GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μοιράζει πόνο ο Αμβρόσιος: «Καλύτερα να με λένε φασίστα παρά Κατσαπλιά» – Δυναμικό «ΟΧΙ» της Αιγιάλειας

Ηχηρό μήνυμα για την πεποίθηση της τοπικής κοινωνίας, πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική, απέστειλαν οι περίπου 800 αιγιαλείς α...Ηχηρό μήνυμα για την πεποίθηση της τοπικής κοινωνίας, πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική, απέστειλαν οι περίπου 800 αιγιαλείς αλλά και επισκέπτες από Αθήνα, Αρκαδία κλπ. που
συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας και με τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΙΛΕΑ και πλήθους συλλόγων και φορέων.
Αξιοσημείωτη, πάντως, ήταν η παρουσία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, καθώς ήταν παρόντες οι βουλευτές κ.κ. Παναγιώταρος και Λαγός, όπως και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας κ. Αρβανίτης και μέλη οργανώσεων προσκείμενων στη ΧΑ.
Η πλατεία Φανερωμένης γέμισε κόσμο που αψήφισαν τον βροχερό καιρό και υπερασπίζονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την αντίθεση της χρήσης του όρου για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος:

«Κάτω τα βρώμικα χέρια σας από τη Μακεδονία μας!»


Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, είπε: «Υπήρξα μαθητής του Γυμνασίου – Λυκείου στη γειτονική πόλη των Πατρών κατά τα έτη 1950 – 1956. Τότε οι καθηγητές μας φύτευαν στις καρδιές μας την αγάπη προς την πατρίδα, προς την Μητέρα πατρίδα! Τη δοξασμένη Ελλάδα μας!
Το μάθημα της Ιστορίας ένα σκοπό είχε:
Να εδραιώσει και να φυτέψει στις εφηβικές μας καρδιές την αγάπη προς το Χριστό και την Ελλάδα μας.
Χριστός και Ελλάδα ήταν η καθημερινή μας… τροφή. 
Ειδικότερα για τη Μακεδονία μας είχαμε ένα και μοναδικό καθημερινό τραγούδι, το γνωστό ΄΄Μακεδονία ξακουστή΄΄.
Έτσι λοιπόν οι δάσκαλοι και καθηγητές μάς έμαθαν να αγαπάμε τη Μακεδονία. Αυτό ακριβώς εφαρμόζω και εγώ σήμερα. Πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας, την Μακεδονία μας!».
Και ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε ως εξής: «Επιθυμώ, τέλος, να δώσω μια σκληρή απάντηση σε μερικούς κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εντελώς αδιάντροπα, οι αγράμματοι αυτοί άνθρωποι, τα ανθρωπάκια, οι νάνοι και ανόητοι, οι ξετσίπωτοι, αποτόλμησαν να εκστομίσουν από το βρώμικο στόμα τους ΄΄κυβερνητικοί κύκλοι ταύτιζαν την ηγεσία της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, ενώ μεταξύ άλλων εξέφραζαν ερωτήματα για το εάν η ηγεσία της αποφάσισε να κάνει ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας΄΄.
Συγκεκριμένα, για να αποδυναμώσουν τη φωνή μας, έθεσαν την εξής ερώτηση: ΄΄Άραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;΄΄.
Κάποιοι, μάλιστα, αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν: ΄΄Αμβρόσιος ο ναζιστής, ο χουντικός, ο εθνικιστής, ο χρυσαυγίτης, ο ακροδεξιός, ο φασίστας΄΄.
Οπωσδήποτε τα κορυφαία προσωνύμια τα οποία κατά καιρούς μού έχουν αποδώσει κάποιοι ΄΄φανατικοί φίλοι μου΄΄ είναι δύο: ΄΄Αμβρόσιος, ο συνεργάτης των Γερμανών στην καταστροφή των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και Αμβρόσιος ο διαφωτιστής στη Γυάρο. Προς όλους αυτούς από τη θέση αυτή απαντώ:
΄΄Αγαπητοί μου φίλοι, προτιμώ οποιοδήποτε από τα παραπάνω επίθετα, αφού όλα αυτά έχουν σχέση με την έννοια της Πατρίδος.
Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά!
Ούτε συμμορίτη!
Ούτε άθεο και Αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη!
Κάλλιο φασίστα, παρά κατσαπλιά!
Αγαπώ την Ελλάδα μας, αγαπώ τη Μακεδονία μας, για την απελευθέρωση της οποίας έχυσαν το αίμα τους όχι μόνο οι ήρωες στρατιώτες μας αλλά και οι ιερείς μας, ακόμα και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας!
Ως ένας πατριώτης και όχι ως ένας κατσαπλιάς, σας καλώ να μην επιτρέψουμε σε αυτούς τους νέους κατσαπλιάδες που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα μας να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία μας!
Σας καλώ να ενώσουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες των Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι συγκεντρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και μαζί τους θα βροντοφωνάξουμε:
Κάτω τα χέρια σας από τη Μακεδονία μας!
Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον!».Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης: «Η στάση μας στο θέμα της Μακεδονίας είναι η Λυδία Λίθος για το σύνολο της εθνικής μας κυριαρχίας και υπόστασης»

