GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η επόμενη ημέρα στο ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία: Στην Άγκυρα ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής – Στην τελευταία του επίσκεψη πριν την οριστική ρήξη

- Σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Κούρτις Σκαπα...

-

Σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Κούρτις Σκαπαρότι, να επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία.
Πιθανότατα θα είναι η τελευταία του επίσκεψη πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων που θα θέσουν σε μη αναστρέψιμη πορεία τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.



Στην κορυφή της ατζέντας της συζήτης θα βρεθούν διμερή θέματα, όπως η Συρία και ο οδικός χάρτης ΗΠΑ-Τουρκίας.
Ο στρατηγός αναμένεται ότι θα συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους, την κατάσταση στα βόρεια της Συρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του κοινού οδικού χάρτη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας κι αναφορικά με την αποχώρηση των Κούρδων πολιτοφυλάκων (YPG) από την περιοχή.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο στρατηγός Σκαπαρότι θα επισκεφτεί την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και την Σμύρνη, όπου κι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον.

Ηδη από χτες οι Αμερικανοί -κάπως αργά θα λέγαμε- άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν μπλοφάρει και απομακρύνεται από το Δυτικό μαντρί με τις πλάτες της Μόσχας.

Εκτός από το θέμα του πάστορα, υπάρχουν πολλές άλλες επιμέρους διαφορές στρατηγικής φύσεως γεγονός που ανάγκασε τους Αμειρκανούς να αντιληφθούν πως το γυαλί στις σχέσεις με την Τουρκία έχει ραγίσει.
Πως αλλιώς να ερμηνεύσουν και την κίνηση Ρ.Τ.Ερντογάν να τους περιθωριoποιήσει εντελώς συγκαλώντας Σύνοδο χωρίς αυτούς;

Η Τουρκία σκοπεύει να οργανώσει την 7η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σύνοδο αυτή, ή τα ζητήματα που θα θιγούν.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση σε τούρκους δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στη Νότια Αφρική από την 25η ως την 27η Ιουλίου, πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία και «πέραν αυτής της διάταξης των τεσσάρων».

Ο Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη στο Γιοχάνεσμπουργκ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου των αναδυόμενων οικονομικά χωρών, των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στην οποία είχε προσκληθεί, όπως και άλλοι ηγέτες χωρών-μη μελών της ομάδας αυτής.

«Θα κάνουμε χωριστά μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη την 7η Σεπτεμβρίου με τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Παρίσι, ούτε από το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα χωρίς την Τουρκία στο μαντρί. 
Ελλάδα, Βαλκάνια και Αραβικό ΝΑΤΟ θα σηκώσουν το βάρος της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ.

Έχει ήδη κινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στην οποία θα συμμετέχουν τα έξι αραβικά κράτη του Αραβικού Κόλπου, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Στόχος του αμερικανικού «πειράματος» είναι να ελέγχει αυτή τη συμμαχία, μέσω κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, η οποία συμμαχία στόχο θα έχει αποτρέψει την εδαφική επέκταση, αλλά και την αύξηση της επιρροής, του Ιράν στην περιοχή.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι αναστρέψιμη και οι παλαιοί σύμμαχοι – ΗΠΑ, Τουρκία – οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική ρήξη.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

pentapostagma.gr