GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

10/2/1947: Ομαδική εκτέλεση αμάχων στο ποντιακό χωριό Κωνσταντία Πέλλας από τους αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ

10 Φεβρουαρίου 1947, οι εαμοβουλγαροι κομμουνιστες κατσαπλιαδες της επαρχίας αλμωπιας-Αριδαίας, εκτέλεσαν στο ποντιακό χωριό Κων...




10 Φεβρουαρίου 1947, οι εαμοβουλγαροι κομμουνιστες κατσαπλιαδες της επαρχίας αλμωπιας-Αριδαίας, εκτέλεσαν στο ποντιακό χωριό Κωνσταντία, 17 άτομα.

Το χειρότερο έγκλημα τους ήταν μία έγκυος γυναίκα που τις ξεκοιλιασαν και την κόρη του Γκοτζαμανη, 18 μηνών μωρό που το έσφαξαν.(βλέπετε φωτογραφία)


10/2/1947: Ομαδική εκτέλεση αμάχων στην Κωνσταντία Πέλλας από τους αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ

Ένας από τα θύματα φαίνεται ότι ήταν και ο πρόγονος της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, που ανέφερε πρόσφατα σε αντίδραση της ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ δήλωσης του υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι κομμουνιστές δεν έκαναν εγκλήματα.

Το συγκεκριμένο χωριό είναι στον νομό Πέλλας και πολύ κοντά στα Ελληνο-Γιουγκοσλαβικά σύνορα, και το 1947 κατοικείτο αποκλειστικά από Πόντιους πρόσφυγεςι.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1947 μιά σχετικά μικρή ομάδα ανταρτών επιχείρησε να μπεί στο χωριό για πλιάτσικο τροφών και στρατολογία, αλλά οι πολιτοφύλακες (Μ.Α.Υ.) του χωριού τους απέκρουσαν και τους έδιωξαν.
Στις 10 Φεβρουαρίου, δύο μεγάλα συγκροτήματα ανταρτών από τα βουνά Πάϊκο και Καϊμακτσαλάν επιτέθηκαν στην Κωνσταντία για να τιμωρήσουν τους κατοίκους.
Εύκολα κατέβαλαν τους 80-100 πολιτοφύλακες και μπήκαν στο χωριό. Ακολούθησε άγριο πλιάτσικο, φωτιά σε 57 σπίτια, βασανιστήρια, κάποιοι βιασμοί, και σφαγή ενός αριθμού κατοίκων του χωριού.
Η ιστοσελίδα του Δήμου της περιοχής αναφέρει ότι ο αριθμός των εκτελεσθέντων ήταν 34.
Η Διοίκηση Ασφαλείας Κεντρικής Μακεδονίας σε αναφορά της στο υπουργείο στην Αθήνα, την 26ην Φεβρουρίου 1947, αναγράφει τα ονόματα 27 νεκρών αμάχων και 15 τραυματιών.
Τις επόμενες ημέρες, το χωριό ερήμωσε.
Οι κάτοικοί του έφυγαν στην Αριδαία και τη Θεσσαλονίκη.



Ενδιαφέρον έχει η λίστα με τα στοιχεία των 27 νεκρών, η οποία περιέχει:
- 7 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 17 και 75 ετών (!)
-2 κορίτσια, το ένα μωρό 18 μηνών και το άλλο 10 ετών (!), και
-18 άνδρες μεταξύ 15 και 80 ετών (!).
(Για τον 15ετή Στέργιο Δημ. Συρκόγλου, αναφέρει ότι εκτελέστηκε από τους αντάρτες με ΣΚΕΠΑΡΝΙ (!).

Την έκθεση την βρήκα στην: «ΜΗΝΙΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΠΟΥΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», Απίλιος-Μάϊος 1976.
(Το περιοδικό περιέχει και πολλές φωτογραφίες που πήρε ο Στρατός που έφθασε στο χωριό και κυνήγησε τους αντάρτες.

Η μία εδώ είναι του Σάββα Κοτζαμάνη και της μικρής κορούλας του Ελένης που την στραγγάλισαν, και η άλλη του μικρού Στέργιου, και η άλλη από την ομαδική ταφή) .



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"