GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Α/ΓΕΕΘΑ: «Οι κόκκινες γραμμές σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας όχι στρατιωτικής - Είμαστε έτοιμοι»

- «Άλλες είναι πιθανό να είναι οι «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας και άλλες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς εκτελούμε εντ...

-«Άλλες είναι πιθανό να είναι οι «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας και άλλες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς εκτελούμε εντολές».

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης σε σημερινή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τόνισε ακόμα αναφερόμενος ότι υπό όρους και προϋποθέσεις οι ΕΔ μπορούν να διεξάγουν συνδυασμένες επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στις τουρκικές ΕΔ αλλά παραμένει ως μείζονα έλλειψη η απουσία των 2 κύριων πλοίων επιφανείας με ικανότητα εκτέλεσης αεράμυνας περιοχής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν για εξασφάλιση τέτοιων πλοίων από το ΠΝ είπε πως οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο με Γάλλους και Αμερικάνους αλλά θα μπορούσε να υπάρξει άμεση λύση μόνο αν οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποδέσμευση βλημάτων SM- 2 (Μακρού βεληνεκούς 120 χλμ) για τις δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες κλάσης Adelaide Ο.Η Perry του αυστραλιανού Βασιλικού Ναυτικού.

Για τις συγκεκριμένες τόνισε οτι είναι υπέρ αυτής τη λύσης αλλά μόνο με αυτή την προϋπόθεση.

Είπε μάλιστα πως θα έρθουν εύκολα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αφού γνωρίζουμε γενικά την αρχιτεκτονική των αμερικανικών πλοίων από την εποχή που υπηρετούσαν τα CF-Adams στο ΠΝ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ως απάντηση στην ερώτηση του pronews.gr στο γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ο τουρκικός στολίσκος που συνοδεύει το τουρκικό πλοίο ερευνών Barbaros εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τουλάχιστον 7 φορές σε βάθος μέχρι 20 μίλια και δημιουργηθηκε το ερώτημα «τελικά ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές»;

Να θυμίσουμε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 17 Οκτωβρίου

Οι σεισμογραφικές έρευνες που αρχίζει από την Πέμπτη το τουρκικό σκάφος Barbaros πέφτουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνιστούν μέρος της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα για την συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως είναι πάγια πρακτική της, αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την τουρκική πλευρά ότι συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπογραμμίζει πως τέτοιες έρευνες απαιτούν την χορήγηση άδειας από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, προσθέτοντας πως «για μια εισέτι φορά» η Άγκυρα δεν συμμορφώθηκε με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες.
Σύμφωνα με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλόμενους, που εκδόθηκε την Τρίτη, το Barbaros θα επιχειρήσει για τέσσερις μήνες, έως τις 19 Φεβρουαρίου. Ζητά από όλα τα πλοία να τηρούν απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το σκάφος.
Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως η NAVTEX είναι παράνομη, με δεδομένο ότι στην περιοχή αρμόδια για έκδοση οδηγιών είναι μόνον η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία.Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Την θέση του ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πάντως στην ερώτηση για τι θα πράξουν οι ΕΔ αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα είπε χαρακτηριστικά πως : "Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε.
Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση"
Είπε ακόμα πως στην ανατολική Μεσόγειο ο άξονας Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ είναι πολύ ισχυρός και πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενώ για την Κύπρο είπε πως είναι θαυμάσια ιδέα η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν η Αθήνα αυτή που προέτρεψε τον πρόεδρο της Κύπρου να ξεκινήσει τις συζητήσεις για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Αναγνώρισε βέβαια πως θα υπάρξουν προβλήματα από την πλευρά της Τουρκίας και της Ρωσίας. 
Ειδικότερα η Τουρκία που μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια προοπτική που δεν θα την συνέφερε.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
-
pronews