GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παρέμβαση Στρατηγού Κωσταράκου για τα F16: «Πρέπει να αναβαθμιστούν γιατί αλλιώς θα τα πετάξουμε»

Παρέμβαση για τη συμφωνία αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και για την συζήτηση πρόσκτησης ενός μαχητικού π...


Παρέμβαση για τη συμφωνία αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και για την συζήτηση πρόσκτησης ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς έκανε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της
Ε.Ε., Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.




Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Κωσταράκου:

Επειδή πολλά γράφονται για την πρόσφατα υπογραφείσα σύμβαση για την αναβάθμιση των αφων F 16, νομίζω οτι οπως και στις φρεγάτες τα πράγματα ειναι απλά:

1. Τα F 16 πρέπει να αναβαθμιστούν γιατι αλλιώς θα τα πετάξουμε. Εχουν ζωή και τα χρειαζόμαστε μέχρι το 2050 τουλάχιστον. Τα χρειαζόμαστε στο μέγιστο δυνατό αριθμό.
Ο αριθμός των επιχειρησιακών αφων εχει μεγάλη σημασία και ας μην ειναι F 35.
Η αεροπορική ισχύς δεν εξαντλείται μόνο στα F 35.
Το F 16 ειναι ενα καταπληκτικό αεροσκάφος που θα γίνει καλύτερο με την αναβάθμιση.
Εξ άλλου ο κύριος όγκος των αφων της Τουρκικής αεροπορίας θα συνεχίσει να ειναι (υποδεέστερα) αφη F 16.
Σχετικά με τον αριθμό ξεκάθαρα πιστεύω οτι οσα αφη F 16 θεωρει η ΠΑ οτι πρέπει να αναβαθμιστουν, πρέπει να αναβαθμιστουν.
Ας πιστέψουμε επιτέλους τους πραγματικούς ειδικούς.

2. Εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά F 35 θα πρέπει και εμείς να αγοράσουμε κάποιο αριθμό για να αντισταθμιστεί η υπέροχη στον αέρα που τα F 35, όταν εμπλέκονται θα παρέχουν.
Η αποφαση της Τουρκίας μας ρυμουλκεί προς τα εκει. Οταν μπορέσουμε και όταν βρούμε λεφτά και για οσα F 35 βρούμε λεφτά.
Νομίζω οτι κοστίζουν πάνω απο 150 εκατ. δολ έκαστο, ισως κοντά στα 170 με 200 εκατ έκαστο. Συνεπώς με το 1,1 δις δεν παίρναμε ούτε 6 αφη η αλλιώς τα 20 F35 κοστίζουν 3,5 δις δολ. Και οπως είπαμε οι αριθμοί των αφων μετράνε. Θελουμε αφη στον αέρα. Κι ας μην ειναι F 35.

3. Τα δυο θέματα πρέπει να ειναι μεταξύ τους ασύνδετα εκτός απο το οτι τα λεφτά θα βγουν απο την ίδια ¨τσεπη του φορολογούμενου¨ και εντάσσονται στην ίδια αμυντικη προσπάθεια.
Δεν ειναι ή το ενα ή το αλλο.
Και τα δυο πρέπει να υλοποιηθούν.
Όταν θα εχουμε λεφτά. Χωρίς το ενα να αποκλείει το αλλο. Με προτεραιότητα τα F 16 για αμεση υλοποίηση, και σταθερά στο μυαλό μας τα F 35 μόλις και όποτε μπορέσουμε και αποφασίσουμε.

