GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ν. Τσούνης, αρχηγός ΓΕΝ: - Η παρουσία νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο διεθνοποίησε την προκλητικότητα της Αγκυρας -Τα υποβρύχια 214, είναι το πλεονέκτημα του Ναυτικού μας

Συνέντευξη στη ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ «Η Τουρκία ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες», τονίζει σε συνέντευξή του στο press...



Συνέντευξη στη ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

«Η Τουρκία ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες», τονίζει σε συνέντευξή του στο presspublica, ο αρχηγός του
Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης, προσθέτοντας ότι οι πρακτικές της Τουρκίας και οι απειλές να θεωρεί αιτία πολέμου((casusubelli), το αναμφισβήτητο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.



O κ. Τσούνης, αναφερόμενος στην παρουσία της νατοικής δύναμης στο Αιγαίο, επισημαίνει ότι συνέβαλε, μαζί με το κλείσιμο των βορείων συνόρων, στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «μια άλλη πολύ ουσιαστική παράμετρος της εδώ παρουσίας της νατοϊκής δύναμης είναι και η διεθνοποίηση των τουρκικών αναθεωρητικών απαιτήσεων και πρακτικών. 
Πιο συγκεκριμένα, τα ξένα πληρώματα και κατ’ επέκταση οι Κυβερνήσεις τους, διαπιστώνουν από κοντά την τουρκική προκλητικότητα, και – με τον καιρό – καταλαβαίνουν τις αιτίες των προβλημάτων στη περιοχή και το δίκαιο των διαμαρτυριών μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ένοπλες δυνάμεις, είπε ότι «ο προϋπολογισμός μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί  στο 1/3 από τον προ κρίσεως προϋπολογισμό». 
Αλλά συμπλήρωσε «η θέληση για επίλυση, η επιμονή στο στόχο και η μεθοδική προσπάθεια φέρνει λύσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214, τα κοινώς αποδεκτά ως τα πιο αξιόμαχα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο, που είχε παραγγείλει το ναυτικό και είχε πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. 
Όταν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέρρευσαν και τα υποβρύχια κινδύνευαν να σαπίσουν ή να εκποιηθούν σε υποπολλαπλάσια τιμή, τότε το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από την Κυβέρνηση και έλαβε άδεια ολοκλήρωσης του προγράμματος, με δικό του προσωπικό. 
Έτσι αυτήν τη στιγμή έχουμε τα πιο σύγχρονα μη πυρηνικά υποβρύχια στον κόσμο, πλήρως επιχειρησιακά και ενταγμένα στο  Στόλο αποτελώντας το πλεονέκτημα  Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο». 

Ο αρχηγός, μιλά ακόμη για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τονίζοντας με ‘έμφαση ότι με αμοιβαία κατανόηση, την αποδοχή, από όλους, των πανανθρώπινων αξιών και την καθημερινή τριβή, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αφομοιωθούν.

Κάνει επίσης μνεία, στην πορεία του και την δουλειά του στο Πολεμικό Ναυτικό, τις προσωπικές επιθυμίες του και την Ελλάδα που κρύβει μέσα του.

Αρχηγέ βλέπω στο γραφείο σας αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης. 
Είστε υπέρμαχος της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων στον τόπο μας?
Οι κορυφαίες αυτές δημιουργίες αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά.  
Συνεπώς πρέπει να διασφαλιστεί η θέασή τους από όσους περισσότερους γίνεται.  
Θα μου άρεσε να εκτίθενται εκ περιτροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ονομαστά μουσεία του εξωτερικού, τα οποία αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.  
Από την άλλη πλευρά η επιστροφή πχ των μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο θα αποτελέσει κίνητρο επισκέψεως ακόμη περισσοτέρων τουριστών στη χώρα μας.  
Σε κάθε περίπτωση το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ή μάλλον καλύτερα το “ δημιουργικό τους αποτύπωμα”  δεν δύναται να αμφισβητηθεί. 
Τα αριστουργήματα αυτά δημιουργήθηκαν από χέρια ελληνικά και ως εκ τούτου είναι και θα είναι ελληνικά στην παγκόσμια συνείδηση, κανείς δεν μπορεί να αλλοιώσει την ταυτότητα τους.



