GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έδωσε την απάντηση της στην «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας στις τουρκικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». ...




Ηχηρή ήταν η απάντηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας στις τουρκικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Δυσάρεστο ήταν αυτό που περίμενε τους Τούρκους πιλότους κατά τη χθεσινή ημέρα, όταν τα μαχητικά της Τουρκίας θέλησαν να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και ήρθαν αντιμέτωπα με τα παιδιά «του Θησέα», από την 331η Μοίρα της Τανάγρας και τα Δελταπτέρυγα Mirage 2000-5, που κατευθύνονταν προς την Σκύρο για την εβδομαδιαία αλλαγή αεροσκαφών και ιπταμένων στ’ αεροδρόμια αυξημένης ετοιμότητας, γνωστά και ως «readiness».
Οι πιλότοι των Mirage 2000-5, ξεκίνησαν την εβδομάδα επιφυλακής πριν καν προσγειωθούν στην 135η Σμηναρχία Μάχης, καθώς πήραν εντολή από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, για την αναχαίτιση των Τουρκικών Μαχητικών F-16.

Οι «Δελτάδες» κατευθύνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και κάπου εκεί ξεκίνησε το αεροπορικό «ζέσταμα», με αερομαχίες, στις οποίες ως γνωστό, τα Ελληνικά φτερά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους Τούρκους συναδέλφους τους, για ελιγμούς υπεροχής.

Από τις πέντε αερομαχίες που κατέγραψε κατά τη χθεσινή ημέρα ο δείκτης της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι περισσότερες ανήκουν στους ιπταμένους της 331ης Μοίρας «Θησέας» και τα Mirage 2000-5, το αεροσκάφος που σαφέστατα περνά δύσκολα χρόνια- με τα όσα συμβαίνουν και αφορούν την τεχνική τους υποστήριξη με ανταλλακτικά.

Αλλά οι μηχανικοί της Μοίρας, δεν τα εγκαταλείπουν και μονίμως ως από μηχανής Θεοί, δίνουν τις λύσεις ώστε να είναι αξιοπλόϊμα και το αεροπορικό εργαλείο που κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο.

Ωστόσο πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, σημείωσαν πως στον χορό των αναχαιτίσεων μπήκαν και οι «Άσσοι» της 341ης Μοίρας με F-16 Block 50, από την 111η Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου, οι οποίοι βρέθηκαν κι αυτοί στο γνωστό αεροπορικό τετ α τετ με τα Τουρκικά μαχητικά.

Συνολικά έξι F-16 της Τουρκίας παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.
Όμως δυο από αυτά ήταν οπλισμένα, έτοιμα για μια πραγματική αερομαχία, τα υπόλοιπα επιδόθηκαν γι’ ακόμη μια μέρα στην «εκπαιδευτική» τους, παραβατική πτήση για να καταγράψουν τα ίχνη που επιθυμούν εντός του FIR Αθηνών.

Με την Γαλάζια Πατρίδα σε εξέλιξη, δεν έχει τεθεί μόνο ο Ελληνικός Στόλος σε επιφυλακή, αλλά και το σύνολο των Πτερύγων Μάχης, με πρώτα εννοείται, τα «φυσικά αεροπλανοφόρα» του Αιγαίου, που είναι τ’ αεροδρόμια αυξημένης επιφυλακής σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλλι.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένη είναι η ετοιμότητα και στα μετόπισθεν με τα readiness, στις πτέρυγες μάχης να είναι κι εκεί στο πεντάλεπτο.
Στην Πολεμική Αεροπορία δεν τρέφουν καμία απολύτως αυταπάτη και για όσο διαρκέσει η άσκηση με την προκλητική ονομασία, θα υπάρχουν παραβιάσεις σε καθημερινό επίπεδο και αυξημένες ίσως σε αριθμό.

Επίσης ξέρουν καλά πως ν’ αντιμετωπίσουν πιθανό μεγαλύτερους των δυο αεροσκαφών σχηματισμούς και τέλος οι επιτελείς έχουν επιστήσει την προσοχή προς όλους τους ιπταμένους να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά χωρίς να παρασυρθεί κανείς από τις διαρκείς προκλήσεις, όπως αναφέρει το Hellas Journal.
Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες πιλότοι δεν ανακηρύσσονται τυχαία οι καλύτεροι ιπτάμενοι στις Νατοϊκές ασκήσεις διότι όταν απογειώνονται πράττουν όπως ακριβώς έχουν εκπαιδευτεί δίχως να επιδιώκουν εντυπωσιασμούς.




https://www.crashonline.gr/epikairotita/1358120/i-elliniki-polemiki-aeroporia-edose-tin-apantisi-tis-stin-galazia-patrida-ton-tourkon/