4. Το αν υπαρχουν λεφτά για τη μια ή και τις δυο απαιτησεις ή που θα βρεθούν τα λεφτά αυτα, αυτο ξεφεύγει απο το σκοπό που παρόντος κειμένου και το δικό μου γνωστικό πεδίο.
Πάντως θα πρέπει ολοι να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη στα οποία αναφερόμαστε, οτι δηλαδή ενώ μια προσφορά ή δωρεά ή εισροή στα ταμεία της χώρας της τάξεως των 5 ή 10 εκατ ευρώ ειναι εξαιρετικα σημαντικη για τη χωρα και τις ΕΔ ή οποιοδήποτε αλλο σκοπό, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει περίπου 3-5% του κόστους ενός μόνο αεροσκάφους τελευταίας γενεάς.
Τα παλαιότερα αφη (F 16 ή Mirage) πωλούνται, αν σου επιτρέψει ο κατασκευαστής, 5-10 εκατ δολ έκαστο. Συνεπώς 10-15 παλαιά αφη που θα πουληθούν θα μας επιτρέψουν να αγοράσουμε ενα τελευταίας γενεάς.
Δεν εχω ακριβή στοιχεία αλλα νομίζω οτι τα 100 F 35 που θα παρει η Τουρκία κοστίζουν 17-20 δις δολάρια (περίπου 5-7 φορές ο ετήσιος αμυντικός μας προϋπολογισμός).
Περίπου το 10% του ετήσιου ΑΕΠ της χωρας μας. Ολοι τέλος ξέρουμε οτι οι δόσεις στήριξης που παίρνουμε κατα διαστήματα για την τόνωση ή στήριξη της οικονομίας μας (και μ αυτές λειτουργεί η χωρα) δεν ξεπερνούν τα 6-8 δις ευρώ.
4. Το αν θα μας δώσουν δωρεάν αεροσκάφη οι ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ή θα κρατήσουν ισορροπία με την Τουρκία δίνοντας δωρεάν και σε μας ενώ οι Τούρκοι πλήρωσαν, νομίζω οτι ειναι στη σφαίρα της φαντασίας και του μύθου.
Για οποιοδήποτε οπλικο σύστημα, όχι μόνο για τα αεροσκάφη. Οποίος εχει λεφτά αγοράζει.
Εξάλλου γιατι οι υπόλοιποι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να πληρώσουν και η Ελλάδα να τα παρει δωρεάν;
Το δωρεάν για καινούργια οπλικά συστήματά ειναι σε βάρος του Αμερικάνου φορολογούμενου που αυτός ο ίδιος θα πληρώσει την εταιρία κατασκευής για τα ελληνικά οπλικά συστήματά.
Δεν βλέπω καμμία τέτοια τάση στην Αμερική του σημερα.
Αλλα και στο παρελθόν στην εποχη της δωρεάν αμερικανικής βοήθειας τιποτα δεν ηταν καινούργιο ή τελευταίας γενεάς. Χρησιμοποιημένα ή αποθηκευμένα ή αποσυρόμενα ηταν ολα.
Ασφαλώς και ηταν χρήσιμα, απαραίτητα και ειμαστε ευγνώμονες γι αυτά.
Αλλα δεν έβγαιναν απο τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου για να δοθούν σαν δωρεάν βοήθεια.
Οπως είδαμε στις μερες μας ακόμα και οι οικονομικά και στρατιωτικά ασθενέστερες χώρες(οπως οι πρώην ανατολικές) αγοράζουν σημερα παλαιότερα και φθηνότερα αεροσκάφη.
Αλλα πληρώνουν πάντα.
Οποιαδήποτε εξαίρεση επαληθεύει τον κανόνα και οφείλεται σε εξαιρετικες γεωπολιτικές εξελίξεις που εξυπηρετούν επειγόντως, πάντα και αμεσα την ασφάλεια και αμυνα των ΗΠΑ.
Η περιπτωση μας δεν εντάσσεται σ αυτές.

5. Καθε σύγκριση ή αναφορά στο Ισραήλ νομίζω οτι δείχνει έλλειψη αντίληψης και κατανόησης της υπάρχουσας διεθνούς συγκυρίας.
Αλλα και έλλειψη πληροφόρησης γιατι το Ισραήλ ξοδεύει περίπου 8 φορές περισσότερα κονδύλια για την αμυνα του απο οτι η Ελλάδα και παίρνει σε ετήσια βάση λίγο μεγαλύτερο ισόποσο απο τον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό σε δωρεάν βοήθεια απο τις ΗΠΑ. Νομίζω οτι καθε σύγκριση ειναι εκτός πραγματικότητας και αφορά αλλα δεδομένα.

5.Σε κάποιες περιπτώσεις, μια σύμμαχος χωρα παίρνει δωρεάν παλαιότερα αποσυρθεντα οπλικά συστήματά που εχουν αποδεσμευθεί απο το Κογκρέσο (οπως εγινε με τα Ε/Π Chinook) , αλλα η άναβαθμιση και η επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία και η μεταφορά τους απο το χώρο απόσυρσης ή αποθήκευσης κοστίζει επισης πολλά λεφτά που θα τα πληρώσει ο αποδέκτης. Και φυσικά ειναι πάντα παλαιότερης τεχνολογίας και χρήσης.

6.Τελικά οποίος πιστεύει οτι οι ΗΠΑ θα δώσουν δωρεάν βοήθεια σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (οπως η Ελλάδα), ακόμα και αν αυτές δοκιμάζονται απο οικονομική κρίση, νομίζω οτι πρέπει να ερωτηθεί αν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.
Ειναι ωραίο να το πιστεύεις αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τιποτα δεν ειναι πλεον δωρεάν. Ισως ποτε δεν ηταν.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κωσταράκου



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"