Πως καθορίζεται το ημερήσιο πρόγραμμα του Αρχηγού
Η μέρα ξεκινάει περί τις επτά και μισή το πρωί με την άφιξη στο γραφείο και τελειώνει περί τις εννέα το βράδυ με την αποχώρηση. 
Οι υποχρεώσεις ποικίλουν, είναι υποχρεώσεις ενδοναυτικές, δηλαδή αφορούν καθαρά θέματα του ναυτικού και υποχρεώσεις της δημόσιας ζωής. 
Παράλληλα το κινητό είναι ανοιχτό εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο και πιστέψτε με χτυπάει με μεγάλη συχνότητα. Κάθε πρωί γίνεται μια συντονιστική συνάντηση παρουσία όλων των άμεσων συνεργατών όπου ανακοινώνονται οι σημαντικές υποθέσεις που προέκυψαν, αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση   και η επικαιρότητα, ιεραρχούνται οι ενέργειες και δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις και εντολές.  
Κατόπιν κάθε Διευθυντής συντονίζει στο δικό του Τμήμα τα πρακτέα.

Ποιός ζωγράφος και ποιος ηθοποιός σας συγκινεί;  
Ο Τσαρούχης, ο Τσόκλης, ο Άγγελος και ο Γιάννης Σταύρου. 
Και στο θέατρο οπωσδήποτε ο Νικήτας Τσακίρογλου.  
Δυστυχώς όμως η έλλειψη χρόνου δεν επιτρέπει αρκετή ψυχαγωγία.

Αν δεν είχατε ακολουθήσει τη συγκεκριμένη καριέρα, σε ποιό χώρο θα φανταζόσασταν τον εαυτό σας
Σκηνοθέτης.  Ίσως είναι και απωθημένο.


Κατά κάποιο τρόπο και τώρα σκηνοθετείτε στο χώρο του Ναυτικού!
Υπό μία ευρεία έννοια ναι! 
Γιατί τι είναι η σκηνοθεσία; είναι η τέχνη του συντονισμού και του ελέγχου των στοιχείων μιας παράστασης. 
Μέρος της διοίκησης που ασκεί ένας αρχηγός εμπεριέχει και τα στοιχεία του συντονισμού και ελέγχου, επομένως προσεγγίζοντας το αφαιρετικά μπορούμε να πούμε, ναι ένας αρχηγός σκηνοθετεί.

Στο πεπρωμένο πιστεύετε;
Θεωρώ ότι το κισμέτ δεν κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της διαδρομής μας.
Οι  άνθρωποι  καθορίζουμε τη μοίρα μας.

Εσείς Αρχηγέ που αποδίδετε την πετυχημένη σας διαδρομή;
Πιστεύω στην εργατικότητα, στο πνεύμα συνεργασίας, στη διαρκή προσπάθεια να γίνομαι καλύτερος, στη στοχοπροσήλωση και στην επιλογή να μην αποφεύγω αλλά να επιδιώκω την ανάληψη θέσεων ευθύνης καθώς και στη μακροχρόνια θητεία μου στα πλοία.

Φαντάζομαι είστε πλήρης ελληνικών εικόνων!
Ποιό μέρος της Ελλάδος είναι ξεχωριστής ομορφιάς?
Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, χάρη στη δουλεία μου έχω γεμίσει τη μνήμη μου με απίστευτης ομορφιάς εικόνες που απλόχερα σου προσφέρει το αιγιακό αρχιπέλαγος.
Δεν υπάρχει σπιθαμή του ανατολικού αιγαίου την οποία δεν έχω  επισκεφθεί.  Μέσα από ισάξιας ομορφιάς εικόνες, αν έπρεπε να επιλέξω μία, θα επέλεγα τη μαγεία  που σου προσφέρει η θέαση της εισόδου στη Σύμη το ξημέρωμα, είναι ανεπανάληπτη.

