GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Ξεφουσκώνει» η Novartis; - Επιστρέφουν την δικογραφία γιατί δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία

Ανατροπή έρχεται για την υπόθεση της Novartis που έχει συνταράξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν στ...Ανατροπή έρχεται για την υπόθεση της Novartis που έχει συνταράξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία και αυτά που καταθέτουν οι μάρτυρες δεν είναι αρκετά για
να τεκμηριώσουν κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων μελών της Βουλής.
Έτσι η δικογραφία θα λάβει πάλι τον δρόμο προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους Eισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη για να συμπληρωθεί περαιτέρω.
Τα στοιχεία από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη» φέρεται ότι ήταν ελλειπή. 

Η πρώτη σε κατάθεσή της αναφέρει μαρτυρίες για τις σχέσεις οικονομικών δοσοληψιών μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα, τις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τέλος με τον Άδωνι Γεωργιάδη.Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμοςε Σαράφης» αναφέρει τι γνωρίζει για τον Μάριο Σαλμά, και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η μάρτυς «Αικατερίνη Κελέση» για τον Γιάννη Στουρνάρα

«Η Αικατερίνη Κελέση αναφέρει οτι «η σχέση του αντιπροέδρου της Νοβάρτις με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ ήταν στον ΙΟΒΕ. Απο τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της Νοβάρτις με την Mindwork εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων που ανήκει στην σύζυγο Στουρνάρα. Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιό στενές όταν ο Γ. Στουρνάρας έγινε υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμμένα την περίοδο 2012-2014 η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Νοβάρτις.

Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ηταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στην διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα, για απόρρητες πληροφορίες αλλα και για να επιρεαστούν οι ενεργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προυπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως την Νοβάρτις».

Προσθέτει μάλιστα οτι ο Γιάννης Στουρνάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση 65 εκ ευρώ στην Νοβάριτς. Για το ίδιο ποσό αναφέρει η μάρτυρας δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2 εκ ευρώ και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

«Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορών να προσδιορίσω.
Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, πρίν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη οτι προορίζονταν για τον τελευταίο.
Είναι βέβαιον οτι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον 1 εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».

Για τον Γιάννη Κυριόπουλο

«Περαιτέρω απο τα χρήματα της αμοιβής της Mindwork ελάμβαναν δώρα εκτός απο τον Γ. Στουρνάρα και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, οπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ.
Ο τελευταίος εξυπηρετούσε την Νοβάρτις με τις δημόσιες σχέσεις και επαφές του και υπολογίζω οτι έλαβε συνολικά απο την Νοβάρτις τουλάχιστον 4 εκ. Ευρώ.
Τέλος ιδιαίτερα σημαντική στα παραπάνω πλαίσια και πρέπει να αναφερθεί ειναι η περίπτωση του Harvard Project, το τελικό γεγονός του οποίου στα τέλη του έτους 2013 διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής η Mindwork.
Μέσω αυτού του προγράμματος η Νοβάρτις αποσκοπούσε να αναβαθμίσει τον ηγεμονικό της ρόλο στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα δίνοντας χρηματικά ποσά ως δώρα στους τότε Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών».

Για τον Αντώνη Σαμαρά

«Περί τα μέσα του έτους 2013, ο Φρουζής συναντήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσοναιτ, τύπου τρόλευ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μώβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά.»

Σε επόμενη καταθεσή της στις 11 Δεκεμβρίου του 2017 η μάρτυρας με το ψευδώνυμο Κελέση προσθέτει οτι «το ποσό που δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στα πλαίσια του σχεδόν Harvard, αποσκοπούσε να εξασφαλίσει την εύνοια του πρωθυπουργού υπερ των εμπορικών σκοπών της Νοβάρτις.
Με το σχέδιο αυτό η Νοβάρτις δέσμευσε δια της καταβολής χρημάτων- δώρων τους 1. Αντώνη Σαμαρά 2. Ιωάννη Στουρνάρα 3. Αδωνι Γεωργιάδη 4. Διοικητή του ΕΟΠΠΥ ετσι ώστε να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας.
Διαρκής πολιτική της Νοβάρτις ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας.
Χαρακτηριστικά στο αμφιθέατρο της Νοβάρτις Ελλάς το ετος 2013 η 2014 ο Φρουζής απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο ΔΣ της εταιρείας είχε πεί οτι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Νοβάρτις και οτι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την Νομάρτις».

Σε νέα κατάθεσή της, στις 28 Ιανουαρίου, η Αικατερίνη Κελέση είπε για τον Αντώνη Σαμαρά:

Ερώτηση: Στην από 1-12-2017 ένορκη κατάθεσή σας, αναφέρατε ότι περί τα μέσα του έτους 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μαζί του μια μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων τα οποία παρέδωσε στον τότε πρωθυπουργό.

