GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ακυρώνει τις εκλογές ο Ερντογάν; Κλαίγονται στην κάμερα οι τ/κ - BINTEO

- H μαζική φυγή αμερικανικών και εβραικών κεφαλαίων, εκείνα δηλαδή που τον στήριξαν όταν η Τουρκία ήταν στο ΔΝΤ, είναι αυτά πο...

-



H μαζική φυγή αμερικανικών και εβραικών κεφαλαίων, εκείνα δηλαδή που τον στήριξαν όταν η Τουρκία ήταν στο ΔΝΤ, είναι αυτά που τον ξαναρίχνουν στο καναβάτσο. 20% φτωχότεροι σε πέντε μόλις μήνες οι Τούρκοι, μετά τις απανωτές πτώσεις που καταγράφει η τουρκική λίρα να φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε ομιλία πριν λίγο και παρακάλεσε τους τούρκους πολίτες να μείνουν στην τουρκική λίρα καθώς όπως είπε πρόκειται για πατριωτικό καθήκον.

«Μην προχωράτε σε ανταλλαγή της λίρας με ξένο νόμισμα».

Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ.Ερντογάν ορκίστηκε να μην «επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση να αποτελείωσει την Τουρκία…

Ολα αυτά προοιωνίζουν δραματικές εξελίξεις.

Μήπως ο Ρ.Τ.Ερντογάν «στρώνει» τον δρόμο για ακύρωση τον εκλογών με πρόσχημα την «εξωτερική επίθεση» που δέχεται η χώρα;




Στα βίντεο παρακάτω, οι Τουρκοκύπριοι «κλαίνε» για το χάλι τους..
Προς πέντε λίρες το δολάριο και το Bloomberg μιλά ανοιχτά για περιορισμό κεφαλαίων.

Η πτώση που σημειώνει η τουρκική λίρα, αυξάνει παράλληλα το επίπεδο του χρέους για τις τουρκικές επιχειρήσεις. «Πλέον, πρέπει να πληρώσουν περίπου 600 εκατομμύρια τουρκικές λίρες περισσότερες για ξένα νομίσματα τους επόμενους μήνες, σε σχέση με ό, τι έκαναν μόλις τον Απρίλιο», σύμφωνα με το Bloomberg.

Σοβαρή ανησυχία έχει προκληθεί και στους Τουρκοκύπριους από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στα κατεχόμενα σημαντική αύξηση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες.

Οι τιμές στα καύσιμα και το κρέας αυξήθηκαν περίπου κατά 15% ενώ οι τιμές στις υπηρεσίας υγείας κατά 50%.
Η οικονομική πίεση έχει μειώσει και τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που καταφεύγουν για αγορές στις ελεύθερες περιοχές, από όπου αγοράζουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να βρουν στο ψευδοκράτος, καθώς ως μη νόμιμη οντότητα δεν διαθέτει αντιπροσωπείες γνωστών εταιρειών του εξωτερικού. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι «δημόσιοι υπάλληλοι» πληρώνονται απευθείας από τη Τουρκία.

Η οικονομική κατάσταση οδήγησε τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής νομίσματος ώστε να εγκαταλειφθεί η τουρκική λίρα.

Τι δηλώνουν Τουρκοκύπριοι για την πτώση της τουρκικής λίρας σύμφωνα με δημοσίευμα.

-Ναι είναι πρόβλημα.
Γινόμαστε φτωχότεροι.
-Έχουμε μεγάλο πρόβλημα.
-Η κατάσταση είναι κακή γιατί η οικονομία μας δεν είναι πολύ καλή.
-Δεν μπορούμε να οργανωθούμε γιατί τα χρήματα χάνουν την αξία τους.

Σειρά πρωτοβουλιών για επίλυση του προβλήματος, φαίνεται να αναλαμβάνει η λεγόμενη Κυβέρνηση Ερχουρμάν… Ως προς τις σκέψεις Ερχουρμάν για αλλαγή νομίσματος στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται διχασμένοι.

Τι δηλώνουν Τουρκοκύπριοι για αλλαγή νομίσματος

-Αν συμβιβαστεί και πάμε στο ευρώ, είμαστε ευτυχισμένοι.
-Γιατί όχι, συμφωνούμε να αλλάξουμε τη λίρα σε ευρώ.
Όταν ζούμε σε αυτό το νησί πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ίδια χρήματα.
-Η τουρκική λίρα δεν είναι πρόβλημα στην Κύπρο.
-Αν θα είναι καλό για εμάς, γιατί όχι;
Θα το δεχτώ.

Σύμφωνα με τον πίνακα ενός ανταλλακτηρίου συναλλάγματος που λειτουργεί στην κατεχόμενη Λευκωσία βλέπουμε πως ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 5.38 τουρκικές λίρες, ενώ την πρώτη του χρόνου, ένα ευρώ αντιστοιχούμε σε 4.52 λίρες.

