GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποιο είναι αυτό το δήθεν “υπερόπλο” που έριξαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο;

- Πολλά ερωτηματικά προκαλούν τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την καθέλκυση ενός νέου τούρκικου ταχύπλοου σκάφους τεχνολογίας stealt...

-


Πολλά ερωτηματικά προκαλούν τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την καθέλκυση ενός νέου τούρκικου ταχύπλοου σκάφους τεχνολογίας stealth που έχει προκαλέσει την ανησυχία του Πολεμικού Ναυτικού αφού σε κανένα από αυτά δεν προσδιορίζεται ο τύπος του σκάφους παρά μόνο ο κατασκευαστής του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ασχολούνται με το ζήτημα, το εν λόγω ταχύπλοο σκάφος μπορεί να

μεταφέρει μέχρι και 20 καταδρομείς και είναι ελαφρά εξοπλισμό αφού αποστολή του είναι η κεκαλυμμένη μεταφορά ανδρών σε εχθρική περιοχή (αποστολή διείσδυσης) η εξαπόλυση μικρής λέμβου με καταδρομείς και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής η περισυλλογή των ανδρών αυτών.

Το μόνο σκάφος που ταιριάζει με αυτή την περιγραφή και κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Yonca Onuk είναι το MRTP-22U δύο εκ των οποίων παραγγέλθηκαν… το 2008.
Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος 24,8 μέτρα πλάτος 5,53 μέτρα βύθισμα 1,3 μέτρα και εκτόπισμα 48 τόνους.

Το MRTP-22U διαθέτει πετρελαιοκινητήρες συνολικής ισχύος 22.000hp (16.405kW) συνδεδεμένους με δύο υδρωθητές, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 55-60 κόμβων σε Κατάσταση Θαλάσσης 3.
Το πλήρωμα του είναι τριμελές και σε ειδικά καθίσματα μεταφέρει 16 καταδρομείς.

-
Στην πρύμνη του σκάφους μεταφέρονται δύο ελαστικές λέμβοι των 8 ανδρών, ενώ στην πλώρη βρίσκεται σταθεροποιημένο τηλεχειριζόμενο βάθρο πολυβόλου STAMP των 12,7χλστ με ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής ημέρας/νύκτας.
Περιμετρικά της πρύμνης βρίσκονται 4 έστορες για πολυβόλα των 7,62/ 12,7 χλστ ή αυτόματα βομβιδοβόλα των 40 χλστ.

Όμως σε κανένα από τα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται ο τύπος ενώ τα σκάφη αυτά έχουν παραδοθεί στην μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του Τουρκικού Ναυτικού SAT-SAS εδώ και πολλά χρόνια, επομένως δεν πρόκειται για ένα νέο σύστημα.

Από την άλλη πλευρά προβληματισμό προκαλούν και σχόλια για τις φερόμενες ως προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού να αντιμετωπίσει τα stealth χαρακτηριστικά των δύο σκαφών και αυτό διότι όπως αναφέρθηκε οι δυνατότητες των δύο MRTP-22U είναι γνωστές στο Πολεμικό Ναυτικό εδώ και χρόνια.


Επομένως ποιο είναι αυτό το υπερόπλο που οι Τούρκοι έριξαν στη θάλασσα του Αιγαίου;
Πραγματικά αναζητούμε τις τελευταίες μέρες την απάντηση και δεν μπορούμε να τη βρούμε.
Ή κάτι μας έχει διαφύγει, ή το καλοκαίρι επιτρέπει… υπερβολές λόγω απουσίας θεμάτων, ή απλά κάνει ένας το λάθος στην προσπάθεια να πουλήσει εντυπωσιακά ένα θέμα και ακολουθούν κι άλλοι από πίσω.

-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




-