Ποιό χαρακτηριστικό της δουλειάς σας χρωματίζει το χαρακτήρα ενός Αξιωματικού?
Η στρατιωτική προσέγγιση των πραγμάτων επιτάσσει να λειτουργείς σχεδόν αποκλειστικά βάσει κανόνων με “στρατιωτική” πειθαρχία και δικαιοσύνη.
Καλείσαι ακόμη, να υποτάσσεις το εγώ στις ανάγκες της συνεργασίας και πρωτίστως να δρας με κυρίαρχο άξονα την αγάπη προς την Πατρίδα.
Η καθημερινή ενασχόληση με την Άμυνα προϋποθέτει μία αυξημένη ευαισθησία αναφορικά με την αγάπη προς την Πατρίδα.

Η αγάπη αυτή προς την Πατρίδα “περιλαμβάνει” τους μετανάστες;
Φυσικά και ναι! Αλλά με προτεραιότητα στους πρόσφυγες.   
Εξάλλου, σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσει την πατρίδα των νυν προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι δύνανται να εξελιχθούν σε πατριώτες.


Πως θα επιτευχθεί μία τέτοια ευτυχής εξέλιξη Αρχηγέ;
Μόνο με την αμοιβαία κατανόηση, την αποδοχή, από όλους, των πανανθρώπινων αξιών και την καθημερινή τριβή, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αφομοιωθούν.  Εξάλλου η γκετοποίηση έχει αποδειχθεί τροχοπέδη στη βελτίωση των κοινωνιών.  Μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των τρομοκρατών ανά τον κόσμο έχουν ένα κοινό.  Υπήρξαν παιδιά γκετοποιημένα.  Δράση Αντίδραση…

Πως λοιπόν θ΄αποφύγουμε την “αντίδραση”;
Τους πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να τους αγκαλιάσουμε και στο μέτρο που μπορούμε να τους βοηθήσουμε. 
Παράλληλα πρέπει να συμβιβαστούμε αμφότεροι σεβόμενοι τις κοινωνικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κάθε πλευράς, αποδεχόμενοι όμως το διαχρονικής ισχύος αξίωμα ότι η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.  
Η Ιστορία έχει δείξει ότι μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ομαλή και αρμονική συμβίωση.  
Παραδείγματος χάριν τη δεκαετία του 70, ως παιδί   θυμάμαι εγώ, δεχτήκαμε κύμα μεταναστών από την Πολωνία, από το Πακιστάν και την Αίγυπτο κλπ. Αρκετοί από αυτούς ενσωματώθηκαν πλήρως στην ελληνική κοινωνία και  αρκετά από τα παιδιά τους υπηρέτησαν άξια την νέα Πατρίδα τους.

Η άνοδος των άκρων ανά τον κόσμο, σχετίζεται με τα προσφυγικά εν γένει κύματα;
Η αυξημένη εισροή μεταναστών προκαλεί σε πολλούς συμπολίτες μας καταρχάς ανασφάλεια και εν συνεχεία φοβία.  
Αυτό έχει ως συνέπεια να καταφεύγουν στα άκρα λόγω της έλλειψης απαραίτητης πληροφόρησης και κουλτούρας.

Τα άκρα ουσιαστικά αντιγράφουν «πετυχημένες» πρακτικές του παρελθόντος.  
Εντοπίζουν τους αδύναμους και απομονωμένους, υποκαθιστούν το κράτος παρέχοντας βοήθεια, υποστήριξη σε καθημερινά προβλήματα και κυρίως προστασία.  
Με τον τρόπο αυτό τους καθιστούσαν οπαδούς τους.

Νατοϊκή δύναμη αποτροπής προσφύγων. 
Σε τι στοχεύει;

Η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι, μέσα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στην Κεντρική Ευρώπη, ανάγκασε το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδος.

