GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

14 χρόνια μετά: Πώς τα F-16 απέτρεψαν την συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος» σε κατοικημένη περιοχή της Αττικής! (Ηχητικό ντοκουμέντο)

Παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 14 Αυγούστου, 2005, μία μαύρη μέρα ξημέρωσε  για Ελλάδα και Κύπρο . Στις 12:30 το μεσ...

Παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 14 Αυγούστου, 2005, μία μαύρη μέρα ξημέρωσε  για Ελλάδα και Κύπρο .

Στις 12:30 το μεσημέρι τα ΜΜΕ βουίζουν κάνοντας λόγο για μία αεροπορική τραγωδία.
Σταματάει η κανονική ροή των προγραμμάτων παντού.
Όλοι μένουν άφωνοι….
Πως;
Γιατί;
Και κανείς να μην μπορεί να δώσει ακριβής απαντήσεις.

«Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή του Γραμματικού στην Αθήνα. 
Αδιευκρίνιστα είναι τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους το οποίο είχε προορισμό την Πράγα».

Κόσμος σε Ελλάδα και Κύπρο παγώνει.
Δεν γνώριζε κανείς τα στοιχεία του αεροσκάφους, ποια πτήση ήταν, αν οι δικοί του άνθρωποι είναι μέσα.
Σιγά σιγά οι πληροφορίες ανακοινώνονται.
Όλα αποκαλύπτονται.

-


Ακολουθεί το χρονικό της συντριβής:

Ώρα 06.07.13, Κυριακή 14 Αυγούστου 2005:
Το επιβατικό αεροσκάφος “Ολυμπία” τύπου Μπόινγκ 737 -300 της κυπριακής εταιρείας “Ήλιος”, με 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος), ξεκίνησε να πραγματοποιήσει την υπ’ αριθμόν 522 πτήση από τη Λάρνακα προς την Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. 
Κυβερνήτης ήταν ο Ανατολικογερμανός Χανς – Γιούργκεν Μέρτεν, 59 ετών χρονών, και συγκυβερνήτης ο Χαράλαμπος (Πάμπος) Χαραλάμπους, 49 χρονών, από την Κύπρο. 
Το αεροσκάφος έλαβε εξουσιοδότηση να ανέλθει στα 34.000 πόδια και να συνεχίσει κατευθείαν προς το ραδιοβοήθημα της Ρόδου. 
Καθώς διήρχετο ανερχόμενο τα 16.000 πόδια, ο κυβερνήτης επικοινώνησε με την επιμελητεία πτήσεων της εταιρείας του και ανέφερε ότι είχε ένα προειδοποιητικό σήμα διαμόρφωσης απογείωσης, καθώς και ένα πρόβλημα στο σύστημα ψύξης συσκευών.

Υπήρχε όμως μία εγκληματική παράλειψη. 
Μετά το τέλος των εργασιών που έγιναν ο αρμόδιος μηχανικός δεν επανέφερε τον διακόπτη του επιλογέα του συστήματος συμπίεσης καμπίνας στην θέση “αυτόματο” από τη θέση “χειροκίνητο”. 
Αυτό το λάθος δεν μπόρεσαν να το ανακαλύψουν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης και να φέρουν τον διακόπτη του επιλογέα στην σωστή θέση, με αποτέλεσμα να προκληθεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης συμπίεσης του αεροσκάφους.

Συνεχίστηκε η επικοινωνία με την επιμελητεία πτήσεων της εταιρείας τα επόμενα οκτώ λεπτά και τερματίστηκε στα 28.900 πόδια. 
Στη διάρκεια της ανόδου, σε ύψος περίπου 18.200 ποδιών, έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου στον θάλαμο των επιβατών.

