GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μακρόν: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν πάρει έναν δρόμο που «μας οδηγεί στον πόλεμο με το Ιράν».

Yπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τεχεράνη τάχθηκε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκτιμώντας πως οι χώρες οι...



Yπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τεχεράνη τάχθηκε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκτιμώντας πως οι χώρες οι οποίες καταγγέλλουν συνεχώς τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της
Ισλαμικής Δημοκρατίας (οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία) έχουν πάρει έναν δρόμο που «μας οδηγεί στον πόλεμο με το Ιράν».
Διαβεβαιώνοντας πως σκοπεύει να επισκεφθεί την Τεχεράνη, παρά την ακύρωση της προπαρασκευαστικής επίσκεψης που θα έκανε την Παρασκευή ο υπουργός του των Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξήγησε πως θεωρεί μεν πως είναι απαραίτητο να «αυξηθεί η διεθνής πίεση στο Ιράν», χωρίς ωστόσο να «διακοπούν οι σχέσεις».
«Ο επίσημος λόγος που εκφέρουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, σύμμαχοί μας από πολλές απόψεις (...), είναι ένας λόγος που θα μας οδηγήσει στον πόλεμο με το Ιράν», επέμεινε ο Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια «εσκεμμένη στρατηγική ορισμένων». Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, «είναι πολύ σημαντικό εμείς να διατηρήσουμε κάποιες ισορροπίες».
«Χρειάζεται μια περιφερειακή στρατηγική για να περιοριστούν οι ιρανικές ενέργειες» στην περιοχή, συνέχισε ο Μακρόν, προειδοποιώντας πως «αν διακόψουμε κάθε συζήτηση», ο κόσμος θα οδηγηθεί σε μια «σύγκρουση ακραίας βαρβαρότητας».
Σημείωσε παράλληλα πως προϋπόθεση για την επίσκεψή του στην Τεχεράνη είναι η «επάνοδος στην ηρεμία» και ο «σεβασμός των ελευθεριών», ωστόσο, όπως ανέφερε, «τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί» με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση.
Το καθεστώς του Ιράν είναι αντιμέτωπο από την περασμένη Πέμπτη με ένα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, κι έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.
Το κίνημα αυτό είναι το πρώτο αυτού του μεγέθους μετά το 2009, όταν η επανεκλογή του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"