GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία για τα 12 μίλια: Είναι δικαίωμά μας

- Απάντηση στις… προειδοποιήσεις της Τουρκίας (ακόμα και το casus belli υπονόησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου) δίνει η Αθήνα σε ό,τι ...

-



Απάντηση στις… προειδοποιήσεις της Τουρκίας (ακόμα και το casus belli υπονόησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου) δίνει η Αθήνα σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια – ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι είναι ήδη έτοιμα τα δύο Προεδρικά Διατάγματα.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να λάβει και την επίσημη προειδοποίηση ότι δεν θα γίνουν ανεκτές μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο χωρίς να έχει προηγηθεί διμερή συμφωνία.

Λίγες ώρες μετά ήρθε και η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε υψηλούς τόνους.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος Αλέξανδρος Γεννηματάς υπογράμμισε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.
Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. 
Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμα τόνισε ότι οι αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και οι απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας, «ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Νωρίς το πρωί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο Anadolu κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί αν τα θέματα θα λυθούν με βάση τη διπλωματία ή με άλλον τρόπο, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι ισχύει η απόφαση της τουρκικής Βουλής του 1995, η οποία είναι μια πολιτική προειδοποίηση.



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-