GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανατροπή πολιτεύματος φοβάται ο Μακρόν: Χιλιάδες διαδηλωτές απέναντι στον Γαλλικό στρατό – Προοίμιο αιματηρών συγκρούσεων στο Παρίσι

- Ανατροπή του πολιτεύματος με πραξικόπημα φοβάται η γαλλική κυβέρνηση σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο που καταγγέλει πως δυνάμεις ...

-
Ανατροπή του πολιτεύματος με πραξικόπημα φοβάται η γαλλική κυβέρνηση σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο που καταγγέλει πως δυνάμεις εκμεταλλεύονται τα Κίτρινα Γιλέκα για να ανατρέψουν την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Την στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους του Παρισιού, ο γαλλικός στρατός έχει σκορπιστεί και έχει εντολές να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές ακόμα και με πυρά.




Το αυθόρμητο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχει εξαπλωθεί ήδη στο Βέλγιο, ενώ συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην Αθήνα.
Στην Κύπρο, με πρωτοβουλία συστάθηκε επίσημα το κυπριακό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Η κοινωνική οργή για προγράμματα λιτότητας, μεταναστευτικό και πλήθος άλλων ζητημάτων, οδήγησε σε μια ξαφνική εξέγερση στη Γαλλία, όπου όλα δειχνούν πως με σταθερούς ρυθμούς εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα διαμαρτυριών, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι οι ριζοσπάστες χρησιμοποιούν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους και ένας από αυτούς είναι να ανατρέψει την τρέχουσα ηγεσία.

Περίπου 89.000 αξιωματικοί, τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στην στρατιωτική αστυνομία και αυξημένη επαγρύπνηση – βρίσκονται στους δρόμους για την «Τέταρτη Πράξη”, το τέταρτο Σάββατο των αγώνων των Κίτρινων Γιλέκων.
Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές λένε ότι πρέπει να «παραμείνουν στην πορεία τους”, παρά τις αρχές που συμφωνούν να εγκαταλείψουν την αύξηση του φόρου καυσίμων.

Υπενθυμίζοντας τη βία των προηγούμενων συγκεντρώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Benjamin Griveaux προειδοποίησε για προβοκάτορες. 
«Τα ριζοσπαστικά στοιχεία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κίνηση.
Θέλουν να ανατρέψουν τις αρχές”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien την Πέμπτη.

Πηγές επέμειναν ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος.
Ένας από τους ηγέτες των Κίτρινων Γιλέκων, έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι σχεδιάζουν να προσεγγίσουν την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε μικρές ομάδες της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.
«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ.
Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.


-

Νέες συγκρούσεις σε μαθητικές διαδηλώσεις στην Λιόν – 39 συλλήψεις
Μια διαδήλωση μαθητών κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα και οι νέοι αποκλεισμοί λυκείων οδήγησαν και πάλι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σήμερα στη Λιόν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 39 άτομα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με ένα ελικόπτερο να την παρακολουθεί, η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 10 το πρωί από τη συνοικία Ζαν-Μασέ και κατευθύνθηκε στην Πλατεία Γκισάρ.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Μακρόν παραιτήσου”

“Μακρόν, παραιτήσου” και “Μια είναι η λύση, η επανάσταση”, φώναζαν οι περίπου 2.300 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα “Λεφτά για την παιδεία, όχι για τ’ αφεντικά”.
Οι αλλαγές στις απολυτήριες εξετάσεις, η μεταρρύθμιση για την οποία διαμαρτύρονται οι μαθητές, “ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία, σε βάρος των δημοσίων”, σχολίασε ένας από αυτούς.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 19 νέους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και άλλους 20 που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς σχολείων στα προάστια.
Συνολικά, περισσότεροι από 150 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους ανήλικοι– έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Λιόν και τα περίχωρά της.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


pentapostagma.gr