Ώρα 06.37.27:
Το αεροσκάφος είχε πλέον οριζοντιωθεί και πετούσε στο προγραμματισμένο ύψος των 34.000 ποδιών.
Μπήκε στο FIR Aθηνών, χωρίς όμως να επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠ).
Ένα λεπτό νωρίτερα, το ΚΕΠ Λευκωσίας είχε ενημερώσει το ΚΕΠ Αθηνών ότι δεν είχε επικοινωνία με το συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Ώρα 07.12.05: 
Ο ελεγκτής ραντάρ του ΚΕΠ Αθηνών κάλεσε τον πιλότο για να τον εξουσιοδοτήσει για κάθοδο χωρίς ανταπόκριση. 
Την ίδια στιγμή ο ελεγκτής σχεδιασμού κυκλοφορίας του ΚΕΠ Αθηνών ενημέρωσε σχετικά τον Έλεγχο Προσέγγισης Αθηνών (ΑΡΡ).
Ακολουθούν νέες προσπάθειες επικοινωνίας με το Μπόινγκ της εταιρείας “Ήλιος” από τον ελεγκτή όπως και από άλλα αεροσκάφη στη συγκεκριμένη συχνότητα καθώς και στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς όμως να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα.

Ώρα 07.16: Ενημερώνεται σχετικά με την έλλειψη επικοινωνίας με το αεροσκάφος ο προϊστάμενος του ΚΕΠ Αθηνών από τον ελεγκτή ραντάρ του ΚΕΠ Αθηνών. 
Ο προϊστάμενος ειδοποιεί τον Έλεγχο Προσέγγισης Αθηνών, τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Αθηνών και την Πολεμική Αεροπορία.

Ώρα 07.20.59:
Το αεροσκάφος συνεχίζοντας την προγραμματισμένη πτήση περνάει τον πανκατευθυντικό ραδιοφάρο του νησιού Κέα (ΚΕΑ VOR) και ξεκινάει διαδικασία ενόργανης προσέγγισης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, εξακολουθώντας όμως να πετάει σε ύψος 34.000 ποδιών.

Ώρα 07.53.50:
Το ΚΕΠ Αθηνών κηρύσσει φάση συναγερμού ενημερώνοντας σχετικά και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Ώρα 08.23.51:
Ενώ το αεροσκφάκος διήνυε “τον έκτο κύκλο κράτησης” πετώντας πάνω από την Κέα, πάντα στο ίδιο ύψος των 34.000 ποδιών, αναγνωρίζεται από δύο αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. 
Ο αρχηγός του σμήνους προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος μέσω ραδιοκλήσεων, αλλά δεν τα κατάφερε. 
Στη συνέχεια προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του πληρώματος του θαλάμου διακυβέρνησης, με προκαθορισμένα σήματα, προχώρησε στην εκτέλεση ελιγμών γύρω από το αεροσκάφος για να μπορέσει να διαπιστώσει τους λόγους έλλειψης επικοινωνίας. 
Από τους ελιγμούς που έκανε δεν διαπίστωσε εξωτερική ζημιά, ούτε καπνό ή φωτιά στο αεροσκάφος. 
Ο αρχηγός του σμήνους συνέχισε τις προσπάθειες για να λύσει το αίνιγμα και να πάρει απαντήσεις για το τι συνέβαινε.

Προσεγγίζοντας και εστιάζοντας την προσοχή του στον θάλαμο διακυβέρνησης διαπίστωσε ότι η θέση του κυβερνήτη του αεροσκάφους ήταν κενή. 
Στη θέση του συγκυβερνήτη υπήρχε ένα άτομο το οποίο είχε πέσει πάνω στα χειριστήρια. 
Στον θάλαμο επιβατών μπόρεσε να διακρίνει δύο επιβάτες στ’ αριστερά και έναν καθήμενο στα δεξιά, με εφαρμοσμένες στα πρόσωπα τους μάσκες οξυγόνου.
Επίσης φαίνονταν και άλλες μάσκες οξυγόνου.

Ώρα 8.48.00:
Το ΚΕΠ Αθηνών κηρύσσει φάση κινδύνου, η οποία δηλώθηκε ταυτόχρονα και στο ΕΚΣΕΔ.