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο κεντρικός ομιλητής του σημερινού συλλαλητηρίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ως γνωστόν, η Μακεδονία μας υπήρξε άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζει υπό την απειλή της απληστίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο από το 1991, μετά την απόσχισή του από το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας καπηλεύεται και απροκάλυπτα σφετερίζεται  το όνομα της Μακεδονίας μας, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδος εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την ιστορική αλήθεια.
Όμως, το ελληνικό αίμα σε δύσκολους καιρούς κατά την πορεία της Ιστορίας της Μακεδονίας και ο τίμιος ιδρώτας των Ελλήνων κατά τις ημέρες ειρήνης και ευτυχίας, πότισαν επί ολόκληρες χιλιετίες την ελληνική μακεδονική γη.
Εξ άλλου, το ελληνικό έθνος στον χώρο αυτό της Μακεδονίας μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων και ερμήνευσε με την λεπτότητα του πνεύματός του τις υψηλές διδασκαλίες των φιλοσόφων του, τις οποίες από εκεί διέδωσε και μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο.
Είναι γη Αγίων, ηρώων και αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Και τώρα, ένα αλλογενές κρατίδιο, εκμεταλλευόμενο τις γενικότερες ανακατατάξεις στον ευαίσθητο τούτο χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίο δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα.
Η στάση μας στο θέμα της Μακεδονίας είναι η Λυδία Λίθος για το σύνολο της εθνικής μας κυριαρχίας και υπόστασης.
Αν υποκύψουμε στους ωμούς εκβιασμούς και παραδώσουμε αμαχητί το όνομα ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου.
Όλοι εκείνοι που σήμερα έχουν αλυτρωτικές βλέψεις θα απαιτούν να τις υλοποιήσουν και εμείς θα επαιτούμε τη σύμπραξη ανύπαρκτων συμμάχων.
Αν συμβεί το απευκταίο είναι σίγουρο πως οι Σκοπιανοί ευθύς θα καταπατήσουν τις υπογραφές τους και θα θέσουν από θέσεως ισχύος πλέον όλα τα συμπαρομαρτούντα με το σκοπιανό ζητήματα: Αλυτρωτισμός, περιουσίες, ονοματοδοσία προϊόντων, τοπωνυμίων, αεροδρομίων, Μακεδονική Εκκλησία, ιστορική κληρονομιά.
Γι’ αυτό ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγό του θα πρέπει να δοθεί στο κράτος των Σκοπίων. Διακηρύσσουμε απεριφράστως ότι η Μακεδονία μας είναι ελληνική και μόνον!».


Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με σύντομους χαιρετισμούς του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της ενότητας και της ομοψυχίας για την επίλυση τόσο εθνικών, όσο και τοπικών ζητημάτων, της προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κ. Βάνας Μπεντεβή η οποία αναφέρθηκε με λεπτομερή ιστορικά στοιχεία στην ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων και της σλαβικής προέλευσης των Σκοπιανών, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου κ. Μαίρης Χρονοπούλου η οποία έκλεισε τη σύντομη ομιλία της με την ιαχή «Ζήτω η Μακεδονία, ζήτω η Ελλάδα», του υπεύθυνου του Παραρτήματος Νοτίου Ελλάδος του πολιτιστικού συλλόγου «Άρατος» κ. Βασίλειου Γεωργαντά και του πρώην περιφερειακού συμβούλου κ. Νικόλαου Τσάνη, ενώ χορωδία αγοριών και κοριτσιών τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή» μέσα στη βροχή, προκαλώντας συγκίνηση.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


filodimos.gr