- Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων. Ο αντιπρόσωπος των Σκοπίων στην Ιντερπόλ στη συνδιάσκεψη στο Ντουμπάι, στη...
-
Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων.
Ο αντιπρόσωπος των Σκοπίων στην Ιντερπόλ στη συνδιάσκεψη στο Ντουμπάι, στη σχετική ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε υπέρ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των αξιωματούχων του Βελιγραδίου, καθώς τώρα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι επιδιώκονται εκδικητικά μέτρα εναντίον των Σκοπίων.
Ένα από τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πηγές από το Βελιγράδι, είναι να αποκαλείται από τούδε και στο εξής με την επίσημη ονομασία ως FYROM ή ως ‘Σέβερνα Μακεντόνια’/Βόρεια Μακεδονία…
Μια άλλη επιλογή, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της κυβέρνησης των Σκοπίων σε όλα τα συνέδρια ή φόρουμ που γίνονται στη Σερβία και να αποκλεισθούν τα Σκόπια, από όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βελιγράδι, αναφέρει το Βαλκανικό περισκόπιο.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι πέρυσι, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στη σερβική τηλεόραση, ότι κατά την επόμενη ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, η χώρα του θα είναι ουδέτερη.
Πράγματι, η στάση της Σερβίας, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια έναντι των Σκοπιανών.
Μην ξεχνάμε πως πριν περίπου ένα χρόνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει από τους Ελληνες συγγνώμη για το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει στα νότια σύνορά της κράτος με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, είπε ότι «η Σερβία έκανε ένα τεράστιο λάθος και, ενώ επίσημα στην Ευρώπη και στον κόσμο χρησιμοποιείται ο όρος FYROM, εμείς δώσαμε ένα σκαμπίλι στους αδερφούς Ελληνες και τώρα περιμένουμε από την Ελλάδα να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο», και πρόσθεσε πως «με την αναγνώριση κράτους με το όνομα “Μακεδονία”, προσβάλαμε τους Ελληνες και, θα το πω κάπως μη διπλωματικά, φερθήκαμε σαν μπουνταλάδες».
Ηταν μια επίσημη δήλωση ειλικρινούς μεταμέλειας του Βελιγραδίου.
Όλα αυτά συνηγορούν, στο ότι η κρίση στα Βαλκάνια θα οξυνθεί.
Τα Τίρανα αν και δεν το φωνάζουν, παρασκηνιακά παίζουν ύποπτα παιχνίδια για την λεγόμενη «Μ. Αλβανία», τα Σκόπια αναθεωρούν την ιστορία και η Τουρκία, προσπαθεί να επηρεάσει τους μουσουλμάνους της περιοχής.
Το ζήτημα όμως είναι ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Α. Τσίπρας υποχωρούν στις απαιτήσεις των Σκοπίων.
Τους παραδώσαμε γλώσσα και όνομα, ενώ δεν φαίνεται να είμαστε διατεθειμένοι να απαλείψουμε οτιδήποτε το αλυτρωτικό από την ιστορία τους.
Αντιθέτως, η Αθήνα επιλέγει να αφαιρέσει οτιδήποτε έχει σχέση με τον Μακεδονικό Αγώνα.
-