GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο έμμεσης χρηματοδότησης του Ζάεφ στο δημοψήφισμα των Σκοπίων... από την ΔΕΗ! (upd)

- (Ανανέωση - Αρχικό κείμενο 16.01): Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο της εξαγοράς, εκ μέρους της ...

-
(Ανανέωση - Αρχικό κείμενο 16.01): Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο της εξαγοράς, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Πρόκειται για μία εξαγορά που ουσιαστικά έγινε για να χρηματοδοτηθεί «εκ των πλαγίων» η προεκλογική εκστρατεία του Ζάεφ για το δημοψήφισμα υπερ του «Ναι».
Η εταιρεία αυτή δεν υπάρχει στην πράξη. Κανείς δεν έχει αρνηθεί το γεγονός ότι η σκοπιανή εταιρεία είναι ανύπαρκτη:

Το δήθεν «κελεπούρι», η EDS έχει αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις το 11% του τζίρου του κλάδου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια(!), δηλαδή η εξαγορά που έγινε με έγκριση -αν όχι προτροπή- της κυβέρνησης...) έχει μηδενική αξία.

Κι όμως, αυτή την «εταιρεία» έσπευσε να εξαγοράσει η ΔΕΗ, έναντι του ποσού των 5.000.000 ευρώ, 50 μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην χθεσινή απάντησή του σε σχετική ερώτηση στον βουλευτή Γ.Μανιάτη, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από την... θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία(!), πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Οργανωμένο το έγκλημα, δηλαδή!
Kαι φυσικά υπάρχουν ποινικές ευθύνες απόλυτα συγκεκριμένες.
Και πολιτικές και αφορώσες την ΔΕΗ που «ρουφά το αίμα» των Ελλήνων πολιτών, αλλά σκορπά εκατομμύρια ευρώ στα... Σκόπια!

 Όπως αποκαλύπτεται από την απάντηση του κ. Σταθάκη, οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της EDS του «κολλητού» του Ζάεφ (και πιθανόν ταμία του κόμματος...), κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον... Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ για την εξαγορά έγινε στις 5... Φεβρουαρίου του 2018, και η απόφαση εξαγοράς ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα, στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο ολόκληρους μήνες πριν ολοκληρωθούν οι νομικές, οικονομικές και φορολογικές λεπτομέρειες της εξαγοράς.

Οι αποκαλύψεις αυτές όχι μόνο προκαλούν τεράστια ερωτήματα για το ποιες άλλες μπίζνες και αλισιβερίσια κρύβονται στο παρασκήνιο της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θέτουν επιτακτικά και τις ευθύνες της διοίκησης της ΔΕΗ!

Τη στιγμή που η εταιρεία (η οποία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα για τους ψευδείς ισολογισμούς της!), που κυριολεκτικά απειλείται άμεσα με χρεοκοπία λόγω των τεράστιων δανείων της τα οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει, που τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει ακόμη να... εκσυγχρονισθεί όπως είχε σχεδιασθεί το 2014, είχε την... ευχέρεια να κάνει βολικά για την κυβέρνηση deals με τον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του Ζάεφ, εξαγοράζοντας μια εταιρεία που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν από τότε για τα σκουπίδια.

ΝΔ: H κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις

Aμεσες απαντήσεις για την εξαγορά της προβληματικής επιχείρησης ενέργειας στα Σκόπια από τη ΔΕΗ ζητά η Νέα Δημοκρατία.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Η ανάρτηση Λευτέρη Αυγενάκη:

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ανάρτηση στο διαδίκτυο για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ.
«Εφαρμόζοντας το σχέδιο "καμένη γη" η Κυβέρνηση μετά την... επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών χάρισε σχεδόν 5 εκατ. ευρώ στον αντιπρόεδρο και φίλο του Ζάεφ, Κ. Ανγκιούσεφ, αναγκάζοντας την, υπό κατάρρευση, ΔΕΗ να εξαγοράσει τη ζημιογόνο εταιρεία ηλεκτρισμού EDS», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter o βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή την εξαγορά, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρείας στα Σκόπια, μηδενικής αξίας, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, η Επιχείρηση δίνει την δική της απάντηση.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η εξαγορά έγινε με πλήρη διαφάνεια, ότι επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη» και ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:
1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης.
Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο.

Σ' αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ό,τι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής:

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016).

Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη.

Το α' εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας.

Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Απάντηση και από το κόμμα του Ζάεφ

Με ανακοίνωσή της, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση «Μακεδονίας» (SDSM) επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), κάνοντας λόγο για ψεύδη όσον αφορά την πώληση της EDS, την οποία χαρακτηρίζει νόμιμη και διαφανή.

Όπως αναφέρει, το VMRO «δεν είναι σε θέση να παραδεχτεί τις επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της SDSM.
Η πώληση της εταιρείας EDS, η οποία λειτουργεί με επιτυχία σε εννέα χώρες εδώ και χρόνια, είναι νόμιμη και διαφανής και το κοινό ενημερώθηκε επίσης για το ακριβές ποσό για το οποίο πουλήθηκε η εταιρεία».

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ και η κυβέρνηση συνεχίζουν την εφαρμογή των μέτρων που παρέχουν περισσότερες επενδύσεις, υψηλότερους μισθούς, νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη οικονομική ανάπτυξη» καταλήγει.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"pronews.gr