GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δήλωση «βόμβα» από Ν.Κοτζιά: «Θα προχωρήσουμε τμηματικά στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων»

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά από τα 6 έως τα 12 ν.μ., προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μ...



Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά από τα 6 έως τα 12 ν.μ., προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε
εκπομπή της ΕΡΤ.
Ουσιαστικά ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την εφαρμογή της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που αναγνωρίζει στη χώρα μας την αύξηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη το 1982 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1994.
Tο επόμενο έτος, η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί casus belli για την Τουρκία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η τμηματική αυτή επέκταση θα ξεκινήσει από το Ιόνιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία.

Το πρόβλημα μας είναι η υφαλοκρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά.

Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».
«Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία.
Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές» υπογράμμισε.

pronews.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"