GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Βόμβα» Κουρτς: Aπαγoρεύει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων στην Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Κεντροδεξιάς – Ακροδεξιάς, η οποία είναι σφόδρα αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Έν...


Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Κεντροδεξιάς – Ακροδεξιάς, η οποία είναι σφόδρα αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα
απαγορεύσει στους Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός της ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.





Επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τις 24 του ερχόμενου Ιουνίου, μεταθέτοντας τη διαδικασία νωρίτερα κατά έναν και πλέον χρόνο, ώστε η χώρα να υιοθετήσει το νέο σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας, το οποίο είχε εγκριθεί οριακά τον περασμένο χρόνο σε δημοψήφισμα.

Οι διπλές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Πριν από το δημοψήφισμα, Τούρκοι υπουργοί είχαν επιχειρήσει να αποσπάσουν την υποστήριξη χωρών με μεγάλες τουρκικές κοινότητες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

Οι χώρες αυτές επέβαλαν ανάλογες απαγορεύσεις επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, οι οποίες προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας, με τον Ερντογάν και κάποιους από τους συμμάχους του την περίοδο εκείνη να συγκρίνουν την κυβέρνηση του Βερολίνου με το ναζιστικό καθεστώς.

«Η τουρκική ηγεσία Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

«Οι προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία είναι ανεπιθύμητες και επομένως δεν θα τις επιτρέπουμε εφεξής», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η αντίθεση της Αυστρίας σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι κάτι νέο.

Ο προηγούμενος καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, είχε δηλώσει το 2017 ότι θα προσπαθήσει να απαγορεύσει τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων υπουργών.

Έκτοτε ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες για την απαγόρευση συναθροίσεων από μη Αυστριακούς πολιτικούς.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστρία είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής, όπως και στη Γερμανία.

Οι συντηρητικοί του κ. Κουρτς συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας, γεγονός που καθιστά την Αυστρία τη μοναδική χώρα στη δυτική Ευρώπη με ανοικτά ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση.

Αμφότερα τα κόμματα θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν η Αυστρία θα απαγορεύσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις όλων των τουρκικών πολιτικών κομμάτων, ο κ. Κουρτς απάντησε καταφατικά.

tribune.gr
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"