Η δράση του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας (έναντι γενναίας χρηματοδότησης)για παραμονή των προσφύγων στο έδαφός της και επανεισδοχή όσων το εγκαταλείπουν, είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των αφίξεων των ανθρώπων αυτών στην Ελλάδα. 
Παράλληλα, η σκληρή στάση διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, που οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, έχει επιδράσει σημαντικά στη μείωση των ροών.

Μια άλλη πολύ ουσιαστική παράμετρος της εδώ παρουσίας της νατοϊκής δύναμης είναι και η διεθνοποίηση των τουρκικών αναθεωρητικών απαιτήσεων και πρακτικών. 
Πιο συγκεκριμένα, τα ξένα πληρώματα και κατ’ επέκταση οι Κυβερνήσεις τους, διαπιστώνουν από κοντά την τουρκική προκλητικότητα, και – με τον καιρό – καταλαβαίνουν τις αιτίες των προβλημάτων στη περιοχή και το δίκαιο των διαμαρτυριών μας.

Πως ακριβώς παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες οι Τούρκοι;
Η Τουρκία ερμηνεύει τις Διεθνείς Συνθήκες κατά το δοκούν. 
Βασίζεται στη στρεβλή θεώρηση ότι η κάθε Διεθνής Συνθήκη οφείλει να είναι απόλυτα ακριβής, όσον αφορά και την τελευταία γεωγραφική της λεπτομέρεια. 
Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι πρακτικά δυνατόν. 
Μια διεθνής συνθήκη, ιδιαίτερα όταν υπογράφεται για να τερματίσει έναν πόλεμο, περιγράφει μόνον τις βασικές αρχές και θέτει το πλαίσιο του καθορισμού των γεωγραφικών συνόρων. 
Η Συνθήκη των Παρισίων που αφορά στην απόδοση των Δωδεκανήσων στη χώρα μας, αναφέρει ονομαστικά τα κύρια νησιά συμπεριλαμβάνοντας και τις ‘παρακείμενες σ’ αυτά νήσους’. 
Όπως είναι προφανές δεν κάνει λόγο για την Ψέριμο για παράδειγμα. 
Το γεγονός αυτό καθιστά το νησί αμφισβητούμενο;


Σε τι συνοψίζονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις;

Αφορούν στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου. 
Κατ’ αρχήν, όπως ανέφερα και πριν, οι Τούρκοι σκοπίμως ισχυρίζονται λανθασμένα ότι ένας μεγάλος αριθμός βραχονησίδων, αλλά ακόμα και μικρά νησιά μας, δεν έχουν αποδοθεί – με βάση τις διεθνείς συνθήκες – με σαφήνεια στην Ελλάδα και συνεπώς, η χώρα μας τα έχει εντάξει στην ελληνική επικράτεια καταχρηστικά. 
Άρα υπάρχουν στο Αιγαίο κάποιες περιοχές, τις ονομάζουν γκρίζες ζώνες, που χρειάζονται νομική διευκρίνηση.

Επίσης, θεωρούν ότι τα ανατολικά μας νησιά αποτελούν προέκταση της Μικράς Ασίας προς τα δυτικά, και συνεπώς το δικαίωμα της χώρας μας σε υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι αυτό που πραγματικά της αναλογεί, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Στην ίδια λογική, θεωρούν ότι οι αρμοδιότητες στο Αιγαίο πρέπει να είναι μοιρασμένες και μάλιστα θεωρούν ότι το όριο καθορισμού τους θα πρέπει να είναι ο 25ος μεσημβρινός (περίπου στη μέση).

Τέλος, το αναμφισβήτητο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, θεωρείται αιτία πολέμου (casusbeli) για την Τουρκία. 
Είναι σαφές ότι τέτοιες απειλές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Η παγκοσμιοποίηση σας βρίσκει σύμφωνο;
Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο ερώτημά σας. Υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές πτυχές της. 
Για παράδειγμα, η παγκοσμιοποίηση μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά περιορίζει την εθνική κυριαρχία και τη λογική του έθνους -κράτους. 
Από την άλλη η τεχνολογική εξέλιξη την καθιστά αναπόφευκτη και πλέον θα πρέπει να εστιάσουμε στο πως να εκμεταλλευτούμε ότι μας προσφέρει, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις όποιες παρενέργειες.

