GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΦΩΝΑΖΑΝ ¨ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΛΕΒΙΤΗ ΠΑΕΙ ΣTΟΝ ΠΑΡΑΔΕIΣΟ¨!

- Τι συνέβη στην σφαγή του Μάρας ; Το 1978 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα επεισόδια που συνέβησαν στο Καχραμάνμαράς σκ...

-





Τι συνέβη στην σφαγή του Μάρας ;

Το 1978 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα επεισόδια που συνέβησαν στο Καχραμάνμαράς σκοτώθηκαν 111 άτομα.
Εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν.
210 σπίτια και 70 επιχειρήσεις καταστράφηκαν. 
Διώξεις ασκήθηκαν σε 804 άτομα, εξ αυτών τιμωρήθηκαν 29 άτομα σε θάνατο, 7 σε ισόβια και 321 άτομα σε ποινές από 1 έως 24 έτη φυλάκισης.

H χαμηλής ισχύος βόμβα που έβαλε στις 21:00 της 19/1  στο σινεμά Τσιτσέκ ένας Γκρίζος Λύκος, υπήρξε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας γεγονότων που οδήγησαν στην σφαγή.
Μια ομάδα φασιστών που ήρθαν από την περιοχή Τούρκογλου με συνθήματα ¨Και αν ρέει το αίμα μας η νίκη είναι του Ισλάμ¨  και ¨Μουσουλμανική Τουρκία¨, προκάλεσαν ¨ενθουσιασμό¨ στον κόσμο που παρακολουθούσε και τους έκαναν να επιτεθούν στα γραφεία του κόμματος CHP.

Αμέσως μετά από την έκρηξη της βόμβας  με εντολή από τον Μεχμέτ Λεμπλεμπιτζί-πρόεδρο του παραρτήματος Καχραμάνμαράς της Ένωσης Εθνικιστικής Νεολαίας (ÜGD) και από τον αντιπρόεδρο Μουσταφά Κανλίντερε, ο Οκκές Κενγκέρ που φέρεται να είχε ρίξει την βόμβα, τηλεφωνεί στα κεντρικά της ÜGD στην Άγκυρα και ζητά ¨βοήθεια¨.

¨Αυτός που σκοτώνει Αλεβίτη είναι σαν να πήγε πέντε φορές στην Μέκα¨
Την επόμενη μέρα βόμβα μπήκε σε αίθουσα τσαγιού όπου σύχναζαν αλεβίτες.
Στις 21 Δεκεμβρίου δολοφονούνται δύο   δάσκαλοι του Συλλόγου Ενότητας και Αλληλεγγύης.
Την επόμενη μέρα την ώρα της κηδείας, φασίστες που κραύγαζαν ¨Δεν γίνεται κηδεία για κομμουνιστές και αλεβίτες¨ επιτέθηκαν στον κόσμο στην κηδεία.

Ο Μουσταφά Γιλντίζ-ιμάμη στο τζαμί Μπαγλάρμπασί, σε κήρυγμα που έκανε στους πιστού την Παρασκευή τους ¨συμβούλεψε¨ ως εξής: : ¨Η νηστεία και η προσευχή δεν είναι σαν αν πήγες στην Μέκα, αλλά αν σκοτώσεις έναν αλεβίτη αμοίβεσαι από τον Θεό σαν να πήγες πέντε φορές στην Μέκκα.
Όλοι οι ομόθρησκοι αδερφοί μας πρέπει να εξεγερθούν κατά τη κυβέρνησης, κατά των κομμουνιστών  και κατά των άθεων.
Τους αλεβίτες και τους άπιστους σουνίτες-μέλη του CHP θα τους καθαρίσουμε¨.

Ο κόσμος διαλύθηκε, οι κηδείες διακόπηκαν , ενώ η επιθετική μάζα του κόσμου, χωρίς καμία επέμβαση από τις δυνάμεις ασφαλείας, βάδισε στην αγορά της πόλης και κατέστρεψε επιχειρήσεις  που ανήκαν σε αλεβίτες και σε μέλη του CHP.
Στις συγκρούσεις εκεί σκοτώθηκαν 3 άτομα.

Την βραδιά της 22 Δεκεμβρίου οι φασίστες σε συνοικίες σουνιτών τους έλεγαν πως την επομένη μέρα ¨αριστεροί αλεβίτες θα κάνουν ένοπλη επίθεση¨ και με αυτό τον τρόπο διασφάλισαν τον εξοπλισμό του κόσμου.
Στις 23 Δεκεμβρίου στο Καχραμανμαράς τα επεισόδια έπαψαν να είναι αμοιβαίες συγκρούσεις και μετατράπηκαν σε μια εξέγερση κατά αριστερών και αλεβιτών.