Πώς κανονίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση και πως γνωρίζετε ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά;

Απάντηση: Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίον είχε αναπτύξει επαφή.
Ακολούθως, μέσω της γραμματέως του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες (14:00-15:00).
Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία, ο Φρουζής, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με αυτοκίνητο (αν θυμάμαι καλά μάρκας ΒΜW, χρώματος μαύρου) και για το λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του.
Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Νοβάρτις στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει, στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραμματεία του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επίκειται άμεσα άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου.

Στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Κατερίνα Κελέση κατέθεσε για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι επαφές με τους στενούς συνεργάτες του

«...ο κ.Φρούζης είχε συνάντηση την 26/9/2013 με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του τελευταίου (πρώην πρωθυπουργού), καθώς επίσης και την 18/10/2013 είχε δεύτερη συνάντηση με τον Δημήτρη Πτωχό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την 21/10/2014 ο Φρούζης είχε συνάντηση με τον Παπασταύρου, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά... Την 3/4/2014 είχε συνάντηση στον 1ο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και την 14/4/2014 στην Λ.Αθηνών 110, 5ος όροφος με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, είχε μάλιστα και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου που είναι lazarch@primeminister.gr...»

Στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Κατερίνα Κελέση κατέθεσε για τον Αδωνι Γεωργιάδι.

Οι επαφές Γεωργιάδη-Φρούζη

«... Οπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεσή μου, ο κ.Φρουζής είχε πολύ στενή σχέση με τον κ.Αδωνι Γεωργιάδη και είχε πολύ συχνές συναντήσεις, τόσο με τον πιο πάνω Υπουργό, όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Νοβάρτις.

Γνωρίζω, συγκεκριμένα ότι ο κ.Φρούζης συναντήθηκε με τον Αδωνι Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα (10/9/2013) είχε συνάντηση επίσης στο Υπουργείο με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα.
Επίσης συνάντηση με τον κ.Γεωργιάδη ο κ.Φρούζης είχε και την 30/9/2013, όπως προκύπτει από σχετικές σημειώσεις του κ.Φρούζη, όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική.

Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κύρια συνάντηση του Υπουργού με τον Φρούζη και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον Υπουργό, ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι, όπως σας έχω ήδη καταθέσει.

Σημειώνω ότι ο Φρούζης σε ιδιόχειρες του αναφέρει συνάντηση 30 λεπτών και με τον Ιωάννη Στουρνάρα, Κι εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρούζη, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας, όπως σας έχω καταθέση ήδη.

Θέλω επίσης να σας αναφέρω, ότι στις αρχές του έτους 2014, ο κ.Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρούζη εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο, με το οποίο τον ενημέρωνε για τις δαπάνες που θα έκανε το Υπουργείο Υγείας το πρώτο τετράμηνο του 2014 στον χώρο του φαρμάκου, για τα ποσά του rebate και του clow back των φαρμακευτικών εταιρειών, για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, για τις συνταγογραφήσεις των γενοσήμων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, ήτοι πληροφορίες για ενέργειες του Υπουργείου, που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ.Φρούζης. ...»

Τι αναφέρει για χρηματισμούς Αδωνι

Σε όλο σημείο της κατάθεσής της αναφέρει

«...Γνωρίζω ότι ο Φρούζης έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος.
Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρούζης; τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνι Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του Υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα, περίπου...»

Ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

Για τον Μάριο Σαλμά

«Στη συνέχεια των όσων έχω καταθέσει σας αναφέρω πως όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς,  Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας.

Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβάρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό.

Περί τα τέλη του 2012 ο Φρουζής, υπό τον μανδύα του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη, και ο τότε πρόεδρος της εταιρείας SCHROEKENFUCKHS. Προφανώς η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οφειλές του Δημοσίου έναντι της Νοβάρτις Ελλάς και προφανώς το HARVARD PROJECT έγινε για τον ίδιο λόγο.

Σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Σαλμά, κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα

Εξάλλου, όσον αφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο rebate και clawback (To rebate, ως έννοια, μπορεί να ταυτιστεί με την έκπτωση επί του τζίρου που κάνουν οι εμπορικές εταιρείες στους προμηθευτές τους.
Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει να του γίνουν εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες αιμοκάθαρσης κ.λ.π.) βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού. Από την άλλη, το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας).

Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία MINDWORK συμφερόντων της Λίνας Νικολακοπούλου συζύγου του κ. Στουρνάρα.
Αυτές οι χορηγίες, αντιστοιχούσαν σε χρηματοδότηση συνεδρίων και εκδηλώσεων της ΕΣΔΥ, οι οποίες ωστόσο, ήταν υπερβολικές σε σχέση με το πραγματικό κόστος των συνεδρίων αυτών.

Μάλιστα, προκειμένου ο Φρουζής να ενισχύσει τις χορηγίες προς την MINDWORK, παρότρυνε τις φαρμακευτικές-μέλη του ΣΦΕΕ, να χορηγούν με μεγάλα χρηματικά ποσά τα συνέδρια της MINDWORK, λέγοντας στους εκπροσώπους αυτών ότι έχει συμφωνήσει με τον υπουργό τη νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

pronews.gr