GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κατάληψη της Κλεισούρας – Βόρειος Ήπειρος, 10 Ιανουαρίου 1941

H Κατάληψη της Κλεισούρας ή η Κατάληψη της στενωπού της Κλεισούρας, ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 6...





H Κατάληψη της Κλεισούρας ή η Κατάληψη της στενωπού της Κλεισούρας, ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 με 11 Ιανουαρίου 1941 στην Βόρεια Ήπειρο κοντά στην πόλη Κλεισούρα της Επαρχίας Πρεμετής και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 6 Ιανουαρίου 1941, μετά τις επιτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1940, ο Ελληνικός Στρατός έχοντας διεισδύσει στο βορειοηπειρωτικό έδαφος σε βάθος που κυμαίνετο από 30-50 χιλιόμετρα, κατείχε τη γραμμή Χειμάρα-Μπολιένα-Τσερεβόντα-όρος Σουχαγκόρα-όρος Άμια-Πόγραδετς.


Οι διαθέσιμες Ελληνικές δυνάμεις ανέρχονταν σε 13 Μεραρχίες Πεζικού και τη Μεραρχία Ιππικού.
Από την άλλη πλευρά οι Ιταλοί παρέτασσαν 15 Μεραρχίες Πεζικού, μια Τεθωρακισμένη όπως επίσης και αριθμό Ταγμάτων Αλβανών και Μελανοχιτώνων.

Στις 6 Ιανουαρίου 1941, το Β’ Σώμα Στρατού ανέλαβε ενέργεια για την κατάληψη του συγκοινωνιακού κόμβου της Κλεισούρας.
Η επίθεση ξεκίνησε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου και παρά την εχθρική σθεναρή αντίσταση, μέχρι το απόγευμα τα υψώματα είχαν καταληφθεί ενώ ο εχθρός στο πεδίο της μάχης εγκατέλειψε πάνω από 300 νεκρούς.



Την 8η Ιανουαρίου και μετά από δίωρο αγώνα, κατελήφθη από τις ελληνικές δυνάμεις το ύψωμα Μάλι Τοπόγιανιτ και λίγο αργότερα τα υψώματα Μάλι Χιρότσε και Μπρέγκου Λίπες.
Οι απώλειες των Ιταλών ήταν πάνω από 800 νεκροί και τραυματίες, ενώ κυριεύτηκε και άφθονο πολεμικό υλικό.
Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το χωριό Σούκα και συνέλαβε περίπου 600 Ιταλούς αιχμαλώτους.
Το πρωί της ίδιας μέρας, κατελήφθησαν τα υψώματα βορείως της Κλεισούρας μέχρι το χωριό Τολιάρη και νοτίως μέχρι το χωριό Παναρίτι όπως επίσης και η ευρύτερη περιοχή του χωριού Τσέποβα.

Την 10η Ιανουαρίου 1941, μετά από τέσσερις μέρες σκληρών μαχών κατελήφθη η Κλεισούρα από τις ελληνικές μεραρχίες πεζικού.

Οι Ιταλοί στη προσπάθεια τους για ανακατάληψη της πόλης, διενήργησαν αντεπίθεση με την υποστήριξη αρμάτων αλλά τα εύστοχα πυρά του Ελληνικού Πυροβολικού ματαίωσαν τα σχέδιά τους.
Κατά τη σύμπτυξη τους οι Ιταλοί, έκαψαν τη Κλεισούρα και κατέστρεψαν τις γέφυρες της περιοχής.

Στις 11 Δεκεμβρίου οι Ιταλικές δυνάμεις είχαν απωθηθεί και το πέρασμα πέρασε στους Έλληνες.

Η κατάσταση για τις Ιταλικές δυνάμεις πια, ήταν δραματική.

Από τις 16 Ιανουαρίου και κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών για την εξασφάλιση της Κλεισούρας, ο Ελληνικός Στρατός συνέχισε τις επιθετικές του επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας διαδοχικά εδάφη και συλλαμβάνοντας Ιταλούς αιχμαλώτους.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

elamcy.com