Ώρα 08.49.40:
Ενώ το αεροσκάφος διήνυε “τον δέκατο κύκλο κράτησης”, ο αρχηγός του σμήνους των F-16 παρατηρεί ένα άτομο, χωρίς μάσκα οξυγόνου, που φορούσε μπλε πουκάμισο και σκούρο γιλέκο, να μπαίνει στο πιλοτήριο, να κάθεται στην θέση του κυβερνήτη, να φοράει τα ακουστικά και να απλώνει τα χέρια του στον πίνακα οργάνων του αεροσκάφους. 
Όπως διαπιστώθηκε αργότερα από τις έρευνες, αυτός ο άνθρωπος ήταν ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου, ο οποίος ήταν κάτοχος πτυχίου επαγγελματία χειριστή αεροσκαφών. 
Σε λίγο καιρό επρόκειτο να προσληφθεί ως πιλότος στην εταιρεία “Ήλιος”. 
Χρησιμοποιώντας μία από τις φορητές φιάλες οξυγόνου που υπήρχαν στο αεροσκάφος, κατάφερε να διατηρήσει τις αισθήσεις του και να μπει πολύ αργότερα στο πιλοτήριο, όπου αφού κάθισε στην άδεια θέση του κυβερνήτη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου, κατά τη διάρκεια “του δέκατου κύκλου κράτησης” πάνω από την Κέα.

Ο αρχηγός του σμήνους που πετούσε παράλληλα με το αεροσκάφος δεν κατάφερε να του αποσπάσει την προσοχή, ενώ κατά διαστήματα φαινόταν να γέρνει προς τα εμπρός. 
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα σβήνει ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους καθώς είχαν σωθεί τα καύσιμα.
Το αεροσκάφος άρχισε να κάνει απότομους ελιγμούς.
Έκανε κλειστή στροφή με κατεύθυνση βόρεια και στην συνέχεια βορειοδυτικά, ενώ αμέσως μετά άρχισε να χάνει ύψος. 
Ο αρχηγός του σμήνους των F-16 πλησίασε ακόμη περισσότερο το αεροσκάφος. 
Παρατήρησε το πάνω μέρος του σώματος του ατόμου που καθόταν στη θέση του συγκυβερνήτη να γέρνει προς τα πίσω, σαν να καθόταν κανονικά στην θέση του, παραμένοντας όμως ακίνητο και δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου.

Ώρα 08.54.18:
Συμβαίνει το εξής συγκλονιστικό. 
Είδε το άτομο που είχε καθίσει στη θέση του κυβερνήτη, δηλαδή τον ηρωικό φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου ή με άλλα αεροσκάφη. 
Με εμφανώς εξασθενημένη φωνή καλούσε σε βοήθεια. 
Ο καταγραφεάς ομιλιών του θαλάμου διακυβέρνησης κατέγραψε τα εξής: “Mayday, Mayday Mayday, Helios Airways flight 522 Athens…” και πάλι “Mayday, Mayday…”. 
Αυτή την κλήση κινδύνουν δεν μπόρεσε να την εκπέμψει από τα ραδιοβοηθήματα του αεροσκάφους. 
Όπως είπε ο αρχηγός του σμήνους, σε ύψος περίπου 7.000 ποδιών το πρόσωπο αυτό για πρώτη φορά φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι αντιλήφθηκε την παρουσία πολεμικών αεροσκαφών, κάνοντας ένα νεύμα με το χέρι του. 
Όταν όμως ο αρχηγός του σμήνους του έκανε το τυποποιημένο σήμα με το χέρι του να τον ακολουθήσει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αυτός ο άτυχος φροντιστής του έκανε σήμα με τον αντίχειρα προς τα κάτω!

Ώρα 8.59.20: Το αεροσκάφος αλλάζει πορεία και κατευθύνεται νοτιοδυτικά.

