GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το πέτρινο καράβι του Αιγαίου: Το νησάκι των 422 κατοίκων με την αυθεντική ομορφιά και τη μαρτυρική ιστορία

- «Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν σε αυτό το βόρειο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους διέφυγαν με μικρά σκάφη, οι υπόλοι...

-


«Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν σε αυτό το βόρειο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους διέφυγαν με μικρά σκάφη, οι υπόλοιποι, προτιμώντας να πεθάνουν αντί να παραδοθούν, κατέφυγαν σε μια πυριτιδαποθήκη και ανατινάχτηκαν.
Το όνομα αυτού του μακρινού, θεωρητικά ελαφρώς πένθιμου νησιού, σημαίνει “διάστικτα πράγματα” στα αρχαία ελληνικά.
Μόνο λίγοι εκδρομείς φτάνουν από την κοντινή Χίο, οπότε οι παραλίες του νησιού – Κατσούνη, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέττα, Λάκκα και Λήμνος – είναι σχεδόν πάντα ήσυχες».

-


Κάπως έτσι περιγράφει τα Ψαρά η βρετανική Telegraph σε πρόσφατο αφιέρωμα της για τα πιο αραιοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας.
Το μαρτυρικό νησί, το «Πέτρινο καράβι» όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι ντόπιοι, είναι όντως αραιοκατοικημένο.
422 κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, ζουν στα 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού.
Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί τα περιγράφουν σαν «μια κουκίδα στο πέλαγος, μακριά από τα γνωστά τουριστικά μονοπάτια».
Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια.
Γιατί σ’ αυτή την κουκίδα, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Δημήτρη Παπανικολή και του γνωστού εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, αν το θελήσεις μπορείς να ανακαλύψεις τον δικό σου προσωπικό επίγειο παράδεισο.
Κάθε γωνιά των Ψαρών είναι κι ένα προσκύνημα.
Η φυσική αγριότητα των βράχων θυμίζουν στον επισκέπτη την Ιστορία.
Η ασύλληπτη λιτότητα του τοπίου, που ζεσταίνει ο Ψαριανός ήλιος, υπόσχεται τη γαλήνη.
Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ψαρών τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου και γίνεται αφορμή για εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.Υπάρχουν και παραλίες..

-


Οι υπέροχες παραλίες του νησιού δεν υποφέρουν ποτέ από πολυκοσμία.
Ξεχωρίζουν οι πολυσύχναστες Κατσούνη και Κάτω Γιαλός, μέσα στον οικισμό, τα Λαζαρέττα με την ψιλή άμμο και τα όμορφα κοχύλια, η Λάκκα και η παραλία της Λήμνου.
Φεύγοντας από το νησί που το όνομά του έχει γραφτεί με ολόχρυσα γράμματα στο βιβλίο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, θα πάρεις μαζί σου ψαριανό θυμαρίσιο μέλι.
Λένε πως βρίσκεται στον γευστικό κολοφώνα της παραγωγής μελιού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο επειδή τρυγιέται μόνο μια φορά το χρόνο.

-
-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



ΠΗΓΗ:dinfo.gr