GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Είναι κανονικοί απατεώνες - Έφεραν το «ασημένιο βέλος» για λίγες μέρες στη ΔΕΘ, για δημιουργία εντυπώσεων

- Το «ασημένιο βέλος» της ιταλικής πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα κάνει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, ήρθε για να …ξαν...

-Το «ασημένιο βέλος» της ιταλικής πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα κάνει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, ήρθε για να …ξαναφύγει!
Η ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato (FS), στην οποία ανήκει εδώ και καιρό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έφερε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ένα υπερσύγχρονο τρένο!
Το «ασημένιο βέλος», όπως αποκαλείται το συγκεκριμένο τρένο, χωρητικότητας περίπου 480 θέσεων, έχει κατασκευαστεί από την Alstom Ferroviaria (πρώην FIAT Ferroviaria), ανήκει στην οικογένεια «Pendolino» και μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα έως και 250 χλμ/ώρα, διανύοντας την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και 20 λεπτά.
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση γι΄ αυτό, είναι να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στο σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Το συγκεκριμένο τρένο, το έφεραν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της φετινής Διεθνούς Έκθεσης (για να το γνωρίσει ο κόσμος και για τις …απαραίτητες φωτογραφίες των επισήμων!), ωστόσο δεν θα παραμείνει στην Ελλάδα, καθώς τα έργα ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.
Tο «Frecciargento ETR 485», όπως είναι η πλήρης επωνυμία του τρένου, μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Ρώμη στο Σερβινιάνο. Έπειτα από ταξίδι τριών ημερών, έφτασε τα ξημερώματα του Σαββάτου 25 Αυγούστου, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντας μέσω Σκοπίων.
Το τρένο, που πρόκειται να ανταγωνιστεί τα αεροπλάνα στο δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζουν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πέρασε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από την Ειδομένη. 
Εκεί, το υποδέχθηκαν ο τοπικός σταθμάρχης και οι υπάλληλοι κι αφού τακτοποιήθηκαν τα τυπικά, μιας και πρώτη φορά εισερχόταν σε ελληνικό έδαφος, ξεκίνησε για την Θεσσαλονίκη.
Από τη Θεσσαλονίκη, θα κινηθεί ξανά στις 8 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ και της επίσημης παρουσίασής του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ελληνικό κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Στόχος των Ιταλών είναι να κάνει κάποια δοκιμαστικά δρομολόγια στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κατερίνη και αργότερα να μπει στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Μετά τη Διεθνή Έκθεση, το τρένο, θα επιστρέψει στην Ιταλία.
Με την οριστική έλευσή του στην Ελλάδα και την ένταξή του στο στόλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτός από γρήγορο θα είναι και άνετο. 
Το Frecciargento (ασημένιο βέλος) έχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις για τους επιβάτες, όπως κλιματισμό, τραπεζάκι σε κάθε κάθισμα, οθόνες LCD για την παρακολούθηση μηνυμάτων και ψυχαγωγικού προγράμματος, μπαρ κ.α.
Σύμφωνα με πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το «ασημένιο βέλος» αναμένεται να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης και οι δοκιμές στα συστήματα ασφαλείας ETCS (European Train Control System), κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2019.
Πάντως, σύμφωνα με την ιταλική διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έπειτα από το «ασημένιο βέλος», στόχος είναι θα έρθει στην Ελλάδα και το «κόκκινο βέλος» (Frecciarossa), το οποίο είναι ακόμα ταχύτερο, καθώς μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 300 χιλιομέτρων την ώρα, καλύπτοντας τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε μόλις 2,5 ώρες.

Η διευκρινιστική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Το παραπάνω άρθρο του Κώστα Ντελέζου δημοσιεύθηκε στα Νέα τις 26 Αυγούστου. Τώρα που αποκαλύφθηκε ότι το ETR 480 - «Ασημένιο Βέλος» είναι μάλλον ακατάλληλο και ίσως να μην επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε μια θολή ανακοίνωση, με την οποία δεν διευκρινίζεται αν θα επιστρέψει και στην ουσία επιβεβαιώνονται εκείνοι που έλεγαν ότι το έφεραν στην ΔΕΘ για τη δημιουργία εντυπώσεων και μιας εικονικής πραγματικότητας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:
Σε διευκρινίσεις σχετικά με την άφιξη στην Ελλάδα και την παρουσίαση στην 83η ΔΕΘ της αμαξοστοιχίας ETR 480 - «Ασημένιο Βέλος» - προχώρησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το τραίνο ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελέσει δοκιμαστικά δρομολόγια επί του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου.
Η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παρουσίαση του συρμού στη ΔΕΘ ελήφθη στο πλαίσιο της επικείμενης αναβάθμισης των υπηρεσιών της εταιρείας, που θα υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. 
Εξάλλου, οι καινοτομίες και εξαγγελίες μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών είθισται να γίνονται στο πλαίσιο κλαδικών ή γενικών εκθέσεων.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαβεβαιώνει άπαντες ότι το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση των δρομολογίων στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του συρμού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει ότι ουδεμία "έκπτωση" πρόκειται να κάνει σε αυτές τις υπηρεσίες, που οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στο πρώτο ταξίδι του "Ασημένιου Βέλους".

Στόχος μας παραμένει να γίνει το τραίνο "Πρώτη Επιλογή" στη μετακίνηση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στον στόχο αυτόν».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/09/blog-post_689.html