Ώρα 8.59.47: Σβήνει και ο δεύτερος κινητήρας του αεροσκάφους καθώς είχαν τελειώσει τα καύσιμα, οπότε αρχίζει να χάνει απότομα ύψος.

Ώρα 09.03.32: Το μοιραίο Μπόινγκ, αφού μεσολάβησε πτήση περίπου δυόμισι ωρών χωρίς επικοινωνία με το ΚΕΠ Λευκωσίας και Αθηνών, προσκρούει σε λόφο στην περιοχή του Γραμματικού Αττικής και σε απόσταση 33 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. 
Γίνεται κομμάτια ενώ ταυτόχρονα αρπάζει φωτιά σπέρνοντας τον θάνατο και τη συμφορά παντού!

Θρήνος, οργή, απελπισία.

Ολόκληρες οικογένειες χάνονται, παιδιά μένουν ορφανά, γονείς χάνουν τα παιδιά τους, παιδιά χάνουν τους γονείς τους.
Γίνεται παντού πρώτη είδηση.
Και τώρα;
Τώρα τι γίνεται;
Ποιοι φταίνε;
Ποιοι έχουν ευθύνες;
Ποιοι ήξεραν και δεν μίλησαν;
Ήταν αμέλεια ή ήταν μοίρα;
Πολλά τα ερωτήματα και κανείς πρόθυμος να απαντήσει.


-
Όσα ακολούθησαν μετά ένα Γολγοθάς.
Αναγνώριση των θυμάτων από τους συγγενείς πρώτου βαθμού, συγγενείς που με όσες δυνάμεις είχαν πήγαν να αντικρίσουν τα νεκρά σώματα των αγαπημένων τους προσώπων.
Ακόμα και οι ψυχολόγοι που έπρεπε να τους βοηθήσουν, έκλαιγαν και αυτοί βουβά για ένα κακό που δεν το εύχεσαι ούτε στον χειρότερο σου εχθρό.

Αμέσως μετά το τελευταίο αντίο.
Σε ένα βαρύ κλιμα βαθιάς θλίψης, για εκείνο το αντίο των συγγενών στα αγαπημένα τους άτομα.Μετά;
Τι γίνεται μετά;
Δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την συντριβή του αεροπλάνου, τον Οκτώβριο του 2006, δίνεται στην δημοσιότητα το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό του Ακριβού Τσολάκη για τα ακριβή αίτια της πτώσης.

Το Πόρισμα;
Ευθύνες χωρίς ονόματα.
Όλα τα αίτια να γράφονται, να μεταδίδονται, αλλά οι υπεύθυνοι να μην κατονομάζονται.

17 Σεπτεμβρίου 2009.
Πέντε στελέχη της εταιρείας παραπέμπονται σε δίκη με κατηγορίες ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχους τους, Γιώργο Κικκίδη, Ιάνκο Στοιμένοβ, Δημήτρη Πανταζή και Άλαν Ίργουιν, όλοι στελέχη της εταιρίας «Ήλιος», χωρίς ελαφρυντικά για τη συντριβή του αεροσκάφους. 
Παράλληλα το Πλημμελειοδικείο επέβαλε καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής, συν τρία χρόνια ποινή βάσης, που αφορά την ενοχή τους με την ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η συνολική ποινή των στελεχών της εταιρίας είναι 124 χρόνια.

Στην συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων ζητούν την εξαγορά της ποινής και αν η ποινή θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Φεβρουάριος 2013.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80.000 ευρώ εκάστη, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους.

Και τελικά τι μένει;

Μόνο ο πόνος. 121 ψυχές χάθηκαν τόσο άδοξα για την αμέλεια κάποιων.
Τι να πεις στους συγγενείς που έμειναν πίσω;
Τι να πεις σε όλους εκείνους που έχασαν τα πολυαγαπημένα τους άτομα.
Κουράγιο… δεν μπορείς να πεις και κάτι άλλο.
Μόνο κουράγιο…

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
-
laimitomos