GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Σερβία έθεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πολεμική ετοιμότητα -Επεισόδιο με Κόσοβο (φωτό, βίντεο)

- Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έδωσε διαταγή να τεθούν σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Σε ε...

-
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έδωσε διαταγή να τεθούν σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Σε επιφυλακή τέθηκαν επίσης και οι ειδικές δυνάμεις της σερβικής Αστυνομίας και η κατάσταση μεταξύ Αλβανών-Σέρβων λόγω και Σκοπίων μυρίζει μπαρούτι.

Η διαταγή του Α.Vucic παραδόθηκε στον Σέρβο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφεραν σερβικά ΜΜΕ όπου και δημοσιοποίησαν την εξέλιξη.





Σύμφωνα με τους Σέρβους ο πρόεδρος της Σερβίας έχει αυτή τη στιγμή κρίσιμη σύσκεψη με τον Σέρβο Α/ΓΕΕΘΑ, τον Α/ΓΕΣ και συμβούλους ασφαλείας σε μυστική τοποθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε χώρα επεισόδιο με δυνάμεις του Κοσόβου.

Σήμερα το πρωί 80 άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε. Η λίμνη αυτή αποτελεί “μήλον της έριδος” μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία.

Δεκάδες στρατιώτες έχουν δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας γύρω από το υδροηλεκτρικό εργαστάσιο Gazivoda και την λίμνη Umjan. Η περιοχή έχει αποκλειστεί. Κανείς δεν πλησιάζει.

Για το Κόσοβο αλλά και τη Σερβία η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό “Obilic” κοντά στην Πρίστινα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Χωρίς τον υδροηλεκτρικό σταθμό, κράτος Κόσοβο δεν υφίσταται.

Αμέσως ο Σέρβος πρόεδρος και o αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εσωτερικών Nebojsa Stefanovic δήλωσαν ότι:

"Λόγω επίθεσης Αλβανών στα βόρεια του Κοσόβου και σε Μετόχια, θέσαμε τον Στρατό σε πολεμική ετοιμότητα".

"Οι Αλβανοί έχουν συλλάβει Σέρβους που δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα".

Ο Διευθυντής του Γραφείου για Κόσοβο-Μετόχια, Marko Đurić, ανέφερε πως η Σερβία ενημέρωσε όλους τους διεθνείς θεσμούς για το επεισόδιο στην Gazivoda.

Επίσης τόνισε με έμφαση πως "δεν υπάρχει καμία απάντηση είτε από ΕΕ είτε από ΝΑΤΟ".

"Προειδοποιήσαμε επίσης την Πρίστινα και την διεθνή κοινότητα ότι δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη βίας κατά των Σέρβων" ανέφερε.

"Το Β΄ Σώμα Στρατού τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" ανέφερε ​.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην 2η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ( 2α Μ/Κ ΤΑΞ) του Σερβικού Στρατού στην Ζώνη Ασφαλείας.

Οι Σέρβοι εντόπισαν και άλλες κινήσεις αλβανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων. 

"Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται στα βόρεια του Κοσόβου".

Οι Αλβανοί κινούνται για κατάληψη εδαφών στο Βόρειο τμήμα εν όψει διαπραγματεύσεων με τους Σέρβους για τα σύνορα όπως έχει ενημερώσει εδώ και καιρό το pronews.gr ...

Αυτή τη στιγμή οι Αλβανοί έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χ.Θάτσι, να κυκλοφορεί με 80 οπλισμένους άντρες στην λίμνη κατά παράβαση της απόφασης 1244 μεταξύ Σερβίας-Αλβανίας και ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παρουσία αλβανικών δυνάμεων στο Βόρειο Κόσοβο.

Καθαρή προβοκάτσια και επίδειξη δύναμης κατά της Σερβίας.





--


--





---


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"





---

pronews.gr