Την απαγόρευση κυκλοφορίας που κηρύχθηκε στις 24 Δεκεμβρίου, την εφάρμοσαν μόνο οι δυνάμεις ασφαλείας, που άλλωστε  δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ούτε την δική τους  ασφάλεια.
Παρά την κλιμακούμενη καθημερινά ένταση και παρά το αίτημα το επαναλαμβανόμενο αίτημα της νομαρχίας (ακόμη από τις 21/12), στρατιωτική δύναμη δεν είχε σταλεί.
Όταν οι επιτιθέμενοι στράφηκαν ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις,  με δικαιολογία την αποτροπή σύγκρουσης ¨αστυνομίας-λαού¨, το πρωί της 23/12 όλοι αστυνομικοί τέθηκαν εκτός καθηκόντων τους.
Σε αυτές τις συνθήκες στις 24 Δεκεμβρίου, οι φασίστες ενισχυμένοι με ένοπλες ομάδες που έφτασαν από πέριξ χωριά, η καταστροφή απέκτησε απάνθρωπες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα επεισόδια σκοτώθηκαν 111 άτομα

Οι φασίστες αγκιτάτορες κραυγάζοντας συνθήματα του τύπου ¨Μην αφήσετε κουμουνιστές, σφάξτε τους στον δρόμο του Αλλάχ, πυροβολήστε τους για την αγάπη του ιμάμη Σουτσού¨,¨Σήμερα η μέρα είναι μέρα για τζιχάντ, όποιος σκοτώνει Αλεβίτη, πάει στον παράδεισο¨, ¨Να σκοτώσουμε τους Αλεβίτες να καθαρίσουμε την χώρα¨ και ¨Σκοτώστε τους αλεβίτες να μην μείνει μάρτυρας¨, κατεύθυναν τα πλήθη που επιτεθήκαν στις συνοικίες Γιορουκσελίμ, Γενιμαχαλλέ, Σερίντεπέ, Μαγαραλί και Καραμαράς.
Και αφού οι συνοικίες αυτές πυροβολήθηκαν, μπήκαν βόμβες και πυρπολήθηκαν μετά βρέθηκαν υπό πολιορκία.
Παρεμποδίστηκε να πάρουν τους νεκρούς, όπως και η μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο.
Τα νοσοκομεία αποκλείστηκαν, γυναίκες, παιδιά, έγκυες, γέροι και άρρωστοι, χωρίς διαχωρισμούς σκοτώθηκαν.
Οι δράστες σε έξαλλη κατάσταση και προκαλούμενοι από τους φασίστες που φώναζαν πως ¨Οι αλεβίτες είναι άθεοι και δίχως σουνέτ¨,  έφτασαν να κατεβάζουν τα παντελόνια ανθρώπων και να κοιτάνε αν έχουν κάνει σουνέτ.
Παράλληλα με τις συνοικίες των αλεβιτών, επιθέσεις έγιναν και σε σπίτια αλεβιτών που βρισκόταν σε συνοικίες σουνιτών και είχαν σημαδευτεί από πριν.
Τα λόγια που κραύγαζαν κατά την διάρκεια των επιθέσεων, κατέτειναν στο να πειστούνε οι μάζες πως η ¨πραγματική¨ κυβέρνηση στήριζε αυτή την φασιστική κίνηση:
¨Ας έρθει η κυβέρνηση σας να σας σώσει¨, ¨Ο ηγέτης μας είναι μαζί μας, ο δικός σας που είναι;
Ας έρθει ο Ετσεβίτ να σας σώσει¨,¨Ο Τουρκές είναι εδώ, ο Ετσεβίτ που είναι;¨, ¨Πάτε φωνάξτε τον Ετσεβίτ να έρθει να σας βοηθήσει, ο δικός μας ο Τουρκές είναι δίπλα μας¨ και ¨Ο νομάρχης και ο υπουργός Εσωτερικών να εγκαταλείψουν το Μάρας¨.

Όταν στις 25 Δεκέμβριο καταλάγιασαν οι επιθέσεις, επίσημα εντοπίστηκαν 111 νεκροί.
Εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν, 210 σπίτια και 70 μαγαζιά καταστράφηκαν και μεταξύ αυτών ήταν τα γραφεία του CHP, του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΙΡ), του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, του Töb-Der, του Συλλόγου Αλληλεγγύης  Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Διεύθυνσης Υγείας.
Μετά από την σφαγή χιλιάδες αλεβίτες εγκατέλειψαν άρον-άρον την πόλη.

Ο Ογούζ Σογουτλού –βουλευτής του CHP, δήλωσε πως αυτά που συνέβησαν στο Καχραμάνμαράς, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια γενοκτονία και πρόσθεσε πως το 80% του πληθυσμού των αλεβιτών εγκατέλειψαν την πόλη.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


……………………


https://m.bianet.org/bianet/siyaset/111379-maras-katliaminda-neler-olmustu