GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

EKTAKTO – Τέλος ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών! Aναλαμβάνει Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, φεύγει από την θέση αυτή και θα αναλάβει την προεδρία της




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, φεύγει από την θέση αυτή και θα αναλάβει την προεδρία της
Γερμανικής Κάτω Βουλής, της Μπούντεστανγκ. 
Ο 75χρονος γερμανός πολιτικός, δέχθηκε την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει αυτή την θέση.
Υπό άλλες συνθήκες η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι θετική, αφού ο εμπνευστής των μνημονίων, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «πειραματόζωο», ο άνθρωπος που επιμένει στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη για να γεμίζουν τα ταμεία της Γερμανίας, εγκαταλείπει τον κρίσιμο υπουργικό θώκο. Αλλά.
Η εμπειρία του θεωρείται πολύτιμη προκειμένου να γίνει το ανάχωμα των δημοκρατικών δυνάμεων στην είσοδο του AfD στην Βουλή αναφέρουν γερμανικές πηγές.



«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής (Bundestag)» ανέφερε ο αντιπροέδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι.

«Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι.

Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Λάμερτ, παρά την πανθομολογούμενη επιτυχημένη θητεία του, δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Σημειώνεται ότι η θέση του προέδρου της Bundestag θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι συνεδριάσεις της προβλέπονται θυελλώδεις λόγω της παρουσίας του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD).

Ήδη σήμερα θα προτείνουν τον Σόιμπλε για νέο πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Φόλκερ Κάουντερ, και ένα από τα ηγετικά στελέχη της CSU, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ. 
Ο Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει πρόθυμος, σύμφωνα με πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, που επικαλείται η Bild.

H εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Κάουντερ και η Άνγκελα Μέρκελ παρακάλεσαν τον Σόιμπλε να αποδεχθεί τη θέση

Αλλά και ο επί πολλά έτη πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ, προκρίνει τη μετακίνηση του Σόιμπλε στην προεδρία της Βουλής.

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Οικονομικών είναι κατάλληλος για το πόστο, δηλωσε:

«Είναι αυτονόητο. 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει όλες εκείνες τις αρετές που είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και τη συνοχή της χώρας μας σε τόσο ταραγμένους καιρούς».

Η Κ.Ο. του CDU θα προτείνει τον Σόιμπλε επισήμως για τη νέα του θέση στις 17 Οκτωβρίου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Συντηρητικών ενέτειναν την πίεση προς τον Σόιμπλε την Τρίτη, προκειμένου να τερματιστεί η θητεία του στο υπουργείο στο οποίο βρίσκεται από το 2009.

Ηδη ο Γκίντερ Ετινγκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προϋπολογισμού, έχει δηλώσει πως ο Σόιμπλε αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο για αυτή τη θέση.

Ο νέος πρόεδρος της Bundestag θα πρέπει να έχει επιλεγεί έως τις 24 Οκτωβρίου. 
Τη θέση σήμερα κατέχει ο Νόρμπερτ Λάμερτ του CDU, που δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός.

Οι Φιλελεύθεροι έχουν ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα απ’ ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Σημειώνεται πώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτός που κρατάει τη «μπαγκέτα» στο Eurogroup, αυτός που ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις στα όργανα των Βρυξελλών στα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις και κατευθύνει την οικονομική πολιτικής της Ε.Ε. Είναι αυτός που εξ’ αρχής αρνείται του «κούρεμα» του ελληνικούς χρέους, που έχει απορρίψει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που δεν θέλει να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και βεβαίως έχει απειλήσει πολλές φορές με Grexit στη διάρκεια της θητείας του.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να του τραβήξει λίγο τα… γκέμια, αλλά γνωρίζει πολύ καλά και αυτή πώς το γεγονός ότι διεκδικεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά την Καγκελαρία οφείλεται στον κ. Σόιμπλε. 
Οι σχέσεις τους ήταν και παραμένουν αρκετά καλές και ορισμένοι αναφέρουν πώς και ο κ. Σόιμπλε να φύγει από το ΥΠΟΙΚ οι «άνθρωποι» του θα συνεχίσουν στην ίδια πολιτική.
Δεδομένων των επικρίσεων που έχει δεχθεί το Βερολίνο για την οικονομική πολιτική που ασκεί και για το γεγονός ότι η πίεση που ασκείται στις χώρες του Νότου μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ε.Ε., η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από την θέση που κατέχει σήμερα να ήταν μία θετική εξέλιξη, αφού θα μπορούσε να διανοιχτεί μία χαραμάδα αλλαγής που θα ευνοούσε και την Ελλάδα σε μία κρίσιμη χρονικά καμπή για την οικονομία της.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών να έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. 
Οι Φιλελεύθεροι που θα είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών. 
Αν περνούσε σε αυτούς το κρίσιμο αυτό πόστο τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο άσχημα για τη χώρα μας, αφού στην κεντρική πολιτική τους βρίσκεται το Grexit.

Ακόμη όμως και να μην καταφέρουν να πάρουν το εν λόγω υπουργείο, η πίεση που θα ασκήσουν στην Άνγκελα Μέρκελ για ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση ένας μαλθακός πολιτικός ίσως και να «ξεσπούσε» στη χώρα μας. 
Θέση στην οποία δεν θα βρίσκονταν ο Β.Σόιμπλε με το πολιτικό βάρος που διαθέτει.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"