Τι δηλώνουν Τουρκοκύπριοι για τις τιμές στα προϊόντα

-Τα πάντα είναι πιο ακριβά.
-Πολύ δύσκολη η κατάσταση γιατί τα πάντα έρχονται τόσο ακριβά.
-Αν εισάγεται από την Ευρώπη οι τιμές ανεβαίνουν. Τα τουρκικά προϊόντα δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση.

Από τη βουτιά της τουρκικής λίρας υπάρχουν ωστόσο και ευνοούμενοι.
Πρώτοι και καλύτεροι οι ξένοι τουρίστες που φτάνουν στα κατεχόμενα και απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα πολυτελή ξενοδοχεία με αισθητά μειωμένο κόστος, αλλά και ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ε/κ που περνούν την πράσινη γραμμή προκειμένου να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα κατεχομένων αγγίζει τις 3 λίρες και 40 σεντ ανά λίτρο, δηλαδή 63 περίπου σεντ του ευρώ.

Εκτάκτως στον Ρ.Τ.Ερντογάν ο Μ.Γιλντιρίμ

Ολα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό.
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε εκτάκτως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.
Λίγο αργότερα, η τουρκική τράπεζα αναγκάστηκε μετά από πολλά χρόνια να αυξήσει τα επιτόκια της.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα είναι στόχος οικονομικού πολέμου με στόχο μια νέα «μουσουλμανική Ανοιξη» καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν φεύγει ούτε με εκλογές…
Γι αυτό το λόγο είναι σε συναγερμό οι παραστρατιωτικές του δυνάμεις και η SADAT.

Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία – Εντονες φήμες για capital control

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές από την Κωνσταντινούπολη, μόνον κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διέφυγαν στο εξωτερικό 5 δισ δολάρια μέσω της λεγόμενης τουρκοκυπριακής οδού. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό στα Κατεχόμενα πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές «πάγωσαν» λογαριασμούς σε τράπεζες με καταθέσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Λίγο αργότερα, αργά το απόγευμα της Τρίτης, έγινε γνωστό πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές διερευνούν τη δυνατότητα να απαγκιστρωθούν πλήρως από την τουρκική λίρα και να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα.

Το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε capital controls.

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις μιλούν για τεράστια προβλήματα τόσο στις αναλήψεις χρημάτων, όσο και στο συνάλλαγμα.

Δηλαδή οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο θα έχουν περιορισμούς στο όριο των αναλήψεων.
Αλλά θα έχουν και μεγάλα προβλήματα στο να μετατρέψουν τουρκικές λίρες σε ευρώ ή άλλα νομίσματα.

Σε ελεύθερη πτώση!

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση κάθε μέρα μέσα στον Μάιο, εκτός από μόλις τρεις.
Αυτό σημαίνει πως οδεύει… ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα της τελευταίας δεκαετίας.
Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εξής συνδυασμού: 
Του δολαρίου που δυναμώνει, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της διστακτικότητας του κεντρικού τραπεζικού συστήματος να… τρίξει τα δόντια στους επενδυτές.

Οι τελευταίες… αναταράξεις, προκλήθηκαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που ανέκαθεν αντιτίθετο στις αυξήσεις επιτοκίων- δήλωσε πως προτίθεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την νομισματική πολιτική εάν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου. τουρκική λίρα

Με τους πολιτικούς στο περιθώριο, οι επενδυτές θα περιμένουν την αντίδραση του Ερντογάν αύριο, Πέμπτη 24.05.2018, στην Άγκυρα, όπου θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία.

Η τουρκική λίρα έχασε το 17% της αξίας της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.
Η αναλύτρια της Commerzbank AG, με έδρα το Λονδίνο, Tatha Ghose, δηλώνει πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το πρόσφατο επιτόκιο δανεισμού σε τουλάχιστον 20%.
Παράλληλα, ο Devan Kaloo, επικεφαλής της Aberdeen Standard Investment, τονίζει πως είναι θέμα χρόνου μέχρι ο Ερντογάν να υποχωρήσει και να επιτρέψει την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα  ανέβασε τα επιτόκια από το 13,5%, στο 16,5%

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες) σήμερα, σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση της λίρας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί από τις παρεμβάσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε προγραμματίσει για τις 7 Ιουνίου την επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ότι αύξησε το ανώτατο επιτόκιό της στο 16,5% από 13,5%.
Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος – που έχει σημειώσει πτώση περίπου 20% από την αρχή του έτους με μία σειρά ιστορικά χαμηλών επιπέδων – θα ανάγκαζαν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Η πορεία του τουρκικού νομίσματος αντιστράφηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και ενισχύθηκε 2% στις 4,5717 λίρες να δολάριο στις 19,37 (ώρα Ελλάδας), ενώ προηγουμένως είχε κάνει βουτιά στις 4,9290 λίρες.
«Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ στο Twitter, λίγο πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Οι επενδυτές πουλούσαν τη λίρα λόγω ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα αφού ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίσθηκε ως «εχθρός των επιτοκίων», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στην πολιτική μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Αυτή η δήλωση ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.


-

-
-
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


pentapostagma.gr