Ποια χώρα, εκτός της Ελλάδος, έχει τρανή ναυτική παράδοση;
Η Αγγλία ασφαλώς, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του μεσαίωνα, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία των Ενετών. 
Επίσης ας μη ξεχνάμε τη ναυτική παράδοση που δημιουργούν τους τελευταίους δυο αιώνες οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες την οικονομική και τεχνολογική ευρωστία που διαθέτουν. 
Αλλά, προφανώς, καμία δεν διαθέτει ναυτική ιστορία και παράδοση 4000 χρόνων, όπως η πατρίδα μας.

Πού στοχεύει κατ΄ αρχάς η εκπαίδευση του Ναυτικού μας;
Εκπαιδευόμαστε όπως θα επιχειρήσουμε σε περίπτωση πολέμου. 
Παράλληλα εκπαιδευόμαστε σε αντικείμενα μικρότερης έντασης προκειμένου να συνδράμουμε την πατρίδα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμμετοχή μας σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ κλπ. 
Όπως αντιλαμβάνεστε η καθαρά στρατιωτική εκπαίδευση είναι πολύ πιο απαιτητική και δυναμική  από αυτήν που στόχο θα είχε να αντιμετωπίσει πχ Πειρατές.

Υπάρχουν Πειρατές!;

Φυσικά και υπάρχουν.  
Εξαθλιωμένοι άνθρωποι στα παράλια κατά βάση της Αφρικής, οι οποίοι με κάποια πειρατική ενέργεια καταλαμβάνουν ένα εμπορικό πλοίο, το οδηγούν σε ακτή προστατευμένη από δικούς τους ανθρώπους, και εν συνεχεία ζητούν λίτρα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία !

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή εναντίον της Πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας διαθέτοντας σε μόνιμη βάση αρχικά και κατά περιόδους στις μέρες μας , λόγω της οικονομικής κρίσης, μια Φρεγάτα. 
Θα πρέπει μάλιστα να ξέρετε ότι στην πρώτη αποστολή, εκτός του πλοίου,  Έλληνας ανώτατος Αξιωματικός είχε και τη διοίκηση της δύναμης.

Η Πειρατεία δυστυχώς συνιστά καθημερινό φαινόμενο.


Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση του κρατικού προϋπολογισμού στο Πολεμικό Ναυτικό;
Ο προϋπολογισμός μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί  στο 1/3 από τον προ κρίσεως προϋπολογισμό.

Και “είσαστε ακόμη ζωντανοί”;

Το Ναυτικό πάντα βρίσκει τον τρόπο. 
Ξέρετε όταν  συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα θα βρεις και τη λύση.  
Όταν αντιληφθείς ότι αυτά είναι, αυτά έχεις και μ΄αυτά πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου τότε θα βρεις και τον τρόπο. 
Βέβαια όσο η κρίση διαρκεί τόσο πιο δύσκολα μπορείς υποστηρίξεις τις ανάγκες σου και τόσο πιο δύσκολα θα επανέλθεις στην πρότερη κατάσταση. 
Η θέληση για επίλυση, η επιμονή στο στόχο και η μεθοδική προσπάθεια φέρνει λύσεις. 
Σας αναφέρω ως παράδειγμα την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214, τα κοινώς αποδεκτά ως τα πιο αξιόμαχα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο, που είχε παραγγείλει το ναυτικό και είχε πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. 
Όταν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέρρευσαν και τα υποβρύχια κινδύνευαν να σαπίσουν ή να εκποιηθούν σε υποπολλαπλάσια τιμή, τότε το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από την Κυβέρνηση και έλαβε άδεια ολοκλήρωσης του προγράμματος, με δικό του προσωπικό. 
Έτσι αυτήν τη στιγμή έχουμε τα πιο σύγχρονα μη πυρηνικά υποβρύχια στον κόσμο, πλήρως επιχειρησιακά και ενταγμένα στο  Στόλο αποτελώντας το πλεονέκτημα  Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.

