GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άξονας Ελλάδας-Αιγύπτου στη Μεσόγειο: Τεράστια ελληνική συμμετοχή στην στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2018» – Εκτός «παιχνιδιού» η Τουρκία

- Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία, θα συμμετ...

-

Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία, θα συμμετάσχουν στις μεγάλες αεροναυτικές και χερσαίες ασκήσεις με ειδικές δυνάμεις με την ονομασία «Bright Star 2018» στην Αίγυπτο, σε μια περίοδο που η θάλασσα αυτή έχει «γεμίσει» ήδη από την ρωσική αρμάδα που διεξάγει και αυτή μεγάλη άσκηση.



Η αεροναυτική/χερσαία δραστηριότητα θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στη στρατιωτική βάση Mohammed Najib, και στην θαλάσσια περιοχή της  Α.Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, σήμερα, αμερικανικό ΜΜΕ  αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν κατακόρυφα τις ασκήσεις μεταφέροντας περισσότερα στρατεύματα μέσω βάσεων στην Ελλάδα.

Η χώρα μας θα γίνει στην ουσία μια τεράστια αμερικανική βάση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Βόρειο Αφρική, Μ.Ανατολή και Α.Μεσόγειο.

Όλα αυτά προμηνύουν την τεράστια αλλαγή των σχεδίων του αμερικανικού Πενταγώνου που αναβαθμίζει κατακόρυφα, την Ελλάδα πρωτίστως, και μετά την Αίγυπτο, λόγω της τουρκικής στάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος δεν προσκάλεσε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φέτος, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία όμως μεταφέρει ήδη μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία στα σύνορα με την Συρία ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία μετακινούνται κοντά στην Κύπρο, διαλέγοντας σαφέστατα την ρωσική πλευρά στο ζήτημα της Συρίας, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί την Άγκυρα για την επικείμενη επίθεση στην Ιντλίμπ.

Το σκηνικό, όπως και να έχει μυρίζει «μπαρούτι» μετά την υπερσυγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων στην περιοχή, με την Ελλάδα να συμμετέχει με πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη F-16 και μονάδα κομάντος, σε μία μεγάλη, από όλες τις απόψεις, άσκηση με προεκτάσεις όμως στα τεκταινόμενα στην Συρία.

Τόση πολεμική δύναμη, πυροβόλα, πύραυλοι, αεροσκάφη, σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο «ατυχήματος» πρώτα από όλα, ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα σε σχέση με την αμερικανική πρόθεση για μαζική πυραυλική επίθεση στην Δαμασκό.

Χθες το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μάρσαλ Ουστίνοφ” «κλείδωσε», την βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, σε μια κίνηση που είναι αποκαλυπτική των προθέσεων των Ρώσων για τον ρόλο που θα επιτρέψουν να διαδραματίσουν οι δύο βάσεις στην Κύπρο.

Σημειώνουμε ότι τα ρωσικά συστήματα του καταδρομικού ελέγχουν πλήρως τον εναέριο χώρο της βάσης και σημαδεύουν τυχόν αεροσκάφη που θα θελήσουν να απογειωθούν για επιδρομή κατά της Συρίας.

Στην στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2018» στην Αίγυπτο, πολλές χώρες κλήθηκαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές, όπως ο Λίβανος, η Ρουάντα, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Ινδία, η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ, το Τζιμπουτί, το Μάλι, η Νότια Αφρική, ο Νίγηρα, η Σενεγάλη και ο Καναδάς.

Στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο συντονισμός των εργασιών μεταξύ των κοινών δυνάμεων, η τυποποίηση των εννοιών, η ανάπτυξη της κατάρτισης στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το σχέδιο διοικητικής και ιατρικής υποστήριξης και η κατάρτιση τόσο στις κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις όσο και η θαλάσσια ασφάλεια.

Η άσκηση Bright Star περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία κοινών κέντρων διοίκησης, διαλέξεις για ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ χωρών και ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η άσκηση αναβλήθηκε δύο φορές: πρώτον, λόγω των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης, και δεύτερον, λόγω του ότι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ακυρώσει την άσκηση λόγω αμερικανικών κυρώσεων κατά της Αιγύπτου.

Ωστόσο, αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου Ντ. Τραμπ στην εξουσία, είχαμε την επιστροφή της αμερικανο-αιγυπτιακής στρατιωτικής εκπαίδευσης έστω και σε περιορισμένους αριθμούς, ενώ τώρα έχουν αγγίξει τα παλαιά επίπεδα.

Η ουσία είναι ότι, Ρωσία και ΗΠΑ με την δικαιολογία της «στρατιωτικής άσκησης” μετέφεραν μεγάλες δυνάμεις σε μια περιοχή όπως η Α.Μεσόγειο που ήδη «βράζει”, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τις προθέσεις αμφοτέρων των αντιπάλων.  


-



-


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"









-

 pentapostagma.gr