GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες- Τι συζήτησαν Τσίπρας - Μακρόν- ΒΙΝΤΕΟ

"Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη. Αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που υπ...


"Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη.
Αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν", ανέφερε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τα
δημοσιεύματα όπου αναφέρονταν στην ένταξη γαλλικών φρεγατών στο δυναμικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.





"Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, τα 8 δις. για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, που αφορά την επιστροφή από την Γαλλία προς την Ελλάδα ενός ποσού, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.
Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία για τις φρεγάτες.
Σ' αυτήν τη συνομιλία ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα, φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό, γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρξουν για την αμυντική μας βιομηχανία", ανέφερε ο κ. Καμμένος.



"Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Μακρόν, και εμείς παράλληλα από τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε αυτό το υλικό που μπορεί να χρειαστεί", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος και συμπλήρωσε:

"Όταν και εάν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς της Βούλης".

Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι "ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο αναφορικά με τα εξοπλιστικά προβλήματα της χώρας". 


Αναφερόμενος στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, είπε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το πρόγραμμα «εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27.
Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που πρέπει να γίνουν, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε:
«Όσον αφορά το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα αυτό, χρήματα τα οποία θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει εγκριθεί.
Όσον αφορά όμως τις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευθεί με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα αυτό που έχει συμφωνηθεί, να παραμείνουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί για την οικονομική πολιτική.
Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά είναι στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν τα έτη 2018, 2019, 2020.
Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος.
Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο.
H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"