GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όταν η Υπερευαισθησία γίνεται Φερέφωνο της Τουρκικής Προπαγάνδας

Γράφει ο Ευαγγ. Αθανασιάδης Τις τελευταίες ημέρες διακινείται και κοινοποιείται έντονα και επίμονα στο διαδίκτυο και μάλιστ...
Γράφει ο Ευαγγ. Αθανασιάδης

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται και κοινοποιείται έντονα και επίμονα στο διαδίκτυο και μάλιστα από άτομα και κύκλους με έντονη
εθνική τοποθέτηση video  με τον  αγγλικό τίτλο
«EUROPE ON 'BRINK OF WAR' AS TURKEY GATHERS BOATS TO SHIP MIGRANTS TO GREECE OVER EU ANGER»
που σε ελεύθερη μετάφραση είναι « Η Ευρώπη στα πρόθυρα πολέμου καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει πλοία για να στείλει μετανάστες στην Ελλάδα γιατί είναι θυμωμένη με την Ευρώπη».
Αυτό διαδίδεται εντόνως αυτές τις ημέρες, που διεξάγεται η Τουρκική άσκηση στα μικρασιατικά παράλια και παρατηρήθηκε και κάποια αύξηση των προσφυγικών ροών, και θα το προσδιορίζαμε κυρίως στο Έβρο.
Η απειλή αυτή είναι υπαρκτή.
Και μάλιστα είναι από τις λίγες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πράγματι «Υβριδικός Πόλεμος», ένας όρος, που επειδή ακούγεται εντυπωσιακός, χρησιμοποιείται «ευκαίρως-ακαίρως» και οπωσδήποτε άστοχα και επιπόλαια σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ας πάμε τώρα στα πραγματικά περιστατικά:

Το video αναφέρει ότι είναι ζήτημα εβδομάδων (στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα).
Θα έρχονται 3.000 πρόσφυγες την ημέρα (στα πρώτα 50 δευτερόλεπτα).

Το video αυτό έχει πρωτοκυκλοφορήσει από το «NEXT NEWS NETWORKS», το 2016, που φαίνεται και στο φόντο του video στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα και μετά κρύβεται επιμελώς, περιορίζοντας το πλάνο.

Και μάλιστα, στις 29 Νοε 2016, όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, όπου φαίνονται τα στοιχεία της ανάρτησης στο youtube

Από το 2016 μέχρι σήμερα καμία τέτοια μετακίνηση με πλοία, όπως περιγράφεται, δεν έγινε.


Στο video εμφανίζονται μεγάλα σκάφη του τουρκικού λιμενικού να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αυτό ουδέποτε συνέβη.
Η Φωτογραφία δεν είναι πραγματική, είναι κατασκευασμένη, δεν μπορεί να προέρχεται από Ελληνική πηγή, με πιθανότερη την τουρκική προέλευση.

Μεταφορά προσφύγων με πλοία του τουρκικού λιμενικού ή με πλοία έχει τελείως άλλη αντιμετώπιση (από τις βάρκες και τους ναυαγούς), με πολύ πιο ξεκάθαρα δεδομένα Ναυτικού και Διεθνούς Δικαίου, και τα δεδομένα αυτά είναι πολύ πιο ευνοϊκά για εμάς. 
Όταν υπάρχει πλοίο, με στοιχεία νηολογίου και υπεύθυνο κυβερνήτη (καπετάνιο), η διαχείριση του περιστατικού είναι διαφορετική, υπόκειται σε κανόνες.

Όλο το video αναμασά και επαναλαμβάνει συνοδευόμενο μάλιστα και με εικόνα, που δημιουργεί την αίσθηση ότι «συμβαίνει τώρα», πρώτον, πράγματα ανυπόστατα, και οπωσδήποτε ψευδή και δεύτερον, χρησιμοποιεί τον παιδαριώδη κανόνα φτηνής προπαγάνδας συνεχούς και μονότονης επαναλήψεως επί 6 λεπτά, μιας και μόνο εννοίας: «μεγάλος όγκος προσφύγων που αντιστοιχεί σε πόλεμο-εισβολή, Σύριοι-ανθρώπινα όπλα».

Ο μόνος σκοπός του video είναι η κινδυνολογία και η κάμψη του φρονήματος.
Η ευρεία διάδοση μέχρι στιγμής, δείχνει ότι το πετυχαίνουν.

Η «είδηση» αυτή είναι ξεκάθαρη περίπτωση μαύρης τουρκικής προπαγάνδας (φαίνεται άλλη πηγή της πληροφορίας, ήτοι ιδιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο άλλης χώρας, αντί του πραγματικού που είναι οι τουρκικές υπηρεσίες).
Με σκοπό το μαύρισμα της πηγής καταφέρεται κατά του Ερντογάν δημιουργώντας την εντύπωση αντιτουρκικής τοποθέτησης του ανταποκριτού.
Ακόμη μνημονεύει όνομα γνωστού Έλληνα στρατιωτικού αναλυτή, και μάλιστα ελαφρώς παραφθαρμένο, για δημιουργία αμεσότητας και για τις ανάγκες της δεοντολογίας.

Συμπέρασμα:

-Πρέπει να σταματήσει άμεσα η διάδοση του παρωχημένου video.

-Να διαδοθεί συστηματικά η απάντηση σε αυτό το video.

-Για το μέλλον, προσεκτική ανάγνωση και κριτικός έλεγχος των ειδήσεων, ώστε να μην γινόμαστε φερέφωνα μαύρης ή φαιάς προπαγάνδας(1), τουρκικών επιδιώξεων.

-Επιπλέον, η εύκολη αναπαραγωγή των τουρκικών ΜΜΕ, ενέχει κινδύνους.(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
__________________


(1)Είδη Προπαγάνδας, αναλόγως δηλούμενης πηγής προέλευσης: Λευκή, όταν δηλώνεται η πραγματική πηγή. Φαιά, όταν δεν δηλώνεται πηγή.
Και Μαύρη όταν δηλώνεται άλλη πηγή από την πραγματική.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"