GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βόμβα Κοτζιά για Κ.Καραμανλή: “Δεν υπήρξε κανένα βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια” – Δεν παραχώρησε ποτέ τον όρο Μακεδονία!

«Bόμβα» μεγατόνων έριξε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς όπως είπε «Στο Βουκουρέστι δεν υπήρξε κανένα Βέτο». Δήλωση π...«Bόμβα» μεγατόνων έριξε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς όπως είπε «Στο Βουκουρέστι δεν υπήρξε κανένα Βέτο».
Δήλωση που συμφωνεί με την
φερόμενη ως «διαρροή» του Κ.Καραμαλή.

Πρέπει να δοθούν αμέσως τα πρακτικά για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι διαδίδουν ασυναρτησίες ώστε να παραδώσουν το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια. 

Τι ακριβώς έγινε τότε.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά ότι θα πρέπει να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων.
Υπάρχει μόνο αναφορά σε σύνθετη ονομασία.

Αρα ποιοι και γιατί διαδίδουν ότι υπήρχε συμφωνία για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008;

Προκάλεσε αυτό την οργή Κ.Καραμανλή;Υπενθυμίζουμε τις «διαρροές» Κ.Καραμανλή για Σκοπιανό:

Από πού βγαίνει ότι είχα δεσμευτεί για τον όρο «Μακεδονία»;

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η συμφωνία κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» τόνισε σε βουλευτές με τους οποίους συνομιλεί ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Υπάρχει μία παρανόηση» εξηγεί ο Κώστας Καραμανλής.
« Εγώ ποτέ δε δέχθηκα ονομασία με τον όρο »Μακεδονία’‘ ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά.

«Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μία κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν.

Οι Σκοπιανοί μέσα στο εμπρηστικό αλυτρωτικό κλίμα που καλλιεργούσε εκείνη την εποχή ο Γκρουέφσκι, αρνήθηκαν τα πάντα.

Η διαπραγμάτευση κατέρρευσε.

Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι», τονίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μετά από την την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και τις επιπτώσεις του στη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι “η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου -άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι.
Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας.
Όσον αφορά τον αλυτρωτισμό, είναι ολοφάνερο ότι υποστηρικτικά δρα κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό.

Όσον αφορά το ονοματολογικό, αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή.
Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο”.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα απάντησε:

“Με τους Αλβανούς - που πρέπει να σας πω ότι κάναμε μεγάλο βήμα-υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα.
Με το άλλο κράτος, με τη fYROΜ, για το χρονοδιάγραμμα αυτό πρέπει ακόμα να υπάρξει επεξεργασία.
Είμαστε κοντά σε ορισμένα ζητήματα λύσεων.
Νομίζω ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν την Τετάρτη, 24 του Γενάρη στο Νταβός, θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε”.

Αναφερόμενος στην προοπτική να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ο κ.Κοτζιάς είπε ότι

“στο ΝΑΤΟ έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η χώρα fYROM σε αυτό εάν δεν ικανοποιήσει τους όρους που προαπαιτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και δε λύσει τα εκκρεμή της ζητήματα.

Χρήση βέτο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ.

Επειδή πρόσφατα διάβασα όλα τα πρακτικά, και του γεύματος, και του δείπνου, και της συνεδρίασης της κανονικής.
Βέτο δεν ετέθη.

Και αν χρειαστεί θα μιλήσω διαβάζοντας πρακτικά κάποια στιγμή…

Η διεύρυνση θέλει ομοφωνία.
Εφόσον λυθούν τα προβλήματά μας αυτό θα ικανοποιηθεί.
Θέλω να σας πω ότι στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στο ΝΑΤΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών -14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση- είχαν συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις.
Όταν έχεις τη συντριπτική πλειοψηφία μαζί σου, όπως την έχουμε και εμείς σήμερα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να θέσεις veto” .

Ο κ.Κοτζιάς ρωτήθηκε αν οι αναφορές του έχουν να κάνουν με το Βουκουρέστι και απάντησε:

“Ναι, για το 2008 στο Βουκουρέστι.
Τα πρακτικά είναι πάρα πολύ σαφή.
Στο Βουκουρέστι έθεσε άλλη μικρή χώρα Βέτο, για άλλο ζήτημα, κατά τη συζήτηση του θέματος.
Ενός είδους Βέτο”.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"