GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το ωραιότερο μοναστήρι της Ελλάδας βρίσκεται πάνω σε 2 μικρά νησάκια που ενώνονται με μια ξύλινη γέφυρα

- Ένα μοναστήρι που μοιάζει να κολυμπά καταμεσής μιας λιμνοθάλασσας κτισμένο καθώς είναι πάνω σε δύο μικρά νησάκια; Ε, δεν το λ...

-

Ένα μοναστήρι που μοιάζει να κολυμπά καταμεσής μιας λιμνοθάλασσας κτισμένο καθώς είναι πάνω σε δύο μικρά νησάκια;
Ε, δεν το λες και συνηθισμένο θέαμα.

-
Πρόκειται για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του νομού Ξάνθης, μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

-
Ολόκληρο το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών, λόγω και της υπέροχης θέας προς το θρακικό πέλαγος.

-
Ολόγυρα το τοπίο συναρπάζει με τα δεκάδες είδη πουλιών να φτερουγίζουν πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών και να βουτούν με θεαματικό τρόπο στα ρηχά νερά για ανεύρεση τροφής.

-
Κορμοράνοι λιάζονται στα παλούκια που ορίζουν τα όρια των ιχθυοτροφείων, γλάροι και γλαρόνια με δυνατές φωνές πραγματοποιούν ακροβατικές φιγούρες στον αέρα.

-
Μια ξύλινη γέφυρα πεζών συνδέει τα νησάκια μεταξύ τους και μια δεύτερη με τη στεριά.

-
Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του «νοικοκύρη») και στο δεύτερο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής της εικόνας, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

-
Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής.
Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή.
Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

-
Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.







-
Απολαύστε το βίντεο:

-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"