GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Η σημαντικότερη απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο τα τελευταία 30 χρόνια"

- Ως ιστορικότατη απόφαση χαρακτηρίζεται η απόφαση που έλαβε το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγ...

-




Ως ιστορικότατη απόφαση χαρακτηρίζεται η απόφαση που έλαβε το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφορικά με την νομιμότητα ή μη των Βρετανικών Βάσεων στο νησί Μαυρίκιος.
Σε μια πολυσέλιδη απόφασή του, το Διεθνές Δικαστήριο χάραξε νέους ορίζοντες στο διεθνές δίκαιο, αφού γνωμοδότησε σε ένα ζήτημα που αφορούσε τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της αυτοδιάθεσης.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο νομικός – διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού, μιλώντας στο SigmaLive λίγα λεπτά μετά την ιστορική απόφαση της Χάγης.

Κληθείς να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, πώς δηλαδή επηρεάζεται η Κύπρος απ' αυτή την απόφαση, ο δρ Στυλιανού ανέφερε αρχικά ότι «πλέον θέλει πολλή δουλειά, για να μπορέσουμε ως Κύπρος να καταφέρουμε αυτό που κατάφερε ένας κοραλλιογενής ύφαλος στο μέσο του Ινδικού Ωκεανού».

Πρόκειται, τόνισε ο κ.Στυλιανού, ίσως για «την σημαντικότερη απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο τα τελευταία 30 χρόνια.
Πρόκειται για μια απόφαση που εξηγεί μεταξύ άλλων και σε ποιο σημείο θεωρείται ότι επιτελέστηκε πλήρης αποαποικιοποίηση», είπε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε ότι αυτό που ξεχωρίζει από την απόφαση είναι η αναφορά για «άμεση αποχώρηση στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρόκειται για περίπου 20 εξωεδαφικές επικράτειες του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου», εξήγησε.

Όπως διαφάνηκε, αποδομήθηκαν πλήρως τα επιχειρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι Βρετανικές Βάσεις θεωρούνται ως κατάλοιπο του αποικιακού συστήματος, υπογράμμισε ο καθηγητής. 
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε λόγος για «συνεχιζόμενη παράνομη πράξη», καθώς και για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Τα κοινά σημεία Κύπρου-Μαυρίκιου και πως μπορεί να αντιδράσει η ΚΔ

-


Καθολικά αποδεκτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έγινε από νομικούς και αναλυτές η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο.

Στο SigmaLive μίλησε το μέλος της κυπριακής αποστολής στην Χάγη και νομικός, Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβρη ανέπτυξε μεταξύ άλλων τα νομικά επιχειρήματα της χώρας μας αναφορικά με την υπόθεση του Μαυρίκιου.

Όπως έγραφε η Σημερινή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κυριότερο επιχείρημα που ανέπτυξε ο κ. Πολυβίου είναι ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση αποτελεί κανόνα επιτακτικού δικαίου (jus cogens), από τον οποίο δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση.
Άρα, από την στιγμή που παραβιάζεται το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση χωρίς να έχει γίνει σωστά η απο-αποικιοποίηση, αυτό αποτελεί συνεχιζόμενη παράνομη πράξη που θα πρέπει να αρθεί.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο κ.Πολυβίου ανέφερε αρχικά ότι πρόκειται για μια γνωμοδότηση μεγάλης σημασίας.
Το Διεθνές Δικαστήριο, είπε ο κ.Πολυβίου, υιοθέτησε ουσιαστικά τις θέσεις του Μαυρικίου αλλά και της Κύπρου.
Η απόφαση αυτή, σημείωσε, αποτελεί νέο ορόσημο στο Διεθνές Δίκαιο, κάτι που είναι παράλληλα πολύ βοηθητικό για την Κύπρο.

Οι ομοιότητες Κύπρου – Μαυρίκιου

Τα ουσιώδη γεγονότα Κύπρου και Μαυρίκιου είναι παρόμοια, σύμφωνα με τον νομικό Πόλυ Πολυβίου. 
Εξηγώντας περαιτέρω ο νομικός, ανέφερε ότι μόνο ανεξάρτητα κράτη μπορούν να καταρτήσουν συμφωνία.
Η απόσχιση και στις δυο χώρες έγινε ενόσω δεν ήταν ανεξάρτητα κράτη. Και στην Κύπρο, όπως σημείωσε, οι Βάσεις αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο.

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Κύπρος


Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντιδράσει, όπως ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου, πάνω απ’ όλα με ψυχραιμία και χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Εξήγησε ότι η χώρα μας μπορεί να προβεί σε διαβήματα έχοντας υπόψη ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας.
Ωστόσο, η αντίδραση της ΚΔ θα πρέπει να είναι σε πλαίσιο μακριά από ακρότητες, επεσήμανε. 


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"






-
sigmalive.com