GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βόμβες του Πειραιώς Σεραφείμ - «Θα ήθελε η πολιτική τάξη της χώρας να δει 82 Ιεράρχες μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν θα μπορούσα να εκλεγώ βουλευτής στον Πειραιά;”

- “Θα ήθελε η πολιτική τάξη της χώρας να δει 82 Ιεράρχες μέσα στο Κοινοβούλιο; Δεν θα μπορούσα να εκλεγώ βουλευτής στον Πειραιά;” ...

-
“Θα ήθελε η πολιτική τάξη της χώρας να δει 82 Ιεράρχες μέσα στο Κοινοβούλιο;
Δεν θα μπορούσα να εκλεγώ βουλευτής στον Πειραιά;”
Ως σύνθετο και πολύπλοκο θέμα περιέγραψε το ζήτημα της αντιπαράθεσης Φαναρίου-Μόσχας για την Ουκρανία ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.


“Η Εκκλησία δεν μπορεί να εργαλοποιείται στα γεωπολιτικά πλάνα” τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Κεφαλή της Εκκλησίας δεν είναι ένας άνθρωπος ούτε καν η Σύνοδος αλλά ο Χριστός.
Ο εθνοφυλετισμός είναι κακοδοξία και αίρεση, συνεπώς δεν μιλάμε για εθνικές Εκκλησίες, αλλά μιλούμε γιά εναν λαό του Θεού για μία Εκκλησία στην οποία υπάρχουμε όλοι, οι Ρώσοι , οι Έλληνες, οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι”.

Συμπλήρωσε πάντως πως το κανονικό δίκαιο λέει πως μπορεί να μην υπάρχουν εθνικές εκκλησίες με την έννοια του φυλετισμού αλλά υπάρχουν εθνικές δικαιοδοσίες όπου υπάρχει ένας πρώτος και μια Σύνοδος και αυτά είναι “συνειρμοσμένα όπως οι χορδές με την κιθάρα”…

“Οι Ιεροί κανόνες λένε πως μια ανεξάρτητη χώρα πρέπει να έχει μια ανεξάρτητη Εκκλησία” ανέφερε και ενέκρινε την επιθυμία των Ουκρανών για ανεξάρτητη Εκκλησία διευκρινίζοντας πάντως πως η χώρα είναι “πνευματική κολυμβήθρα των Ρώσων” γιατί στο Κίεβο στον Δνείπερο ποταμό βαπτίστηκε ο πρίγκηπας Βλαδίμηρος.
«Πρέπει να καταλάβουμε τους δεσμούς”, σημείωσε «και να αντιληφθούμε το καθεστώς που έχει ήδη εδώ και αιώνες δημιουργηθεί”.

Χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Ονούφριο εξηρτημένο από το ρωσικό Πατριαρχείο, τον Ποροσένκο ουνίτη και κατηγόρησε τον Φιλάρετο για διασπαστικές κινήσεις.

Τόνισε σε όλους τους τόνους πάντως πως μέχρι να συνέλθει Οικουμενική Σύνοδος το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το έννομο δικαίωμα να χορηγεί αυτοκεφαλία ή την άρει και πως η Ουκρανία είναι κανονικό του έδαφος!! 

Αλλά διευκρίνισε πως το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να δοθεί αυτοκεφαλία γιατί δεν έχει ζητηθεί από την κανονική Εκκλησία.
«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιθυμούν την αυτοκεφαλία” είπε ακόμη και δήλωσε πεπεισμένος πως υπάρχουν πολιτικές πιέσεις.

Απαντώντας για περί σχίσματος τόνισε πως «Το σχίσμα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μεταξύ δύο Εκκλησιών αυτοκεφαλών, αλλα μόνο διακοπή κοινωνίας μπορεί να υπάρξει”.

Έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη λέγοντας:
«Ο Βαρθολομαίος είναι νουνεχής και σοφός και βαθυστόχαστος άνθρωος που δεν ενεργεί εν θερμώ, δεν θεωρώ πως θα κάνει κάτι βεβιασμένα” .

Τέλος σημείωσε πως ενδεχομένως το θέμα να τεθεί στην Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλσίας του Οκτωβρίου

Κατά τα λοιπά μιλώντας για τα σενάρια περί συνταγματικής αναθεώρησης σχολίασε με νόημα:
«Θα ήθελε η πολιτική τάξη της χώρας να δει 82 Ιεράρχες μέσα στο Κοινοβούλιο.
Δεν θα μπορούσα να εκλεγώ βουλευτής στον Πειραιά;”

---

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-