Τον πολίτη που βιώνει το δράμα της καθημερινότητας γιατί θα πρέπει να τον απασχολεί το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο Αρχηγέ;
Το ασφαλές περιβάλλον μίας Χώρας είναι προϋπόθεση της παραγωγικής της διαδικασίας.  
Αυτό ακριβώς εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο τρομοκράτης για ποιόν λόγο χτυπάει τη Γαλλία για παράδειγμα και όχι την Ελλάδα;
Την Ελλάδα σίγουρα την βοηθάει η έλλειψη αποικιοκρατικού παρελθόντος που χαρακτηρίζει άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο κ.λ.π.  καθώς και αντιρατσιστική της κουλτούρα του Ελληνικού λαού.

Τρεις συμβουλές στους εκολαπτόμενους αξιωματικούς;
Να εστιάζουν στη δουλειά τους.  Να έχουν υψηλούς στόχους και όνειρα.  Να μην φοβηθούν την αποτυχία. Η αποτυχία συνιστά αναπόσπαστο μέρος της μετέπειτα επιτυχίας.

Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης πρωταγωνιστεί στον πίνακα πάνω από το γραφείο σας. Τι σημαίνει για σας ο συγκεκριμένος ήρωας?

Είναι ο άνθρωπος που απελευθέρωσε το Αιγαίο. 
Είναι ο άνθρωπος που τίμησε όλες τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησε και όλα τα αξιώματα που του ανατέθηκαν. 
Γνωρίζετε ότι παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του υπουργού Ναυτικών προκειμένου να συστρατευθεί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην ¨εθνική άμυνα¨ και αργότερα από τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν καταλύθηκε η συνταγματική νομιμότητα με τη δικτατορία του Πάγκαλου;

Σε ποιές άλλες προσωπικότητες αξίζει περίοπτη θέση;
Στον Καποδίστρια, τον Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ποιό κοινό χαρακτηριστικό παρουσιάζουν
Την αγάπη στην Πατρίδα και την ανιδιοτελή προσφορά.

Αρχηγέ το Πολεμικό Ναυτικό συνδράμει τις διαδικασίες απορρυπάνσεως του Σαρωνικού. 
Τί μέσα διαθέτετε;
Έχουμε σχέδια αντιρρύπανσης για τους Ναυστάθμους, αλλά και κάθε πλοίο χωριστά έχει μέσα αυτοάμυνας από ενδεχόμενη ρύπανση που μπορεί το ίδιο να προκαλέσει.  
Κατόπιν εφαρμόζεται είτε η απάντληση είτε διάσπαση με χρήση χημικών.  
Η χρήση χημικών αποφεύγεται καθώς δεν υπακούει στους οικολογικούς κανόνες.

Υποχρεούστε να έχετε στα πλοία μέσα αντιμετώπισης ρύπανσης;
Ναι. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμορφώνεται πλήρως με την εθνική νομοθεσία .

Πρόσφατα η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αγκάλιασε τη δράση του ΜΚΟ Safe Water Sports, εισάγοντας το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις κατασκηνώσεις σας. 
Θεωρείτε απαραίτητη τη διαμόρφωση «θαλάσσιας κουλτούρας» των πολιτών, δεδομένου ότι σχεδόν καθημερινά σημειώνονται θαλάσσια ατυχήματα των λουομένων;
Είναι τουλάχιστον λυπηρό στη χώρα με πάνω από δώδεκα χιλιάδες μίλια ακτογραμμής και πάνω από έξι χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες να πνίγονται κάθε χρόνο πάνω από τετρακόσιοι άνθρωποι και δεν ξέρω πόσοι να τραυματίζονται σε ατυχήματα. 
Είναι νομίζω αυτονόητο ότι πρέπει όλοι να συστρατευθούμε στον αγώνα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλούς κολύμβησης και εκτέλεσης θαλασσίων sports.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

presspublica.gr