GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

“Oυλανοί στην Λάρισα”: Ένα βιβλίο που γκρεμίζει Βενιζελικούς μύθους δεκαετιών

Από τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη* Μετά τα «Δύο Βήτα», η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη επιστρέφει με τους «Ουλάνους στη Λάρισα» (εκδόσεις...



Από τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη*

Μετά τα «Δύο Βήτα», η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη επιστρέφει με τους «Ουλάνους στη Λάρισα» (εκδόσεις Καπόν), ακόμη ένα ιστορικό βιβλίο για τον
Εθνικό Διχασμό της περιόδου 1915-1917.
Είναι σημαντικό το βιβλίο της Κακούρη.
Οχι μόνο επειδή πρόκειται για εξαιρετική εκλαϊκευμένη Ιστορία, καλογραμμένη και τεκμηριωμένη, αλλά και διότι μπορεί να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με μια αιρετική ανάγνωση των γεγονότων του Εθνικού Διχασμού, πολύ διαφορετική από τις αγιογραφίες του Βενιζέλου που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

Βλέπετε, οι Ελληνες ιστορικοί μπορεί να δείχνουν διατεθειμένοι να αποδομήσουν τα πάντα (μέχρι και τη σφαγή της Σμύρνης αποκάλεσαν… «συνωστισμό»), τον μύθο όμως του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν τολμούν να τον αγγίξουν.

Ογδόντα δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να χάσκουν εκστασιασμένοι μπροστά στη… σοφία του μεγάλου Εθνάρχη μας.
Ετσι, η ελληνική Ιστορία των αρχών του 20ού αιώνα παρουσιάζεται σαν μια μάχη των Δυνάμεων του Φωτός, που φυσικά εκπροσωπούν οι βενιζελικοί, εναντίον των Δυνάμεων του Σκότους, που εκπροσωπούν -ποιοι άλλοι;- οι «σατανικοί» βασιλόφρονες.
Τα λάθη και τα εγκλήματα του Βενιζέλου δικαιολογούνται, υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται.

Κι όμως, ο Βενιζέλος ήταν αυτός που κάλεσε, κρυφά και παράνομα, τους Αγγλογάλλους να αποβιβάσουν στρατό σε ελληνικό έδαφος, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Βενιζέλος ήταν αυτός που έλαβε 1.400.000 λίρες από τα μυστικά κονδύλια της Αντάντ για να χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό αγώνα του και να βγάλει την Ελλάδα στον πόλεμο.



Ο Βενιζέλος ήταν αυτός που παρότρυνε συνεχώς τους Συμμάχους να πάρουν πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Ελλάδας και να εντείνουν τον εμπορικό αποκλεισμό, ο οποίος οδήγησε σε πείνα και σε νεκρούς.
Ο Βενιζέλος ήταν αυτός που, με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, δεν δίστασε να αποσπάσει εδάφη από την ελληνική επικράτεια και να σχηματίσει την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης.

Ο Βενιζέλος ήταν αυτός που σφαγίασε Ελληνες, το μόνο έγκλημα των οποίων ήταν ότι έμεναν πιστοί στη νόμιμη κυβέρνηση της Αθήνας.
(Ποιος θυμάται σήμερα τους 32 νεκρούς της Απειράνθου;)
Τέλος, ο Βενιζέλος ήταν αυτός που, με την υποστήριξη των αγγλογαλλικών όπλων, επέβαλε, την περίοδο 1917-1920, την πρώτη δικτατορία που γνώρισε η Ελλάδα στον 20ό αιώνα.

Επειτα από βενιζελική προπαγάνδα δεκαετιών από κράτος, πανεπιστήμια και ΜΜΕ, είναι ενθαρρυντικό το ότι, επιτέλους, αρχίζουν να κυκλοφορούν βιβλία που φωτίζουν τα γεγονότα εκείνης της ταραγμένης περιόδου, μακριά από τους μύθους του παρελθόντος. Καιρός να δείξουν την ίδια τόλμη και οι επαγγελματίες ιστορικοί μας.

*Νομικός


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Πηγή: dimokratianews.gr