισραηλινούς που απέρριψαν άλλα σενάρια που έτυχαν επεξεργασίας μέσω εξομοιωτών, σημαίνει ότι ο έλεγχος της επηρεαζόμενης περιοχής του FIR Λευκωσίας, δεν θα γίνεται απευθείας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου, αλλά μέσω Eurocontrol ή μέσω Ισραήλ.

Εξετάστηκαν διάφορα σενάρια

Σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», έγιναν συναντήσεις εργασίας με τη μεσολάβηση του Eurocontrol, όπου εξετάστηκαν διάφορα σενάρια σε πραγματικές συνθήκες για πιθανές ρυθμίσεις του ζητήματος.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αποτέλεσμα και παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο και της λύσης ανάθεσης της διαχείρισης σε τρίτους, εκτός των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μάλιστα, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο το Ισραήλ πιέζει με διάφορους τρόπους -και την εμπλοκή της διπλωματίας- στρεφόμενο προς τη λύση της αποξένωσης της διαχείρισης μέρους του FIR Λευκωσίας.

Αυτό όμως από μόνο του αποτελεί σημαντικό πλήγμα στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και καταλύτη για τα τουρκικά σχέδια που προωθούνται τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες για διεκδίκηση τμήματος του FIR Λευκωσίας.
Φειδωλή ήταν στον «Φ» η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, που αναφέρει ότι έχει ρυθμιστεί και νέα συνάντηση στην παρουσία του Eurocontrol.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"